Apetycznie u Anpio7
Re: Apetycznie u Anpio7
cOreczki mnie męczą strasznie ale śierść mnie przeraża ...sąsiadka ma westa ale on wiecznie brudny a durnowatyu , że słabo się robi ...ciągle ujada ...nawet na kwiatki na tyrawe na reklamówkę ...no coś strasznego spacer z tym psiakiem....
chyba się nie podejmę tego wyzwania ... jeszcze nie teraz ..wiecznie mnie nie ma w domku a psinka co sama ma być?
chyba się nie podejmę tego wyzwania ... jeszcze nie teraz ..wiecznie mnie nie ma w domku a psinka co sama ma być?
Bazylia
Apetycznie i aromatycznie się u mnie zrobiło,
bo zawitała w kuchni BAZYLIA zakupiona dziś w Lidlu,
i wiele innych witaminek, szkoda, że one już nie są z mojego ogrodu.

Przyznać muszę szczerze, że nie często jej używam do tej pory, brak mi wiedzy w zastosowaniu,
mam nadzieje, że
podpowiecie mi w czym smacznie zastosować bazylie
po za pomidorami z mozzarellą
Przesyłam słoneczne pozdrowienia, bo u mnie jest piękne LATO

bo zawitała w kuchni BAZYLIA zakupiona dziś w Lidlu,

i wiele innych witaminek, szkoda, że one już nie są z mojego ogrodu.

Przyznać muszę szczerze, że nie często jej używam do tej pory, brak mi wiedzy w zastosowaniu,
mam nadzieje, że

po za pomidorami z mozzarellą

Przesyłam słoneczne pozdrowienia, bo u mnie jest piękne LATO

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
Re: Apetycznie u Anpio 7
Tym razem króluje u mnie szczypiorek - w postaci siedmiolatki,
lub z posadzonej w mieszkanku cebuli.
Najsmaczniejszy jest Twaróg ze szypiorkiem i śmietaną (w wersji odchudzonej z jogurtem),
oraz odrobinka soli i pieprz ziołowy ;:94 mniam mniam
Wreszcie wraca do Nas wiosna i już temperatura wzrasta
Miłego dnia
Ania
lub z posadzonej w mieszkanku cebuli.
Najsmaczniejszy jest Twaróg ze szypiorkiem i śmietaną (w wersji odchudzonej z jogurtem),
oraz odrobinka soli i pieprz ziołowy ;:94 mniam mniam
Wreszcie wraca do Nas wiosna i już temperatura wzrasta

Miłego dnia

Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
Owocowe ptasie mleczko / Pianka / Ala'sernik na zimno.
Dziś miałam zachciankę na galaretkę, bo parno i gorąco na dworzu,
więc zrobiłam niezawodne i nie wiele kaloryczne, a pyszne i może być wielokolorowe.

Owocowe ptasie mleczko / Pianka / Ala' sernik na zimno
4 galaretki np. truskawkowe
1,25 l gorącej przegotowanej wody
2 opakowania "Śnieżki" w proszku
350 ml bardzo zimnego mleka
(A) 2 galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody - dużo mieszać i szybko ostudzić
(B) 2 galaretki rozpuścić w 0,75l gorącej wody - mieszać często
Jak galaretka (A) ostygnie, wsypujemy do wysokiej miski "Śnieżkę" i dolewamy mleka, miksujemy aż będzie gęsta konsystencja,
dolewamy galaretkę (A) pomalutku do ubitej "Śnieżki", smarujemy masłem tortownicę (24cm)
przekładamy masę do tortownicy (szczelnej lub wyłożonej folią spożywczą) - chłodzimy w lodówce, jak już zastygnie,
na wierzch wylewamy galaretkę (B). Jak i ona zastygnie to można kroić i delektować się tym smakołykiem.
Smacznego !!!!

Następnym razem zrobię wielokolorową, gdzie na 1 galaretkę rozpuszczoną w 250ml gorącej wody, daje 1 "Śnieżkę" i mleka 180ml.
tak można zrobić z wielu smaków , a na wierzch dać galaretkę bez śnieżki z 400ml wody, aby była bardziej ścisła.
Oczywiście można wyłożyć blaszkę biszkoptami, ale jak się posmaruje tłuszczem to też ładnie odchodzi od dna.

więc zrobiłam niezawodne i nie wiele kaloryczne, a pyszne i może być wielokolorowe.

