Jak super, że natrafiłam na ten wątek Od Mikołaja dostałam wypiekacz do chleba i na razie testuję przepisy z załączonej książeczki, ale może ktoś z Was ma jakiś fajny przypis na chleb z takiej maszyny?
Na razie piekę tylko taki zwykły chleb na drożdżach...Marzy mi się spróbować zrobić chleb na zakwasie, próbował ktoś z Was zrobić taki w automacie?
Ja korzystam ze strony mojewypieki. Mnóstwo różnorodnych przepisów i dla mnie największą zaletą jest to, że autorka zamiast podawać suchy przepis opisuje swoje doświadczenia i daje wskazówki. Można znaleźć przepisy na chleby drożdżowe i na zakwasie
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Po usunięciu pęcherzyka nie toleruje wielu artykułów, chleb na zakwasie powoduje wydzielanie nadmiaru kwasów żołądkowych, dosłownie dusze się nimi, o bólach brzucha nie wspomnę.
Przed zabiegiem piekłam chleb tylko na zakwasie, nie miałam żadnych dolegliwości.
GrazynaW - Grażynko to wspaniale, że próba (czytaj kombinacja ) okazała się być dobrym chlebem i do tego odpowiednim na Twój obecny stan zdrowia bo to najważniejsze.
Dzisiaj zrobię kolejną porcję chleba żytniego na zakwasie z kminkiem Potem wrzucę kilka fotek.
Ogólnie rzecz biorąc odkąd zaczęłam go robić w domu wręcz nalegają żeby go robić, uważają że ten chleb jest bez porównania lepszy niż kupny
GrazynaW Dostałam ten garnek kiedyś od kogoś w prezencie i leży na pawlaczu. Jak go używasz do pieczenia chleba? Moczysz go jak do mięsa czy pieczesz na sucho?
Beata Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Jak chleb wyrasta ( po raz drugi) to garnek mocze w zimnej wodzie, 30 min. na pewno.
Wycieram w środku ręcznikiem papierowym, dokładnie za pomocą pędzla smaruje olejem i posypuje otrębami lub bułką tartą.
Przekładam ciasto chlebowe do garnka, przykrywam pokrywą ( również wysmarowaną olejem) i zostawiam do ponownego podrośnięcia.
Jak cisto wypełni 3/4 garnka to wkładam do zimnego(!) piekarnika, nastawiam na temp. 220*C ( obie grzałki - i górna i dolna) i pieke 60 min. Potem ( ostrożnie) wyjmuje pokrywe z pieca, zostawiam tak otwarty garnek na ok. 10-15 min. by góra ładnie się przypiekła.
Nie włączam termoobiegu.
Po wyjęciu garnka z pieca przekłądam od razu chleb na kratkę, garnek zaś na deseczkę do wystygnięcia.
Zastanawiam się, może ktoś z Was zna przepis na Tatarczuch to taki regionalny chleb z okolic Żarek (k. Częstochowy) dla mnie jeden z lepszych chlebów jakie jadłam w życiu, sama go niestety upiec nie potrafię i kilka prób zakończyło się fiaskiem.
''Chleb tatarczuch to ciemny słodki chleb wypiekany z maki gryczanej, z użyciem mleka, wody oraz drożdży. Gdy zaczyn drożdżowy wyrośnie, ciasto przekłada się na grube blachy i piecze w piecu chlebowym przez około 2 godziny. Jeden bochen waży około 7 kilogramów. Jest ciemny i ma słodki smak i jest to zasługa maki oraz proporcji dodawanych składników. Chleb utrzymuje wilgotność przez siedem dni. Jest polecany osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, przyspiesza trawienie. Jest sprzedawany na tradycyjnych jarmarkach, odpustach parafialnych, targach. Zawsze można go kupić na targu w Żarkach na stoisku przy ul. Piaski u pani Jadwigi Plesińskiej, której kram jest jednym najstarszych na targu. Tatarczuch jest nagrodzony Nagrodą Perłą w Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego.''
Witam chlebowo zakręconych
Grażynko ,czy Twój garnek jest szkliwiony wewnątrz?Wlaśnie stalam się posiadaczką takiego garnka .Piekę chleb od trzech miesięcy w keksówkach cztery foremki co trzy dni ,tyle mieści mi się w piekarniku .Najpierw byl to chleb na drożdżach teraz na zakwasie .Sprawia mi to radość i rodzince bardzo smakuje.Chętnie wypróbuje sposób w garnku.Pytanie jeszcze zamoczyć mam garnek w innym naczyniu czy po prostu nalać wody do niego żeby się namoczyl ?
Co jeszcze w nim pieczesz?
Pozdrawiam Malgosia
Małgosiu garnek nieszkliwiony.
Moczę go w całości w zlewie kuchennym.
Piekę każde mięso, i wieprzowina i ze 2 udka kurczęcie od razu. Mięso wkładam do suchego ( zn. nienaoliwionego garnka).
Dzień wcześniej je nacieram przyprawą, a potem do garnka. Garnek do zimnego piekarnika i nastawiam temp. 200*C i 1,5 godz. się piecze. Z soku który wytopi się z mięsa robię sos dodając np. wegetę ( domowej roboty). Oczywiście pokrywę możesz zdjąć i dopiec jeszcze kilka minut, by chwyciły kolorek i chrupiąca skórkę.
Mam garnek 2,5 litrowy, dla moich potrzeb wystarczający.
Dziękuję Grażynko .Ja dostalam szkliwiony w środku zastanawiam się czy tak samo można go stosować i czy te wlaściwości nawilżania potraw będą takie same .Muszę wypróbować.
Malgosia