


BABKA CYTRYNOWA
*250 g mąki
*250 g cukru
*kostka masła
*4 jajka
* otarta skórka z cytryny
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
*szklanka cukru pudru
*sok z 1/2 cytryny
-Ubić pianę z białek.
-Masło rozpuścić w garnuszku
-Żółtka ubić na gładką masę z cukrem. Dodać ostudzone masło, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, zmiksować na gładko. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do natłuszczonej formy ( ja robię w tortownicy z kominem i ozdobnym dnem) Piec w 180* przez około 40 min. Sprawdzać patyczkiem.
Lukier- cukier wymieszać z sokiem z cytryny, posmarować ostudzone ciasto.
Babka soczysta i pachnąca....pyszna

BABKA CYTRYNOWA - błyskawiczna
*4 jajka
*200 g cukru
*250 g mąki
*0,5 szklanki oleju
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*Sok i skórka z cytryny
Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, stopniowo dodawać olej. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Ciasto wylać do natłuszczonej formy. Piec w temperaturze 180* przez ok. 50 min. Po ostygnięciu polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru.