Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
dawidbanan
---
Posty: 7565
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Zostawiam placuszek, który wczoraj piekłem ;:137
Obrazek

PS.Truskawki na nim to świeże prosto z krzaczka :wink:
Polecam odmiany truskawek owocujących aż do mrozów, bo jak się ma chęć na świeżą truskawkę w sierpniu lu wrześniu, to można sobie zerwać z krzaczka i posmakować :wink:

Placuszek łatwy do zrobienia-skoro zrobił go 15-latek to zrobi go każdy :wink:

Jutro podam przepis :wink:
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Posty: 275
Od: 21 lut 2009, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: 7a

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Ja bym jeszcze pomiędzy ciasto i galaretkę wcisnął jakiś krem... budyniowy (?) :wink:
dawidbanan
---
Posty: 7565
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

I tu jest problem, bo kremy, masy mi nie wychodzą :roll:
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Dawidzie ten krem wyjdzie Ci na 100% :P

1 opakowanie galaretki wiśniowej
1 opakowanie budyniu wiśniowego bez cukru, ewentualnie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
50 dkg wydrelowanych wiśni (najlepiej świeżych), ale mogą być i z kompotu
2 szkl. kompotu wiśniowego
2 żółtka
1/2 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny lub masła (najlepiej Kasia)

Połowę kompotu zagotować i rozpuścić galaretkę, w drugiej połowie kompotu rozprowadzić budyń. budyń wlać do kompotu z galaretką i to zagotować na wolnym ogniu ciagle mieszajac, aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia, tylko żeby nie był za zimny.
Należy pamiętać, że galaretka będzie tężeć i jeśli przy ucieraniu budyniu z margaryna dodamy zbyt zimny to w masie mogą powstać grudki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, a następnie dodajemy po trochu masy wiśniowej ciągle miksując. Na koniec dodajemy wydrylowane wiśnie.
Moje linki
KATARZYNA
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Obecnie w domu tylko ja mogę jeść ciasta,a upieczona cała tortownica to dla jednej osoby zbyt dużo.
A że lubię słodkości zaczęłam robić desery,które zamrażam i potem jem po kawałku.
Teraz jestem zafascynowana produkcją lodów na własne potrzeby.
Mam maszynkę do lodów,ale znalazłam przepis na Galerii Potraw,który świetnie wychodzi bez niej.
Przepis pochodzi ze strony:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,112 ... 2.html?v=2
Podaję go w całości za autorką:
"Składniki :
1/2 l śmietany kremowej takiej 36% najlepiej wiejskiej z braku takowej u mnie
tortowa 36%
plus 2 łyżki cukru ubić na sztywno (śmietanę najpierw schłodzić w lodówce).
4 świeże umyte jajka-ubić białka z 2 łyżkami cukru i dodać żółtka ubić na
kogel mogel wraz z 1 cukrem waniliowym.
Ważne: połączyć wszystko razem- do śmietany ubitej dodać ubite jaja kolejność
jest ważna (do śmietany dodać jajka )wpływa na konsystencje lodów.

Następnie można dodać różne dodatki smakowe ja zrobiłam truskawkowe i z
orzechami włoskimi masę podzieliłam na pół jedna wymieszałam z pure
truskawkowym do drugiej części dałam podsmażone w syropie orzechy włoskie .
Można tez zrobić kulę kasate podzielić na trzy części do jednej dać
rozpuszczoną czekoladę do drugiej truskawki do trzeciej posiekany ananas z
syropu wszystko warstwami do miski o okrągłym dnie i do zamrażalnika na min 6 godz.

Najlepsze na drugi dzień lody muszą się przegryźć.
Ja używam starych pojemników po lodach lub kubki po margarynie.
I takim sposobem mamy lody o swoich ulubionych smakach z małą ilością cukru,
no na pewno ta śmietana jest kaloryczna ale naturalna tak jak jajka a nie
jakieś preparaty tłuszczowomleczne w kupnych lodach."

Ja wypróbowałam telody w różnych wersjach smakowych.
Zamiast śmietany 36% daję 30%,ponieważ u mnie ta pierwsza bywa w niewielu sklepach.
Oczywiście na pierwszy raz były moje ulubione cynamonowe,a następnie miętowe.
Zamiast śmietany stosowałam serek mascarpone i dodałam trochę jogurtu.
Ktoś zastosował jogurt z zagęstnikiem do śmietany i serek homogenizowany,a więc pole do popisu jest ogromne.
Życzę smacznego Grażyna
dawidbanan
---
Posty: 7565
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Babeczki kruche z kremem i owocami

Obrazek

Babeczki kruche:

Składniki na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- niepełna szklanka cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 60g margaryny
- 140g masła
- łyżka smalcu

Zagniatam najpierw tłuszcz z mąką, potem dodaję pozostałe składniki i wyrabiam ciasto. Schładzam w lodówce przez 30 minut (to ciasto można też mrozić!). Po wyjęciu z lodówki rozwałkowuję na grubość ok. 3mm i dużym kubkiem wycinam kółka, którymi wylepiam foremki na babeczki. Nakłuwam ciasto widelcem, wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piekę przez ok. 25 minut (na złoty kolor). Po ostygnięciu napełniam kremem(przepis poniżej) i dekoruję owocami.

