Na ile osób te zapasy?
Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
-
egon20041
- 30p - Uzależniam się...

- Posty: 37
- Od: 11 mar 2012, o 15:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Ujście/Piły
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Na ile osób te zapasy?
- Malgos
- 50p

- Posty: 55
- Od: 8 sie 2011, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
nas jest czworo (ja, mąż i 2 córki w wieku studenckim)
wszyscy lubią pitrasić
zużywamy mnóstwo ogórków kiszonych, przecierów pomidorowych (bo robimy je w dużych słoikach bez wygotowywania - właściwie są to zmiksowane pomidory)
nie pijemy soków fabrycznych, nie jemy gotowych sałatek, dżemów, powideł itp.
i stąd te zapasy
Malgos
- sylwia75
- 100p

- Posty: 169
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolny śląsk
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Malgos zapasy imponujące,podejście do zdrowego żywienia również
Może podrzucisz jakis pomysł,albo któryś z forumowiczów- co zrobić ze szpinakiem albo selerem naciowym.
Chciałabym zatrzymać te smaki na zimę,a kompletnie nic nie ma na temat tych pysznych warzywek.
Selerek wcisnełam do sałatki wielowarzywnej i na tyle pomysłów mam
Może podrzucisz jakis pomysł,albo któryś z forumowiczów- co zrobić ze szpinakiem albo selerem naciowym.
Chciałabym zatrzymać te smaki na zimę,a kompletnie nic nie ma na temat tych pysznych warzywek.
Selerek wcisnełam do sałatki wielowarzywnej i na tyle pomysłów mam
Pozdrawiam Sylwia
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1912
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Malgos, to tak jak u nas. Spiżarnia to podstawa.
Tyle, że nas jest siedmioro.

-- 27 sie 2012, o 22:54 --
Sylwia, szpinak obgotowujesz, siekasz lub mielisz (jak wolisz) i mrozisz w pudełkach po lodach. Zimą tylko doprawiasz na patelni.
Tyle, że nas jest siedmioro.
-- 27 sie 2012, o 22:54 --
Sylwia, szpinak obgotowujesz, siekasz lub mielisz (jak wolisz) i mrozisz w pudełkach po lodach. Zimą tylko doprawiasz na patelni.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Malgos
- 50p

- Posty: 55
- Od: 8 sie 2011, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Sylwia,
seler spróbowałabym zamrozić, żeby zatrzymać jego aromat,
a chodzi Ci o natkę czy o łodygi?
liście selera można posiekać i zamrozić w plastikowym pudełku
(tak robię z koperkiem i zielona pietruszką)
ale przyznam się, że nie wiem, czy aby nie powinno się łodyg selerowych przed tym mrożeniem sparzyć wrzątkiem;
szpinak tez chyba najlepiej obgotować i zamrozić
seler spróbowałabym zamrozić, żeby zatrzymać jego aromat,
a chodzi Ci o natkę czy o łodygi?
liście selera można posiekać i zamrozić w plastikowym pudełku
(tak robię z koperkiem i zielona pietruszką)
ale przyznam się, że nie wiem, czy aby nie powinno się łodyg selerowych przed tym mrożeniem sparzyć wrzątkiem;
szpinak tez chyba najlepiej obgotować i zamrozić
Malgos
- oxalis
- 1000p

- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
W sobotę znalazłam chwilę i zrobiłam pomidorki w galarecie wg, przepisu kozuli i sos słodko- kwaśny na zimę.
Jestem pod wrażeniem obu przepisów, coś innego, nietuzinkowego i wartego spróbowania.
Mam trochę własnych pomidorów i znudziły mi się już przeciery, choć wiem, że w zimie będą jak znalazł.
Stąd zainteresowanie czymś innym.
Do pomidorów w galarecie podeszłam sceptycznie, bez entuzjazmu. W galarecie to przecież rybę, szynkę, jaja się robi... Jednak jeden słoik nie zamknął się na amen, więc poszedł do degustacji. Pycha...Mogłam jednak dać trochę więcej cebulki, daje fajny efekt kruchości przy przegryzaniu.

Natomiast sos słodko- kwaśny to też cudny przepis, tyle tylko, że ja połączyłam w jedno oba przepisy z FO, czyli numer 104 i 156. Część nie zmieściła się do słoików ( raczej świadomie, z zamiarem natychmiastowej konsumpcji ze względu na zapach jaki w kuchni się roztaczał). Do tego zostały wrzucone usmażone cycuszki drobiowe i podane z ryżem na niedzielny obiad.
Efekt lepszy niż sosy gotowe renomowanych firm, do tego własny, bez tego całego EEEEE i innych.

Jestem pod wrażeniem obu przepisów, coś innego, nietuzinkowego i wartego spróbowania.
Mam trochę własnych pomidorów i znudziły mi się już przeciery, choć wiem, że w zimie będą jak znalazł.
Stąd zainteresowanie czymś innym.
Do pomidorów w galarecie podeszłam sceptycznie, bez entuzjazmu. W galarecie to przecież rybę, szynkę, jaja się robi... Jednak jeden słoik nie zamknął się na amen, więc poszedł do degustacji. Pycha...Mogłam jednak dać trochę więcej cebulki, daje fajny efekt kruchości przy przegryzaniu.

