Papryka ostra - zastosowanie,przepisy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

Jeden już podarowałem znajomej,zdegustowała na miejscu ;:161 ,PŁAKAŁA,SAPAŁA,POPIJAŁA KAWĄ I ZAGRYZAŁA BUŁKĄ.Powiedziała,że nikogo częstować nie będzie, tylko sama zje do końca.Przepis oczywiście poszedł w świat.Bezcenne! ;:170
Kupiłem na bazarku kilogram Cyklona . Oj,będzie,będzie zabawa. :;230 .https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... =BALKANICA
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7576
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

Kalo, czyli to są zblanszowane papryczki i dopiero nadziewane?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e65 ... 18102.html

Piszesz, że zalewasz gorącym olejem? Bo nie wiem czemu, ale padło pytanie, że zimnym?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

Te akurat nie były.Jeżeli robisz na przechowanie to i tak pasteryzujesz 5-10min. od momentu zagotowania.Jeżeli na szybko
...do bieżącego spożycia,to trzeba blanszować i zalewać gorącym olejem,wtedy nie są takie "żywe"
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Posty: 254
Od: 16 mar 2014, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

Wykorzystanie zwykłego papieru pakownego. Zamiast papieru, pięknie prezentują się jeszcze ozdobne serwetki (np. w kratkę lub jakieś kwiaty), albo serwetka dziergana na drutach (z włóczki), także przewiązana jakimś ładnym sznurkiem lub siankiem.

Obrazek

kaLo a możesz zdradzić jakiej firmy Mascarpone ładujesz w papryki, ja dzisiaj widziałam kilka rodzajów, w cenach od 4,30 - 13,90 za 250g, zastanawiam się czy to najtańsze może być, czy lepiej zainwestować w lepszej jakości, bo te tanie to jakieś straszne podróby prawdopodobnie.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

Kupuję u bożej krówki po 3,75/250 g (40 % tł).W Li..lu kosztuje zeta więcej ( 35% tł),ale wielkiej różnicy nie wyczuwam.Możesz kupić za 13 zł i napisać,czy był 4x smaczniejszy ;:306
Ps
Super przybranie!Nawet papryczek nie trzeba wkładać do środka :tan
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

Ja tam bym wolała same papryczki bez dekoracji niż pusty słoik pięknie przystrojony :;230 Ale fakt,takie opakowanie znacznie podnosi wartość (emocjonalną :wink: ) produktu :lol: Używałam do słoiczków z przetworami serwetek z rafią ( koniecznie rafia,nie żadne tasiemki- sprzedadzą w kwiaciarni za grosze). Fajny i miły prezencik :wink:

KaLo-dajesz czadu tymi papryczkami ;:215 Zbieram powoli produkty- po niedzieli MUSZĘ trochę wyprodukować tego specjału ;:65 -inaczej się uduszę :lol:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

Tyle mam w tym roku papryczek chili, że ciągle z nich coś przygotowuję na zimę. Z reguły są to sosy zblendowane ostre lub półostre, bardziej lub mniej słodkie ( dodaję owoce z sadu np. śliwki lub jak jeszcze były - morele ).
Teraz rodzina prosi o zrobienie sosu lub raczej polewy często serwowanej w Chińskich knajpkach - chili z czosnkiem w przezroczystej, lekko kwaśnej zalewie. Przewertowałam internet ale nic nie znalazłam. Może ktoś z Was pomoże?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

Służę "uprzejmnię": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p4828103 . Nie bywam w chińskich knajpkach,ale jest chili,czosnek i nawet śliwki!TEN SPOSÓB ROBIENIA ŚLIWEK W OCCIE TEŻ GORĄCO POLECAM.Muszą być jeszcze twarde,nawet zielonkawe.Z dojrzałych robi się breja.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

Dzięki spróbuję dzisiaj :wit
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

Znalazłem jeszcze taki wątek z przepisami na ostrą paprykę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=45851 .Może by tak oba wątki połączyć?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7576
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

Kalo połączyłam te dwa wątki, ale może nie mieszać z kolei tym wątku

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=59070

przepisów na ostre chili, w ogóle na ostre papryczki.

Może niech tamten będzie na papryki słodkie. Bo połączyć się ich raczej nie da.
Za dużo zamieszania z datami.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

Ty tu rządzisz :wit
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

Ostre papryczki nadziewane
Przepis znaleziony w jakimś dodatku z przepisami do Przyjaciółki.
8 strąków ostrej papryczki - u mnie dużo więcej
20 dag serka feta
25 dag twarogu
ząbki czosnku
oliwa, sól, zioła, pieprz
Paprykę odcinamy od góry, usuwamy nasiona, płuczemy i lekko obgotowujemy (moczyłam przez parę godzin w wodzie z octem bez gotowania). Ostudzone papryczki nadziewamy wymieszanymi i doprawionymi serami. Do słoików wkładamy po ząbku czosnku, układamy paprykę i zalewamy gorąca oliwą. Zakręcamy.
Drugie nadzienie zrobiłam z tuńczyka roztartego z kaparami (domowe, z nasturcji) - przepis z włoskiej gazety Mangiare bene.
Pasteryzowałam w piekarniku.
Beata
bzado
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 12
Od: 27 maja 2008, o 12:21

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

acia1065 pisze:Ostre papryczki nadziewane
Przepis znaleziony w jakimś dodatku z przepisami do Przyjaciółki.
Po miesiącu góra dwóch skwasnieje.
Robiłem kilka razy, raz zalewałem gorącą oliwą, raz zimną, ale zawsze kwasniało.
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1183
Od: 28 maja 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie cudności

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

My mamy w tym roku opór ostrych papryk i też kombinujemy :wink: Trzy dni temu robiłam Sambal Tomat, zamiast chilli dałam dojrzałe Padron, bo są tak piekielne, że językiem dotknąć nie można. Wyszło pyszne do kromek i jako dodatek do sosów, w dodatku robi się ekspresowo :D
http://www.ostrakuchnia.pl/content/view/205/62/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”