Krem cukierniczy-Crema pasticcera:

Składniki:
250 ml mleka
100 g cukru (zwykłego)
50 g mąki pszennej
2 żółtka
skórka z cytryny

Przygotowanie:
Do rondelka (najlepiej o grubym dnie) wsypuję cukier, dodaję żółtka i mieszam dokładnie. Stawiam na małym ogniu, wsypuję mąkę i skórkę z cytryny. Cały czas mieszając, dodaję stopniowo mleko (robię to powoli, uważam żeby nie powstały grudki). Gotuję na małym ogniu (cały czas mieszając) tak długo, aż krem zgęstnieje (kilka-kilkanaście minut). Jeśli pojawia się grudki można przetrzeć przez sito. Studzę i gotowe :)


Mi wyszło z tego przepisu 37 babeczek!
dawidbanan
---
Posty: 7565
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Jak tak patrzę na te babeczki co piekłem, to mogę stwierdzić, że mi się udały-a teraz burczy mi w brzuszku..
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Porządkują szufladę natknęłam się na karteczkę z zapisanym kiedyś przepisem na wafle, a że miałam wszystkie potrzebne składniki to od razu przystąpiłam do dzieła.Wyszło bardzo smaczne.
Puszka mleka słodzonego- u mnie gotowana 2,5 godziny,ale można kupić gotową
200 g masła-na przyszłość raczej dam mniej,lub część zastąpię rozpuszczoną gorzką czekoladą
2 szklanki mleka w proszku
Zmiksować masło z karmelem i dodawać mleko w proszku cały czas miksując.
Posmarować wafle,obciążyć i konsumować po kawałeczku,bo bardzo słodkie i kaloryczne.
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Bardzo ciekawa wersja na masę do wafli - ;:137 nie znałam jej - wkrótce spróbuje :tan

Ja robię tradycyjną podobną jak do "bloku czekoladowego" - przepis na moim wątku na str.2 na samym doleObrazek
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 221
Od: 28 paź 2011, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Post »

Błyskawiczny sernik na zimno

2 op. galaretki owocowej
1 op. 500 g serka śmietankowego naturalnego o zawartości 24% tłuszczu (np. Delfiko)

Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzącej wody.
Serek przełożyć do większego pojemnika, miksować i wlewać gorące rozpuszczone galaretki aż utworzy się lekka pianka.
Przelać do przetartej olejem formy, np. do pieczenia babki z kominkiem.
Jeżeli wybierzemy tortownicę, po zastygnięciu serniczka można na wierzch położyć owoce (np. brzoskwinie) i zalać galaretką w dowolnym kolorze .
Smacznego.

-- 5 lis 2011, o 14:39 --

Wychodzący jabłecznik (bo zawsze i każdemu "wychodzi")

5 szt dużych jabłek
cynamon
5 szt jaj
15 łyżek cukru
15 łyżek mąki (tortowej, wrocławskiej lub innej)
15 łyżek oleju (np. Kujawski)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukier cukier wanilinowy

Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Później ćwiartki "byle jak" na drobniejsze kawałki i wysypujemy na blachę i posypujemy cynamonem.
Pozostałe składniki łączymy 3 min. mikserem i wylewamy na jabłka.
Wstawiamy do zimnego piekarnika na 1 godzinę, temp. 150 - 160 stopni.
Po upieczeniu gorący jabłecznik wyjmujemy, można posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam gorący z gałką lodów.
Smacznego.

-- 5 lis 2011, o 14:40 --
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3064
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Post »

:wit zacieawił mnie ten przepis ,jak mam to rozmieć wszystkie składniki jednocześnie,nie ma żadnej kolejności?



,,Pozostałe składniki łączymy 3 min. mikserem i wylewamy na jabłka.
Wstawiamy do zimnego piekarnika na 1 godzinę, temp. 150 - 160 stopni.''
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 221
Od: 28 paź 2011, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Post »

Dokładnie tak, wszystko wrzucamy do pojemnika i miksujemy :D
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3064
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Post »

Super ,w takim razie jutro biorę się za szarlotkę :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 221
Od: 28 paź 2011, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Post »

Ale musisz uważać, bo ona jest "wychodząca" z jeszcze jednego powodu.
Jak wracam z pracy następnego dnia po upieczeniu i pytam: "A gdzie jabłecznik?" zawsze słyszę w odpowiedszi: "Wyszedł" :;230
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3064
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Post »

U mnie to jest trochę inaczej ,piekę do kawy zjadam 1 symboliczny kawałek i wychodzę na długi spacer - przy okazji modlę się by zniknął po moim powrocie :;230 :;230 :;230
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”