Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Maliny ubijam tłuczkiem do ziemniaków dodaję troszkę cukru by lepiej puściły sok i zostawiam na jakiś czas(np 2h) następnie wysypuję na cedzak i zostawiam na noc do ocieknięcia.Już malin nie wyciskam mam ich dużo więc bardzo się z nimi nie liczę(ale przez noc ładnie się odsączy gdy mam ich więcej daję na dwa cedzaki).Odcedzony sok mierzę i na litr daję 1kg cukru.
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- 50p
- Posty: 98
- Od: 21 sty 2015, o 00:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Też mam dużo malin to będę próbować. Dzięki iwek
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 690
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
A jak do tego dochodzi cukrzyk, to przetwory z głowy.ostatnia szansa pisze:Ale takie przetwory 1 kg owoców z 1-1,2-1,5 kg cukru dla osób 50+ to choroba, a nie zdrowie.
Jak użyć takiego soku malinowego jeśli się nie słodzi herbaty?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Nie przesadzaj.Z kilograma malin i 1,2 kg cukru otrzymujesz 1,5 soku ,w którym jest 100 WW,czyli 1WW /15ml-dwie łyżeczki.Zamiast małej kromki chleba możesz wypić herbatę posłodzoną 2 łyżeczkami soku malinowego.
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
kaLo ma zupełną rację
Surowy sok malinowy jest zdrowy,ja nie słodzę herbaty ,sok piję z przegotowaną wodą i wlewam tyle soku by nie był zbyt słodki.Żebyśmy tyle chemii jedli co w tym soku malinowym cukru 


Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- halys
- 200p
- Posty: 202
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Od kilku lat robię ogórki konserwowe w ten sposób:
Na słoik o objętości 1 litra:
Ogórki włożyć do słoika, na to wsypać 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę cukru i 4 łyżki octu. Zalać to wodą (ja daję kranówę, ale można i przegotowaną). Zakręcić. Pasteryzować 5 minut od zagotowania.
Tak jest w oryginalnym przepisie, ja zaś dodaję jeszcze koper, czosnek, gorczycę, chrzan lub 1 łyżkę przyprawy do konserwowych ogórków.
Ogórki nie psują się i nie rozgotowują.
Na słoik o objętości 1 litra:
Ogórki włożyć do słoika, na to wsypać 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę cukru i 4 łyżki octu. Zalać to wodą (ja daję kranówę, ale można i przegotowaną). Zakręcić. Pasteryzować 5 minut od zagotowania.
Tak jest w oryginalnym przepisie, ja zaś dodaję jeszcze koper, czosnek, gorczycę, chrzan lub 1 łyżkę przyprawy do konserwowych ogórków.
Ogórki nie psują się i nie rozgotowują.
Życie, Ty wariacie...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Już mi się ten sposób gdzieś obił o oczy.Zalewa do ogórków i papryki,którą stosuję od lat to:4 szkl.wody , 1/3 szkl. octu 10% , łyżka soli , 4 łyżki cukru po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego,dwa goździki.Do słoika czosnek,marchewka i cebulka w piórka z kawałeczkiem piętki,żeby się nie rozlatywała.Z pasteryzacji wyjmuję jaj całkiem zmienią kolor.4-6 minut od zagotowaniaq.
Mam w planie zrobić ogórki z selerem i pietruszką,przepisy w sieci.
Mam w planie zrobić ogórki z selerem i pietruszką,przepisy w sieci.
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Poszukuję przepisu na mizerię do słoików łagodną bez curry i bez oleju(swój sprawdzony przepis gdzieś posiałam) 

Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- 100p
- Posty: 149
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Czy ktoś robił kalarepki w slojach i czy warte polecenia. Czytam w necie, ze robi sie w zalewie octowej lub z kwaskiem cytrynowym. Niby pasuje do sałatek. Ale komentarzy brak. Mam jeszcze sporo kalarepy, zasialam tez juz na jesień fioletowa a mniejsza w zamrażarce brak. Poradzicie coś.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja robię z tego przepisuiwek pisze:Poszukuję przepisu na mizerię do słoików łagodną bez curry i bez oleju(swój sprawdzony przepis gdzieś posiałam)
http://m.wielkiezarcie.com/recipes/3000 ... onspage=23
Jest pyszna i świetnie się przechowuje. Niestety,ma w składzie olej.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- kama_80
- 1000p
- Posty: 1363
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kórnik k/Poznania
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Może macie przepis na botwinkę bez octu? Moja mama robiła z kaskiem cytrynowym ale proporcji nikt nie pamięta.
Pozdrawiam Jola
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Po prostu zamiast octu daj kwasek,pamiętając,że 100 g 10% octu to 10 g kwasku,tak w przybliżeniu.
Roma jadłem marynowane rzodkiewki,pycha.Jeśli chodzi o smak ,to kalarepka niewiele rożni się od rzodkiewki,więc też powinna być super.
Roma jadłem marynowane rzodkiewki,pycha.Jeśli chodzi o smak ,to kalarepka niewiele rożni się od rzodkiewki,więc też powinna być super.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Iwona ,w książce z '88 "Przetwory w gospodarstwie domowym " Kazimiery Pyszkowskiej ,mam przepis,którego nie wykorzystywałem,bo robię mizerię z olejem.
1 kg ogórków umyć ,poszatkować i zalać zalewą z pół szkl. wody,łyżeczki kwasku cytrynowego i 15 g soli.Popieprzyć.Po godzinie ułożyć w słoikach,zalać wytworzonym sokiem i pasteryzować 20 min-słoik 0,5 l.
Przepis 2.Rok '85.Anna Czerni "A B C gotowania-przetwory"
3 kg ogórków ,250 ml octu 10 % , łyżeczka soli , łyżka cukru , łyżeczka gorczycy.
Ogórki obrać,pokroić w grubsze plasterki,ułożyć w słoikach.Z 9 szkl. wody i podanych składników ugotować zalewę ,zalać nią ogórki i pasteryzować 15 min. może któryś z nich przypomina ten Twój?
Jest też przepis na ogórki pasteryzowane w całości, z jeszcze jednego takiego zeszytu z '84.
1 kg ogórków umyć ,poszatkować i zalać zalewą z pół szkl. wody,łyżeczki kwasku cytrynowego i 15 g soli.Popieprzyć.Po godzinie ułożyć w słoikach,zalać wytworzonym sokiem i pasteryzować 20 min-słoik 0,5 l.
Przepis 2.Rok '85.Anna Czerni "A B C gotowania-przetwory"
3 kg ogórków ,250 ml octu 10 % , łyżeczka soli , łyżka cukru , łyżeczka gorczycy.
Ogórki obrać,pokroić w grubsze plasterki,ułożyć w słoikach.Z 9 szkl. wody i podanych składników ugotować zalewę ,zalać nią ogórki i pasteryzować 15 min. może któryś z nich przypomina ten Twój?
Jest też przepis na ogórki pasteryzowane w całości, z jeszcze jednego takiego zeszytu z '84.