
Na ile osób te zapasy?
Tylko ja jednak zapasteryzuję ....w ogóle inaczej robie ,podgotowywuję papryke z cebulką -buraczki tylko w pasteryzacji.128. Buraczki z papryką
- 6 kg buraków - obgotować , po obgotowaniu obrać i starkowac na jarzynówce
-1 kg papryki
- 7 dużych cebul - skroić w pólplasterki
Zalewa :
- 1,5 szkl octu 10%
-1,5szkl cukru
-2 łyż. soli
-0,5 l wody
Zalewę zagotować , dodac cebulę i paprykę i gotowac ok 15 minut , dodać buraki , wymieszac , zagotowac i gotowac jeszcze ok 5 min. Gorące do słoików , słoiki odwrócić.
Część słoików robię bez papryki i zimą robię z nich barszczyk szybkościowy ( wywar gotujący się + zawartość słoiczka zagotowac doprawić i gotowe - szybciej niz chińska)