Cukinia - przepisy
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2062
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Cukinia - przepisy
Też wczoraj zrobiłam, ale nie pasteryzuję. Nakładam gorący i do pokrywką do dołu, potem pod koc.
Re: Cukinia - przepisy
Przypominam przepis na ciasto z cukinii z małymi korektami.
Amerykańskie ciasto z cukinią

Składniki mokre:
2 szkl. startej na grubej tarce cukinii ( trzeba odcisnąć z niej nadmiar wody owijajac w papierowy ręcznik)
1 szkl. oleju rzepakowego
3 jaja całe
Składniki suche:
3 szkl. mąki (jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dodać więcej mąki, ciasto musi być gęste.)
1 i ćwierć szklanki cukru
3 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
odrobina esencji waniliowej
Mokre i suche składniki połączyć, piec 1 godzinę w temp. 170 stopni.
Amerykańskie ciasto z cukinią

Składniki mokre:
2 szkl. startej na grubej tarce cukinii ( trzeba odcisnąć z niej nadmiar wody owijajac w papierowy ręcznik)
1 szkl. oleju rzepakowego
3 jaja całe
Składniki suche:
3 szkl. mąki (jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dodać więcej mąki, ciasto musi być gęste.)
1 i ćwierć szklanki cukru
3 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
odrobina esencji waniliowej
Mokre i suche składniki połączyć, piec 1 godzinę w temp. 170 stopni.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Zupa krem z cukinii
3 średnie cukinie
1 marchewka
Majeranek
1/2 papryczki chilii
Ok. 1 szklanki wody
Vegeta, sól, pieprz
Kwaśna śmietana
Udusić wszystko, zmiksować, doprawić Vegetą, solą, podawać z dużym kleksem kwaśnej śmietany.
Można zrobić grzanki i z nimi podać.
Ja dodaję czasami jeszcze cebulę i czosnek, zamiast majeranku można dodać inne zioła.
1 marchewka
Majeranek
1/2 papryczki chilii
Ok. 1 szklanki wody
Vegeta, sól, pieprz
Kwaśna śmietana
Udusić wszystko, zmiksować, doprawić Vegetą, solą, podawać z dużym kleksem kwaśnej śmietany.
Można zrobić grzanki i z nimi podać.
Ja dodaję czasami jeszcze cebulę i czosnek, zamiast majeranku można dodać inne zioła.
Beata
- aniag78
- 200p
- Posty: 258
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Austria, dolina Dunaju
Re: Cukinia - przepisy
Kochani! Na gwałt potrzebuję przepisów na cukinię na słodko. W tym roku cukinie powariowały (określiłabym to inaczej, ale bez wulgaryzmów by się nie obyło...) i z ogrodu zwożę je taczką. Porobiłam cukinie w occie, ketchup itp, ale mamy już po dziurki w nosie wytrawnych wersji. Mam 120 słoików dżemu cukiniowego z posmakiem cytryny i pomarańczy, a w piwnicy leży jeszcze jakieś 60kg nieogarniętego warzywa
Co jeszcze słodkiego (poza ciastami i tymi dwoma dżemami) można robić z tego "przeklętego" warzywa?

Co jeszcze słodkiego (poza ciastami i tymi dwoma dżemami) można robić z tego "przeklętego" warzywa?
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1678
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Cukinia - przepisy
Daj spokój. Ile tego cukru można w siebie wcisnąć. W przyszłym roku też pewnie będzie cukinia.
Można jeszcze suszyć w cienkich plasterkach. W suszarce albo bardziej ekologicznie na słońcu.
Można jeszcze suszyć w cienkich plasterkach. W suszarce albo bardziej ekologicznie na słońcu.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- aniag78
- 200p
- Posty: 258
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Austria, dolina Dunaju
Re: Cukinia - przepisy
Ja cukru białego nie używam (poza produkcją syropów), do dżemu dodaję trochę fruktozy, bo słodkości mocnych nie lubimy, galaretek też nie daję, ani żelatyny, więc taki dżemor można jeść kilogramami
W przyszłym roku będzie jeden krzak, tylko do spożywania na surowo, wytrawnych słoików starczy na najbliższe 2-3 lata