Owocowe ptasie mleczko / Pianka / Ala' sernik na zimno
4 galaretki np. truskawkowe
1,25 l gorącej przegotowanej wody
2 opakowania "Śnieżki" w proszku
350 ml bardzo zimnego mleka
(A) 2 galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody - dużo mieszać i szybko ostudzić
(B) 2 galaretki rozpuścić w 0,75l gorącej wody - mieszać często
Jak galaretka (A) ostygnie, wsypujemy do wysokiej miski "Śnieżkę" i dolewamy mleka, miksujemy aż będzie gęsta konsystencja,
dolewamy galaretkę (A) pomalutku do ubitej "Śnieżki", smarujemy masłem tortownicę (24cm)
przekładamy masę do tortownicy (szczelnej lub wyłożonej folią spożywczą) - chłodzimy w lodówce, jak już zastygnie,
na wierzch wylewamy galaretkę (B). Jak i ona zastygnie to można kroić i delektować się tym smakołykiem.
Smacznego !!!!

Następnym razem zrobię wielokolorową, gdzie na 1 galaretkę rozpuszczoną w 250ml gorącej wody, daje 1 "Śnieżkę" i mleka 180ml.
tak można zrobić z wielu smaków , a na wierzch dać galaretkę bez śnieżki z 400ml wody, aby była bardziej ścisła.
Oczywiście można wyłożyć blaszkę biszkoptami, ale jak się posmaruje tłuszczem to też ładnie odchodzi od dna.

Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiedyś robiło się takie ptasie mleczko z jaj.Pamiętacie?Warstwa żółta,kakaowa, galaretka i biała,jakby co mam przepis,a twoje Aniu spróbuję może w sobotę?
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziewczyny !
W tej czerwonej warstwie zatopcie truskawki. Pocięte na pół. Smak galaretki się lekko zmieni na taki bardziej naturalny. Wygląd boski. Polecam.
W tej czerwonej warstwie zatopcie truskawki. Pocięte na pół. Smak galaretki się lekko zmieni na taki bardziej naturalny. Wygląd boski. Polecam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja miksowałam z mlekiem kondesowanym, też było pycha 
A jak mnie natchnęło, to zrobiłam wielokolorową "babkę" galaretkową z zatopionymi w niej owocami dobranymi pod kolor: żółta galaretka z bananami,po zastygnięciu druga warstwa- pomarańczowa z brzoskwiniami lub mandarynkami i góra z galaretki wiśniowej lub truskawkowej, która aż prosiła się o wkład z truskawek ;). Też galaretki z mniejszą ilością wody. By wyjąć z formy na chwilę zanurzałam w gorącej wodzie i "babeczka" sama wyskakiwała na talerz. Polecam

A jak mnie natchnęło, to zrobiłam wielokolorową "babkę" galaretkową z zatopionymi w niej owocami dobranymi pod kolor: żółta galaretka z bananami,po zastygnięciu druga warstwa- pomarańczowa z brzoskwiniami lub mandarynkami i góra z galaretki wiśniowej lub truskawkowej, która aż prosiła się o wkład z truskawek ;). Też galaretki z mniejszą ilością wody. By wyjąć z formy na chwilę zanurzałam w gorącej wodzie i "babeczka" sama wyskakiwała na talerz. Polecam
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka

Na truskaweczki muszę jeszcze poczekać, ale już pięknie kwitną i na pewno nie raz będą w niejednym cieście

póki co jadłam już kupne - jadąc po trasie do Krynicy morskiej, były wyjątkowo słodkie

Na niedzielę zamiast tortu na urodzinki

bo jest jego fanem

Miłego dzionka

Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
- krzysztofkhn
Aniu !
Dawaj ten przepis na blok.
Kiedyś Łodzi wytwarzały dwie fabryki słodyczy takie pyszności, teraz dobry trudno kupić.
Dawaj ten przepis na blok.
Kiedyś Łodzi wytwarzały dwie fabryki słodyczy takie pyszności, teraz dobry trudno kupić.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- krzysztofkhn
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Witam serdecznie wszystkich smakoszy.
Tyle wspaniałych przepisów podajecie ,że i ja postanowiłam podzielić się moim.
Tort tęczowy - z galaretek
Pięć podstawowych warstw do wyboru kolorystycznego [przepis na dużą tortownicę]
1). 3 białka,3 łyżki cukru ubić,dodać 3 żółtka i 1/2 szkl. żelatyny.
2) . 3 białka,3 łyżki cukru ubić, dodać 2 łyżki kakao i 1/2 szkl. żelatyny.
3) . 3 białka,3 łyżki cukru,1 cukier waniliowy lub [ 1 szkl. śmietany i 3 łyżki cukru ] ubić i dodać 1/2 szkl. żelatyny.
Uwaga :
1 paczka żelatyny na 1 1/2 szklanki wody ; podzielić na 3 części, wystudzić,dodawać lekko zgęstniałą.
4) .50 dkg.sera,może być homogenizowany ,3 jaja, 1 1/2 szkl. cukru pudru,2 galaretki.
Ser,puder i żółtka - utrzeć - galaretki rozpuścić w 2 1/2 szkl. gorącej wody i ostudzić.
Ubić pianę z białek. Do masy serowej wlać gęstniejącą galaretkę, wymieszać dodać pianę .
5) . 1 1/2 szkl. śmietany, 1/2 szkl. cukru pudru,cukier waniliowy, 1 galaretka.
Śmietanę ubić, dodać puder i wanilię,wlać rozpuszczoną w 1 szkl. wody ,przestudzoną galaretkę.
Tortownicę wysmarować masłem,wlać dowolną masę ;wstawić do lodówki .Po stężeniu położyć na to dowolne owoce z kompotu lub świeże [truskawki,pomarańcze,banany,borówki ,poziomki itp.] i zalać samą galaretką po stężeniu i znów lodówka i następna dowolna masa ,na to owoce i znów galaretka [każda galaretka w innym kolorze] itd.aż do pełna.
Pod galaretki można też dać rodzynki,posiekane orzechy lub posiekaną czekoladę - na przemian z owocami .
Jest pyszny,orzeźwiający i dzieci bardzo go lubią ,
Życzę wszystkim smacznego
A do popicia proponuję poncz mojego pomysłu
Podaję link do przepisu na poncz.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=32457
Tyle wspaniałych przepisów podajecie ,że i ja postanowiłam podzielić się moim.
Tort tęczowy - z galaretek
Pięć podstawowych warstw do wyboru kolorystycznego [przepis na dużą tortownicę]
1). 3 białka,3 łyżki cukru ubić,dodać 3 żółtka i 1/2 szkl. żelatyny.
2) . 3 białka,3 łyżki cukru ubić, dodać 2 łyżki kakao i 1/2 szkl. żelatyny.
3) . 3 białka,3 łyżki cukru,1 cukier waniliowy lub [ 1 szkl. śmietany i 3 łyżki cukru ] ubić i dodać 1/2 szkl. żelatyny.
Uwaga :
1 paczka żelatyny na 1 1/2 szklanki wody ; podzielić na 3 części, wystudzić,dodawać lekko zgęstniałą.
4) .50 dkg.sera,może być homogenizowany ,3 jaja, 1 1/2 szkl. cukru pudru,2 galaretki.
Ser,puder i żółtka - utrzeć - galaretki rozpuścić w 2 1/2 szkl. gorącej wody i ostudzić.
Ubić pianę z białek. Do masy serowej wlać gęstniejącą galaretkę, wymieszać dodać pianę .
5) . 1 1/2 szkl. śmietany, 1/2 szkl. cukru pudru,cukier waniliowy, 1 galaretka.
Śmietanę ubić, dodać puder i wanilię,wlać rozpuszczoną w 1 szkl. wody ,przestudzoną galaretkę.
Tortownicę wysmarować masłem,wlać dowolną masę ;wstawić do lodówki .Po stężeniu położyć na to dowolne owoce z kompotu lub świeże [truskawki,pomarańcze,banany,borówki ,poziomki itp.] i zalać samą galaretką po stężeniu i znów lodówka i następna dowolna masa ,na to owoce i znów galaretka [każda galaretka w innym kolorze] itd.aż do pełna.
Pod galaretki można też dać rodzynki,posiekane orzechy lub posiekaną czekoladę - na przemian z owocami .
Jest pyszny,orzeźwiający i dzieci bardzo go lubią ,
Życzę wszystkim smacznego

A do popicia proponuję poncz mojego pomysłu
Podaję link do przepisu na poncz.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=32457
Re: Szybkie ciasto ze śliwkami (owocami)
[quote="Anpio7"] Szybkie ciasto ze śliwkami
.

