Piotrku ja faktycznie robiłam z pigwowca, to niesamowita kwasota. Pyszny zamiast cytryny do herbaty
Beatko dziękuję za linka, bardzo ciekawy

, faktycznie robiłam z pigwowca .
Aniu bardzo się cieszę, że zupka smakowała. U nas też wszyscy bardzo lubią przyprawę curry. Ostatnio robiłam na obiadek Curry z kurczaka na mleku kokosowym.... pychota

W ogóle bardzo lubimy kuchnię indyjską, gdzie ta przyprawa używana jest baaaardzo obficie
Joasiu bardzo się cieszę, że zaglądasz i korzystasz z przepisów. Daj znać jak coś zrobisz, czy smakuje
Marzenko ciekawa jestem, czy piekłaś ciasto?
Monisiu nigdy nie robiłam z maślanką, ale myślę, że to bez większego znaczenia i że jak najbardziej się nada
Bogusiu bardzo się cieszę, ze jogurtowe ciasto smakuje Twojej rodzince
Już podaję przepis na jarzynkę
Przepis mam od Agatki gatity, jednak zmodyfikowany ,,po mojemu,, nigdy nie trzymam się ściśle proporcji, czasami dodaję jednych warzyw czy ziół więcej, innych troszkę mniej. Zawsze daję więcej grzybków. Za każdym razem wychodzi super
DOMOWA VEGETA
* 1 kg marchwi
* 200 g pietruszki
* 250 g selera
* 2 pory
* 5 dag suszonych grzybów
* liście z kilku łodyg lubczyka
* pęczek natki pietruszki
* 1 łyżeczka ziaren pieprzu
* 1 łyżeczka ziela angielskiego
* 3 łyżeczki soli
* 3 łyżeczki kurkumy
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej ( ja robię to w robocie kuchennym) - suszymy w suszarce do warzyw ( od czasu do czasu przekładamy tacki, żeby lepiej się suszyło ), lub w piekarniku w 70*C z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Zioła obskubujemy z listków - suszymy.
Pora kroimy na pół i w paseczki - suszymy.
Wszystko ma być dobrze wysuszone i sypkie.
Składniki mieszamy z przyprawami - jedynie sól dodajemy na samym końcu - i miksujemy w blenderze, ale nie całkiem na pył, tylko zostawiamy takie drobniutkie kawałeczki jak widać w oryginalnej vegecie.
Fotki są po wysuszeniu i wymieszaniu warzyw, a przed zmiksowaniem
Wspaniała przyprawa do zup i sosów i do marynowania mięs, naturalna , bez ulepszaczy