W przyszłym roku będzie jeden krzak, tylko do spożywania na surowo, wytrawnych słoików starczy na najbliższe 2-3 lata

- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1678
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Cukinia - przepisy
Fruktozę podejrzewa się o powodowanie niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Tak tylko gwoli informacji, gdyby ktoś wziął te kilogramy dosłownie. 

Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Cukinia - przepisy
Cukinia a'la ananas (ew. kabaczek)
1 kg obranej, oczyszczonej (miąższ wydrążony) i pokrojonej w kostkę cukinii (a jeczecze lepiej w plastry jak ananas w puszce)
1/2 kg cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 goździki
łyżeczka kwasku cytrynowego
1 l wody
Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym, studzimy. Zimnym płynem zalewamy cukinię i delikatnie przyduszamy - tak aby płyn przykrył cukinię. Odstawiamy na 24 h.
Po tym czasie odlewamy płyn do garnka, dodajemy resztę składników i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy cukinię. Gotujemy razem ok 5 minut.
Przekładamy do słoików tak, aby zalewa dobrze przykryła cukinię.
Pasteryzować 15 minut od momentu wrzenia.
-- Cz, 18 sierpnia 2016, 19:59 --
I racuchy są pyszne.
1 kg obranej, oczyszczonej (miąższ wydrążony) i pokrojonej w kostkę cukinii (a jeczecze lepiej w plastry jak ananas w puszce)
1/2 kg cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 goździki
łyżeczka kwasku cytrynowego
1 l wody
Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym, studzimy. Zimnym płynem zalewamy cukinię i delikatnie przyduszamy - tak aby płyn przykrył cukinię. Odstawiamy na 24 h.
Po tym czasie odlewamy płyn do garnka, dodajemy resztę składników i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy cukinię. Gotujemy razem ok 5 minut.
Przekładamy do słoików tak, aby zalewa dobrze przykryła cukinię.
Pasteryzować 15 minut od momentu wrzenia.
-- Cz, 18 sierpnia 2016, 19:59 --
I racuchy są pyszne.
Beata
- Marlena85
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 2
- Od: 22 sie 2016, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: Cukinia - przepisy
Dzisiaj jadłam smażoną cukinie w bułce tartej, proste, szybkie i pyszne ;)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 5
- Od: 14 lip 2016, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cukinia - przepisy
Siedzę w pracy i obmyślam plan co tu zrobić z cukinii, której mam pod dostatkiem. Za dużo przepisów tutaj, czasu mi zabraknie
ale i tak jesteście genialni 


- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7898
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: Cukinia - przepisy
Na szybko robię sałatke z cukinii - bez obierania, kroję w kostkę 0,5-1cm i to jest baza
Do tego to, co jest - wymiennie i zamiennie - pomidory, papryki, oliwki, lodowa sałata, ogórek, czasem słonecznik prażony, etc. etc. Zwykły sos vinaigrette ostatecznie cytryna i oliwa z oliwek, jakieś ziółko najlepiej świeże i gotowe.
Lubię też szaszłyki - w misce mieszam grubo pokrojone cukinia, pieczarki, cebula, papryka, brokuł itp., kropię sokiem z cytryny i oliwą z oliwek wstawiam do lodówki na trochę i albo na grill, albo na grillowej tacce do piekarnika. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu i lepszego jedzonka nie trzeba
Kiedyś robiłam do słoików dynię w occie (marynowana w kawałkach), zastanawiam się, czy nie można by tak zrobić cukinii, najwyżej octu ciut mniej dać. ktoś to próbował może?