Wczoraj upiekłam moje ciacho (przepis na str. 2) i pojechalismy w odwiedzinki do teściów
Wieczorekiem zrobiłam Owocowe ptasie mleczko / Pianka / Ala' sernik na zimno (przepis w poprzednim wpisie)
z wisienkami, bo dziś jedziemy w odwiedzinki do rodzinki
Czekam na moje truskwki, a ślinka już leci, jeszcze trochę i zacznie się sezon na całego
.

Wczoraj upiekłam moje ciacho (przepis na str. 2) i pojechalismy w odwiedzinki do teściów

Wieczorekiem zrobiłam Owocowe ptasie mleczko / Pianka / Ala' sernik na zimno (przepis w poprzednim wpisie)
z wisienkami, bo dziś jedziemy w odwiedzinki do rodzinki

Czekam na moje truskwki, a ślinka już leci, jeszcze trochę i zacznie się sezon na całego

Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
W zeszły poniedziałek upiekłam na droge i pobyt na campingu,
pierwsze w tym roku szybkie ciasto z rabarbarem i truskawkami
Wyśmienite lekko kwaśne i aromatyczne, niestety nieudokumentowane
Zużyłam 1/3 rabarbaru który miałam, a reszte umyłam i pokroiłam drobno,
zamroziłam w dwóch małych woreczkach i będzie jak znalaz na póżniej
Wczoraj byłam na działeczce i zebrałam składniki na sałatkę, którą zrobię z sałaty masłowa i dębową,
szczypiorku i cebulki czerwonej, rzodkwi + jogurt i przyprawy - prosta, codzienna, a najmilej, że składniki z własnej hodowli
Pozdrawiam smakowicie
Ania
Dawno mnie tu nie było, więc mam zaległości i lecę do Was
pierwsze w tym roku szybkie ciasto z rabarbarem i truskawkami
Wyśmienite lekko kwaśne i aromatyczne, niestety nieudokumentowane

Zużyłam 1/3 rabarbaru który miałam, a reszte umyłam i pokroiłam drobno,
zamroziłam w dwóch małych woreczkach i będzie jak znalaz na póżniej

Wczoraj byłam na działeczce i zebrałam składniki na sałatkę, którą zrobię z sałaty masłowa i dębową,
szczypiorku i cebulki czerwonej, rzodkwi + jogurt i przyprawy - prosta, codzienna, a najmilej, że składniki z własnej hodowli

Pozdrawiam smakowicie

Ania
Dawno mnie tu nie było, więc mam zaległości i lecę do Was

Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7

Ahhh jak dawno mnie tu nie było, a w między czasie było troszkę pitraszenia

-jagody własnoręcznie zebrane na Kaszubach - część została zamrożona, a część zjedzona ze śmietaną i makaronem

- pierogi ruskie dla M z kg mąki i miałam go z głowy na kilka dni

- Leczo z mojej cukinii żółtej, zielonej, białej, czerwonej cebuli i fioletowej marchewki - która zabarwiła całość na fioletowo,

do tego kupna czerwona papryka - no i wyszło bardzo smaczne tylko ten oryginalny kolor ;:49
W wersji wzbogaconej dorzuciłam moją fasolkę szparagową żółtą, która obrodziła bardzo obficie

- Fasolka szparagowa z bułką tartą - też oczywiście z mojej hodowli, lada moment będę miała do zbierania fioletową.
- Gołąbki w sosie bolognese -tradycyjne i "inaczej" z moją kapustką i cebulką - nad produkcję zawekowałam w słoiki

- Porzeczki czerwone - zrobiłam, dżem, sok, zamroziła i nastawiłam nalewkę

- DZIŚ będą racuchy z jabłkami i porzeczkami, a na deser szarlotka z papierówek

Jak uda mi się zrobić foteczki to za prezentuje moje specjały

Teraz zmykam na spacerek brzegiem morza, choć pogoda wcale nie wygląda na letnią,
oj przydało by się troszkę

Pozdrawiam Ania

Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7