Natomiast sos słodko- kwaśny to też cudny przepis, tyle tylko, że ja połączyłam w jedno oba przepisy z FO, czyli numer 104 i 156. Część nie zmieściła się do słoików ( raczej świadomie, z zamiarem natychmiastowej konsumpcji ze względu na zapach jaki w kuchni się roztaczał). Do tego zostały wrzucone usmażone cycuszki drobiowe i podane z ryżem na niedzielny obiad.
Efekt lepszy niż sosy gotowe renomowanych firm, do tego własny, bez tego całego EEEEE i innych.

- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8499
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Może przypomnę.....bo dziś będę robić
Tylko ja jednak zapasteryzuję ....w ogóle inaczej robie ,podgotowywuję papryke z cebulką -buraczki tylko w pasteryzacji.128. Buraczki z papryką
- 6 kg buraków - obgotować , po obgotowaniu obrać i starkowac na jarzynówce
-1 kg papryki
- 7 dużych cebul - skroić w pólplasterki
Zalewa :
- 1,5 szkl octu 10%
-1,5szkl cukru
-2 łyż. soli
-0,5 l wody
Zalewę zagotować , dodac cebulę i paprykę i gotowac ok 15 minut , dodać buraki , wymieszac , zagotowac i gotowac jeszcze ok 5 min. Gorące do słoików , słoiki odwrócić.
Część słoików robię bez papryki i zimą robię z nich barszczyk szybkościowy ( wywar gotujący się + zawartość słoiczka zagotowac doprawić i gotowe - szybciej niz chińska)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja do buraczków zawsze dawałam cebulkę surową, ale jak mi koleżanka podsunęła pomysł, żeby cebulkę lekko podusić, bo będzie lżejsze i smaczniejsze, to od tej pory już tak robię.........wątroba mniej cierpi, jak cebulka przed dodaniem do buraczków jest poduszona. Buraczki są pyszne..........polecam 
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
oxalis ten sos słodko-kwaśny chyba można mrozić? jak myślisz?
- oxalis
- 1000p

- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
monika, jasne, że można zamrozić. Zapomniałam dodać, że wrzuciłam do tego sosu jeszcze parę listków świeżej bazylii, a imbir lepiej pokroić w cieniuteńkie słupki niż trzeć.
Wypróbuj sobie, bo naprawdę warto.
A co do przepisu na buraczki. U mnie rodzinka do buraczków w słoikach preferuje zamiast papryki słodkiej, ostrą papryczkę, więc daję ostrą, a cebulkę nie przesmażam tylko gotuję razem z zalewą.Ma tę zaletę, że nie dodaję wtedy tłuszczu ze smażenia.
Wypróbuj sobie, bo naprawdę warto.
A co do przepisu na buraczki. U mnie rodzinka do buraczków w słoikach preferuje zamiast papryki słodkiej, ostrą papryczkę, więc daję ostrą, a cebulkę nie przesmażam tylko gotuję razem z zalewą.Ma tę zaletę, że nie dodaję wtedy tłuszczu ze smażenia.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
dzięki. Nigdy nie robiłam takiego zestawu z musztardą i ananasem. Ale jak chwalisz to spróbuję. dawałaś kukurydzę?
I zrobię też pomidory w galarecie..cały czas podchodzę do tego przepisu jak pies do jeża
I zrobię też pomidory w galarecie..cały czas podchodzę do tego przepisu jak pies do jeża
- oxalis
- 1000p

- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dawałam kukurydzę i bambusa też. Połączyłam oba przepisy, i jestem bardzo zadowolona z tego mixu. 
-
juda
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
no i ja myslę o tych pomidorkach w galarecie
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1410
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Właśnie robię buraczki z jabłkami N128, czy do tej zalewy, oby na pewno nie trzeba dodać wody??
I faktycznie, z tego co widzę, to cebule lepiej najpierw poddusić bo nie wiem czy zdąży zmięknąć za 25 min.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Romaszko moim zdanie przepis jest za szybko podany
i trochę jestem zdziwiona, że się nie pasteryzuje i nie ma przypraw.
Ja wiem, że na 1 kg takich szatkowanych warzyw i mieszanek daje się max 2 płaskie łyżki soli, ok 0,5 l wody, max 0,1 l octu 10% i max pół szklanki cukru. W tym przepisie to słodka mieszanka to cukru pewnie z 1/4 szklanki.
Tak w ogóle to te buraki i cebulę z jabłkami po pokrojeniu powinno się moim zdaniem wymieszać z solą, zalać zalewą (tylko woda+ocet) i pozostawić na dobę. Wiele twardszych warzyw tak się maceruje na początku. Po dobie zalewę się zlewą, dodaje cukier i przyprawy i tylko zagotowuje pod przykryciem. Reszta wiadomo - sałatka do słoików zalana tym, w czym się zagotowała i pasteryzacja, czas w zależności od słoika 20-30 min.
Ale pewnie już zrobiłaś..
Ja wiem, że na 1 kg takich szatkowanych warzyw i mieszanek daje się max 2 płaskie łyżki soli, ok 0,5 l wody, max 0,1 l octu 10% i max pół szklanki cukru. W tym przepisie to słodka mieszanka to cukru pewnie z 1/4 szklanki.
Tak w ogóle to te buraki i cebulę z jabłkami po pokrojeniu powinno się moim zdaniem wymieszać z solą, zalać zalewą (tylko woda+ocet) i pozostawić na dobę. Wiele twardszych warzyw tak się maceruje na początku. Po dobie zalewę się zlewą, dodaje cukier i przyprawy i tylko zagotowuje pod przykryciem. Reszta wiadomo - sałatka do słoików zalana tym, w czym się zagotowała i pasteryzacja, czas w zależności od słoika 20-30 min.
Ale pewnie już zrobiłaś..