Lubię też szaszłyki - w misce mieszam grubo pokrojone cukinia, pieczarki, cebula, papryka, brokuł itp., kropię sokiem z cytryny i oliwą z oliwek wstawiam do lodówki na trochę i albo na grill, albo na grillowej tacce do piekarnika. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu i lepszego jedzonka nie trzeba

Kiedyś robiłam do słoików dynię w occie (marynowana w kawałkach), zastanawiam się, czy nie można by tak zrobić cukinii, najwyżej octu ciut mniej dać. ktoś to próbował może?
Re: Cukinia - przepisy
Cukiniowa pasta na kanapki
1 mała cukinia
szczypta tymianku
8 suszonych pomidorów w oleju
1 cebulka szalotka
1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
pieprz ziołowy
pół pęczka szczypiorku
bazylia suszona
2 ząbki czosnku
Cukinię kroimy w plastry bez obierania, smażymy do ściemnienia na oleju z pomidorów. Przekładamy na talerz posypujemy suszonym tymiankiem, po przestudzeniu kroimy w kostkę. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną szalotkę. Pomidory kroimy drobniej. Wrzucamy wszystko do pojemnika, dodajemy przeciśnięty czosnek. Blendujemy, dodajemy przyprawy, ocet i szczypiorek, blendujemy raz jeszcze ale nie na gładką ciapkę.
Przepyszna, lekka pasta, najlepsza z bułeczką lub bagietką.
Po pierwszych pożartych kanapkach rozważam dodanie do tego usmażonej ryby, byłby lekki rodzaj paprykarza lub coś w rodzaju ryby po grecku...
1 mała cukinia
szczypta tymianku
8 suszonych pomidorów w oleju
1 cebulka szalotka
1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
pieprz ziołowy
pół pęczka szczypiorku
bazylia suszona
2 ząbki czosnku
Cukinię kroimy w plastry bez obierania, smażymy do ściemnienia na oleju z pomidorów. Przekładamy na talerz posypujemy suszonym tymiankiem, po przestudzeniu kroimy w kostkę. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną szalotkę. Pomidory kroimy drobniej. Wrzucamy wszystko do pojemnika, dodajemy przeciśnięty czosnek. Blendujemy, dodajemy przyprawy, ocet i szczypiorek, blendujemy raz jeszcze ale nie na gładką ciapkę.
Przepyszna, lekka pasta, najlepsza z bułeczką lub bagietką.

Po pierwszych pożartych kanapkach rozważam dodanie do tego usmażonej ryby, byłby lekki rodzaj paprykarza lub coś w rodzaju ryby po grecku...
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Cukinia
Włosi robią z nią risotto i makaron, także frittatę, duszą na patelni oraz surowa na sałatkę (przedtem macerują ją z solą, pieprzem, oliwą, sokiem z cytryny, skórką i bazylią lub miętą - zostawić na ok. 30 min.). Dodatki dowolne np. orzechy, suszone owoce i oczywiście parmezan.Julia pisze:
( w naturze jest bardziej zółta)
To moja wiosenna ciekawość, opisana jako niezwykle pyszna, przysmak Włochów
to cukinia Rugosa Friulana.
Jest bardzo plenna,z bardzo twardą skórką i równie twardym środkiem, purchlowata.
Robiłam już z niej frytki, nawet smaczne wyszły. Ale nie wiem co jeszcze, jak ją wykorzystać.
proszę o pomysły...
Beata
-
- 50p
- Posty: 81
- Od: 11 sty 2018, o 23:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cukinia, kabaczek - uprawa cz.4
Pojedyncze sztuki szły na bieżące obiadki, ale 2 razy nie było mnie kilka dni, więc zbiory po kilka sztuk. Pierwsze poszły na marynowaną do słoików. Tym razem około 4kg.

Przerobione na sałatkę.

Przerobione na sałatkę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2557
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.4
Według jakiego przepisu ??Poohaty700 pisze:Przerobione na sałatkę.