Raczek- Aniu ciągle w biegu czyli u Ciebie nic się nie zmieniło.
Aniu skróciłaś czas wysycania się składników o całe 50 % ... pośpiech wskazany tylko przy łapaniu pcheł

tak nam babcia mówiła.
Określenie gęstości to faktycznie problem bo nigdy nie ma pewności.
Czas gotowania podawany jest w przybliżeniu i z mojej praktyki wiem,że waha się od 2 do 3 godzin. Jedno ale ... gotowanie może odbywać się nawet w ciągu dwu, trzech dni po trochu.
Co do pasteryzacji to sa różne opinie.
Przy takiej zawartości cukru nie ma prawa mu się nic stać i pasteryzacja nie jest konieczna. Pleśnie przy zawartości cukru powyżej 60 % cukru nie rozwijają się.
Myślę, że wytrzyma nawet nie jedną zimę ale w moim rodzinnym domu zawsze dla pewności i lepszego zamknięcia słoiczków zagotowywano je.
Ewiczka52 - Ewciu Ty od razu podwójna dawke masz w przepisie - dobre bo oszczędność czasu.
Jednak spirytus u mnie nie wchodzi w gre bo jak są wnuki to biorą z tego samego słoiczka.
Z dodatkiem spirytusu robię inna miksturę.
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego z dodatkiem spirytusu
Zebrać świeżo rozwinięte koszyczki, wyskubać żółte płatki, włożyć do słoika przesypując warstwami cukru.
Lekko ugnieść żeby zaczęły puszczać sok.
Wlać na wierzch 1 łyżkę spirytusu, dosypać cukru i odstawić w ciemne miejsce na tydzień.
Potem przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.
Stosować przy nieżycie jamy ustnej, gardła, oskrzeli z uporczywym kaszlem spożywamy po 1 łyżeczce syropu razem z płatkami.
Miód z mniszka inaczej
zebrać 4 garście kwiatów mniszka,
wypłukać włożyć do słoika przesypując kolejne warstwy 1 kg cukru,
udusić łyżką drewnianą,
pozostawić na 4-5 tygodni.
Po tym okresie syrop zlać - zagotować ,wlać do słoików i zakręcić.
Odciśnięte kwiatki przełożyć do pojemnika, trzymać w lodówce i zjadać po łyżeczce dziennie.
Bardzo dobry naturalny lek wspomagający dla osób w starszym wieku i nie tylko ... stosowany u pań przy problemach nietrzymania moczu, u panów przy kłopotach z prostatą.
I na zakończenie przepis szczególnie dla osób które piją jogurt ale może być tez inny napój mleczny.
Zielony napój z liści mniszka
3-4 liście mniszka ( świeże) zmiksować z ? szklanki mleka kefiru lub jogurtu.
Pić rano i po południu miedzy posiłkami jako środek ogólnie wzmacniający, witaminizujący i poprawiający cerę.
Stosować wiosną przez 2-3 tygodni.
Ja mam jogurt z z grzybka tybetańskiego więc mam 2 w jednym.
iwona0042 - Iwonko zaszalałaś ... ale warto.
Jakiej wielkości te słoiczki ?
Ja robię kilka podejść i za każdym razem coś innego.
Przy następnym wejściu podam jeszcze inne zastosowanie - jeśli mamy dostęp do mniszka to namawiam na spróbowanie choćby jednego z tych przepisów.
To tylko koszt cukru, trochę gazu i nasz czas a reszta same korzyści i gdyby nawet nie był potrzebny bo nie chorujemy to na chleb zamiast pszczelego miodu bo naprawdę jest smaczny.
Można tez na nim piec piernik - pyszny.