agusia2410 pisze:Podaję obiecany przepis na DROŻDŻAKA Z DYNI
1 kg mąki
25 dkg cukru
25 dkg tłuszczu (pół na pół margaryny i oleju)
7 dkg drożdży
1,5 szkl mleka
37 dkg dyni
olejek migdałowy
1/3 łyżeczki soli
Dynię obrać, miąższ pokroić w kostkę i rozgotować w szklance mleka, zmiksować, do gorącego dodać margarynę (aby się rozpuściła).
Drożdże mieszamy z pozostałym mlekiem i łyżeczka cukru i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, cukier, olejek, dynię, olej i sól, i wyrabiamy ciasto. Gdy wyrośnie, pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C.
Przed upieczeniem można cienko posmarować ciasto powidłami śliwkowymi i posypać kruszonką, zamiast powideł można użyć bardzo słodkiej wody, chodzi o to aby kruszonka przykleiła się.
Z tej porcji wychodzą mi 2 duże keksówki. Drożdżak jest bardzo dobry i wilgotny, dlatego uwielbiany przez dzieci i mojego męża, z założenia nie lubi on suchych ciast![]()
A to zdjęcie drożdżaka pieczonego jesienią
Dzisiaj zrobilam, pychotka
