Czekam na faworki Sałatka z Białorusi
W latach 80-tych byłam u męża rodziny na Białorusi i tam jadłam świetna sałatkę z gotowanych buraczków czerwonych startych na grubych oczkach z dużą ilością czosnku przeciśniętego przez praskę i z majonezem .Kiedy spróbowałam to przyznam ,że nie wiedziałam co jem
Ma fantastyczny smak doskonała do mięs .
Do takiej sałatki dodaję drobno starty żółty ser, jest pyszna
No i właśnie spisałam przepis na rogaliki, nie pamiętam u kogo on był i chyba coś źle bo drożdże wkomponować mi się nie chcą , czekam więc na rogaliki i ja
Do ciepłego mleka dać całe jajo+1 łyżeczka cukru +pokruszone drożdże i rozrobić to ręką , wsypać mąkę z solą i wlać 3 łyżki
oleju i wszystko połączyć - zostawić do wyrośnięcia [wyrasta dosyć szybko] Na mały talerzyk wlać trochę oleju i maczając
końce palców obu rąk brać po trochu ciasta i formować bułeczki [ ja zawijam ciasto palcami pod spód ], kłaść w odstępach na
posmarowaną olejem blachę , na koniec posmarować rozmąconym jajkiem [drugie z przepisu].Wychodzi 12-14 bułeczek. Położone na
blachę zaczynają znowu szybko rosnąć , nawet nie trzeba specjalnie czekać , no chyba że robimy bułeczki w zimnym miejscu to
trochę czekamy żeby podrosły. Można nagrzać trochę wcześniej piekarnik , piec na złoty kolor [180-200 stopni]kilka
minut.Robi się je naprawdę szybko . Jak ktoś chce na słodko do dodać 3-łyżki cukru i np.rodzynki .ser, dżem , kto co lubi .
Powodzenia i smacznego
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PRZEPIS NA ROGALIKI Peli
1 kg. mąki pszennej + do podsypywania
2 margaryny Kaśki
6 jajek
1 całe świeże drożdże
1 duża śmietana 18%
odrobina soli , cukier puder do posypania rogalików
Piekarnik nagrzać 180 stopni z termoobiegiem , tyle samo w kuchniach gazowych.
całe jaja +drożdże +śmietana - połączyć mikserem
do całej mąki wsiekać margarynę +sól i wlać mokre składniki , zarobić ciasto ale nie za długo .Będzie go sporo więc
potrzebna spora miseczka , a i będzie sobie jeszcze cały czas rosło .Zaraz po zarobieniu możemy już robić rogaliki.
Ja biorę po trochu ciasta wielkości dużej pięści , podsypuję dobrze mąką , wyrobię jeszcze 4-5 razy ręką i rozwałkowuję jak
na zdjęciu , tnę na trójkąty . Żeby było łatwiej zawijać powidła, można każdy trójkąt rozwałkować trochę w szerokości to
bardzo ułatwi pracę początkującym . Kłaść na papier i do pieca .Wyjmować jak są lekko złote , na wyczucie , pieką się szybko
jakieś 10 minut .Ja najchętniej używam do nadzienia właśnie gęstych powideł z pigwy , dobre też powidła śliwkowe ale może też
być ser , mak i inne aby gęste .To ciasto jest zupełnie bez cukru ,można więc go również użyć do mięsa , kapusty i innych
farszy .Rogalików wychodzi dużo , można więc pierwszy raz zrobić z połowy porcji .Polecam ten przepis bo zawsze się udaje
Iwonko , czemu nie komponują Ci się drożdze ? , one są w przepisie bo to ciasto krucho-drożdzowe i tak ma być . wszystko jest dobrze . Rób rogaliki dla wnucząt .
A ja spisałam, ale nie napisałam drożdży właśnie, już teraz wszystko wiem i jutro biorę się za rogaliki, pół z kapusta i grzybami i pół z makiem zrobię
Super wątek, skuszę się na zapiekany torcik makowy Eli, tylko mak muszę sparzyć w wodzie i dodać margarynę (syn ma nietolerancję mleka), mam nadzieję, że to bardzo nie wpłynie na smak. A dla reszty rodzinki będzie tort orzechowy, tak bardzo chciało mi się czegoś nowego i sprawdzonego, a jeszcze piszecie, że wychodzi!
Anidko , to są sprawdzone , przez nas przepisy , więc nawet za pierwszym razem spokojnie się udadzą ,a jak czegoś nie będziesz wiedziała to śmiało pytaj o wszystko , oba przepisy są moje i ja je co roku robię na święta .Mak oczywiście możesz namoczyć w wodzie i dać margarynę a na pewno nie będzie to miało większego wpływu na smak bo ten zależy głównie od ilości włożonego serca .Pozdrawiam serdecznie
Elżbietko, dziękuję, lista produktów już zapisana, chciałabym podzielić się przepisami z koleżankami z pracy, czy nie masz nic przeciwko temu? Dwie chorują na celiaklię, więc orzechowy będzie dla nich idealny.
Babciu Beniu !!! Litości! Co to znaczy jedne całe drożdże, to znaczy ile deko? Tutaj drożdże sa pakowane po 1/2 funta!! Często spotykam się w przepisach , tu na forum, np dodać torebkę galaretki albo żelatyny- i zachodzę w głowę ile ta polska paczuszka waży? Bo tu sa inne wagowo , albo mniejsze albo większe. Owszem, podaja oprócz wagi w uncjach również w gramach.
No i ze śmietana też jest problem bo albo gęsta i kwaśna, albo half&half- czyli śmietanka do kawy i śmietana kremówka, nie podaja %.
Gieniu dodaj na oko ,a na pewno wyjdzie wyśmienicie ja z drożdżowym często tak robię .
Jeżeli chodzi o śmietanke to wypróbuj wszystkie oprócz tej do kawy bo ta na pewno się nie ubije
Wybacz ,ale rozśmieszyła mnie ta inność miar nie mogłam ,się powstrzymać