Dynia jest piękna. Sami popatrzcie. A do tego cuda z niej można upichcić
Dzisiaj ugotowałam pyszną
bawarską zupę dyniową
Przepis pochodzi z miesięcznika ,Kuchnia'.
Ok. 2 kg dyni pomarańczowej
1 duża marchewka,1 pietruszka,1 średnia cebula,2 plastry selera
300 ml białego średnio wytrawnego wina,rosół cielęcy/ja dałam drobiowy/
2 łyżki masła,20 dkg chudego wędzonego boczku /dałam surową szynkę/
1 łyżka świeżego imbiru, 4 ząbki czosnku, olej. 1 łyżka świeżo mielonego białego pieprzu, grzanki
Śmietana i bazylia do dekoracji
Dynię obrać, wyjąć środek z pestkami i pokroić w kostkę.Pozostałe warzywa też pokroić w kostkę.Rozgrzać olej z masłem, wrzucić warzywa /bez dyni/, smażyć ok. 10 minut. Dorzucić dynię. Zalać wszystko 2 litrami rosołu lub bulionu i gotować pół godziny. Zmiksować blenderem. Dosmaczyć solą i pieprzem.Zupa powinna być ostra. Dolać wino, zagrzać razem.
Na patelni usmażyć boczek, zdjąć na talerzyk. Grzanki odgrzać, posmarować czosnkiem.
Zupę rozlać do bulionówek, włożyć boczek, udekorować kleksem śmietany i listkami bazylii. W miseczce obok podać grzanki.
Porcje dla 4-6 osób
Smacznego ;:2