Papryka ostra - zastosowanie,przepisy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy
Daję winne,kilka sztuk.Jak lubisz takie klimaty,możesz część skarmelizować na patelni z niedużą ilością cukru.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Milcia,a czy w tej paście nie wyczuwa się skórek z papryki i pomidorów?
Nabrałam na nią ochoty,choć trochę mnie przeraża 4-godzinne pilnowanie gara

Nabrałam na nią ochoty,choć trochę mnie przeraża 4-godzinne pilnowanie gara

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też miałam obawy przed skórką ale przez to że tak długo się gotuje jest mało wyczuwalna ( podczas spożywania nie przeszkadza że tak się wyrażę) ilość czasu rzeczywiście przeraża ale dzięki długiemu gotowaniu jest gęsta taka do smarowania naprawdę polecam.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Witam, może ktoś ma przepis lub pomysł co zrobić z papryczką ROKITA- długa i chuda w dodatku zielona. Pierwszy raz w tymroku wysiewałam. Mówi się ,że od przybytku głowa nie boli a ja kombinuję jak tę ,,zieleninę" wykorzystać. Trochę grubsze nafaszerowałam ale z resztą nie wiem co czynić a na krzaczkach jest tego jeszcze duuużo i dopóty dopisuje pogoda niech rosną i dojrzewają.
- krynka
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Nawet ja zerwiesz zielone,już wyrośnięte papryki, one dojrzeją w krótkim czasie w domu . Rokity miałam jeden krzaczek,u mnie ona była słodka. Możliwości na wykorzystanie jest dużo- możesz ususzyć,możesz zamarynować w zalewie octowej ( ja takie lubię najbardziej),zrobić sos do słoików . Zielona papryka też jest jadalna 

- acia1065
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Kontakt:
Ususzyłam z kilogram ostrych papryczek w piekarniku i potem pokruszyłam. Super!
Beata
PROSZĘ o jakiś dobry przepis na zalewę do papryczek chili, które następnie można ad hoc nadziewać serkiem, tak na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości w domu ;)
Może ktoś ma coś dobrego ?? Oczywiście mam na myśli zalewę do samych papryczek pozbawionych gniazd nasiennych, a nie zalewę do papryk nadziewanych przed marynowaniem !!!
Może ktoś ma coś dobrego ?? Oczywiście mam na myśli zalewę do samych papryczek pozbawionych gniazd nasiennych, a nie zalewę do papryk nadziewanych przed marynowaniem !!!
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Mój IDEALNY ostry sos. Jest powodem mojej hodowli papryczek. Kocha go cała rodzina.
10-12 papryczek w typie Cyklona posiekać drobno (ja to robię w malakserze - pestki dodajemy oczywiście). Razem z nimi siekam główkę czosnku i kawałek imbiru (wielkości zakrętki od butelki 1,5l).
2/3 torebki cukru zagotowuję w pół litra wody. Na wrzący syrop wrzucam papryczki z czosnkiem i imbirem, 3 łyżeczki soli.
Jak się pogotuje i papryczki opadną na dno (to ok. 10 minut), dolewam szklankę octu i sok z 1 cytryny.
Potem rozrabiam to 6 łyżkami maki ziemniaczanej, rozpuszczonej w małej ilości wody - gotuję taki kisiel.
Ten gorący kisiel nakładam w butelki, pasteryzuję.
Wychodzi z tego 1,5l sosu, ja oczywiście robię duuuuużo więcej.
Sos jest świetny do kanapek, przypomina takie jak robi firma Tao-Tao.
10-12 papryczek w typie Cyklona posiekać drobno (ja to robię w malakserze - pestki dodajemy oczywiście). Razem z nimi siekam główkę czosnku i kawałek imbiru (wielkości zakrętki od butelki 1,5l).
2/3 torebki cukru zagotowuję w pół litra wody. Na wrzący syrop wrzucam papryczki z czosnkiem i imbirem, 3 łyżeczki soli.
Jak się pogotuje i papryczki opadną na dno (to ok. 10 minut), dolewam szklankę octu i sok z 1 cytryny.
Potem rozrabiam to 6 łyżkami maki ziemniaczanej, rozpuszczonej w małej ilości wody - gotuję taki kisiel.
-
Re: Papryka - przepisy
Tak to wygląda teraz:kaLo pisze:Ostre papryczki, posiekane wraz z nasionami ,zalewam octem pozostałym po robieniu śliwek.Dodaję sporo czosnku i soli,cukier do smaku.Stoi to wszystko w kuchni na szafkach.Po ok.miesiącu lub dłużej, zaczyna fermentować,co może trwać nawet 2 miesiące...

- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Laryssa, sos jest genialny, w prostocie i w smakuLaryssa11 pisze:Mój IDEALNY ostry sos. Jest powodem mojej hodowli papryczek. Kocha go cała rodzina.

-
Laryssa11, zrobiłem z resztek dzwonków, 

Wstawiłam dopiero teraz, bo robiłam kilka partii eksperymentalnych, o różnych proporcjach i dopiero teraz doszłam do ideału 
Cieszę się, że posmakował. U mnie w piwnicy cała półka butelek:-)
Tylko naprawdę ważna jest pasteryzacja - przez tą mąkę szybko się psuje. Pierwszej partii nie pasteryzowałam, mimo, że butelki trzymałam w lodówce po otwarciu, to kisiel zmętniał i zmienił zapach na nieprzyjemny. Pasteryzowanym się tak nie dzieje.
Oczywiście nie bawię się w gotowanie w garnkach - wstawiam butelki do piekarnika, trzymam 30 minut w 100-110 stopniach i jest ok.
Wszystkie przetwory tak pasteryzuję.

Cieszę się, że posmakował. U mnie w piwnicy cała półka butelek:-)
Tylko naprawdę ważna jest pasteryzacja - przez tą mąkę szybko się psuje. Pierwszej partii nie pasteryzowałam, mimo, że butelki trzymałam w lodówce po otwarciu, to kisiel zmętniał i zmienił zapach na nieprzyjemny. Pasteryzowanym się tak nie dzieje.
Oczywiście nie bawię się w gotowanie w garnkach - wstawiam butelki do piekarnika, trzymam 30 minut w 100-110 stopniach i jest ok.
Wszystkie przetwory tak pasteryzuję.
- krynka
Robię karmelizowane chili w/g tego przepisu:
http://www.ostrakuchnia.pl/content/view/179/49/
Użyłam trzy rodzaje bardzo ostrych papryczek
Dziś drugi dzień,w czasie podgrzewania musiałam ostro wietrzyć ,bo kichałam okrutnie
. Już czuję,że to będzie hicior
Ten syropek chili smakuje rewelacyjnie 
http://www.ostrakuchnia.pl/content/view/179/49/
Użyłam trzy rodzaje bardzo ostrych papryczek

Pyszne są w wodzie i occie, 1:4 sól, tracą nieco ostry smak.
-
- 500p
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
SOS PAPRYKOWY:
1,5 kg. słodkiej papryki,
} zemleć przez maszynkę,
6 szt. papryczki chili,
i gotować 15 minut dodać 25 dkg. cukru, 0,75 szkl. octu, 30 dkg. przecieru pomidorowego, 1 główka czosnku (ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, ilość czosnku można zmieniać według upodobań), 2 liście laurowe, 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku
gotować wszystko razem aż zgęstnieje
końcowa konsystencja podobna do ketchupu,z pięknym zapachem jak koncentrat paprykowy,
paprykę słodką i chili przed zmieleniem można pozbawić skórek wtedy sos będzie bardziej aksamitny,
można również zrobić oliwę smakową:
zmielić kilka sztuk papryczek chili i dodać do oliwy , oleju słonecznikowego lub swojego ulubionego rodzaju oleju i odstawić aż olej nabierze ostrego posmaku od papryczek,
a także zrobić sobie paprykę w proszku:
oczyścić , pozbawić ziarenek i mieć do wysiania, zasuszyć w : piekarniku, suszarce do warzyw i owoców, na słońcu i zmielić,
dodajemy też do innych marynowanych warzyw: cukinii, papryki słodkiej, ogórków, i grzybów .
1,5 kg. słodkiej papryki,
} zemleć przez maszynkę,
6 szt. papryczki chili,
i gotować 15 minut dodać 25 dkg. cukru, 0,75 szkl. octu, 30 dkg. przecieru pomidorowego, 1 główka czosnku (ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, ilość czosnku można zmieniać według upodobań), 2 liście laurowe, 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku
gotować wszystko razem aż zgęstnieje
końcowa konsystencja podobna do ketchupu,z pięknym zapachem jak koncentrat paprykowy,
paprykę słodką i chili przed zmieleniem można pozbawić skórek wtedy sos będzie bardziej aksamitny,
można również zrobić oliwę smakową:
zmielić kilka sztuk papryczek chili i dodać do oliwy , oleju słonecznikowego lub swojego ulubionego rodzaju oleju i odstawić aż olej nabierze ostrego posmaku od papryczek,
a także zrobić sobie paprykę w proszku:
oczyścić , pozbawić ziarenek i mieć do wysiania, zasuszyć w : piekarniku, suszarce do warzyw i owoców, na słońcu i zmielić,
dodajemy też do innych marynowanych warzyw: cukinii, papryki słodkiej, ogórków, i grzybów .