Bądźmy ZDROWI i piękni...??? Raczej niemożliwe.

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bądźmy ZDROWI i piękni...??? Raczej niemożliwe.

Post »

Znowu mnie Stokrotka rozbawiła :;230 A śmiech to zdrowie.
Nie widzę powodu do zabierania głosu, gdy nie mam zdania. Unikam jedzenia w miejscach publicznych, jadam tam, gdzie widzę przynajmniej jak to jedzenie przygotowują. Nie mam doświadczenia w ,,typowych'', trasowych restauracjo-barach. Wybierając się z dziećmi w dalszą podróż zabieram własnoręcznie przygotowany suchy prowiant: podpłomyki (wytrzymują ok. tygodnia), paszteciki, ciasteczka, owoce, woda. Kilka razy trafiłam w ok. Lublina do karczmy ,,BIDA". Ciężko z wolnym miejscem na parkingu w sezonie letnim i nie tylko. Serwują tam duże, tanie porcje w większości mięsne - nie jadam, nie mam zdania, ludzie zajadają, więc pewnie smaczne. Ryb tam nie polecam, ani dań jarskich. Kawę mam w termosie i tylko WC mnie interesuje w czasie podróży... niestety w Polsce najczęściej użyźniamy lasy...
Kasia
cx

Post »

Witam.

Oj dziewczyny ,dziewczyny.... :roll:

Kanapki,śnapki napoje itd to normalna żołnierska rzecz.Przy podróży latem -no problem,stajemy w ładnym miejscu na łonie przyrody i OK.U nas np po lekturze niektórych książek chłopaki zarzadzją piknik i jednym z elementów muszą być jaja gotowane.
Ale zimą...Jak dla nas musi być schludny lokal(kiedyś koniecznie z salą gdzie nie capi fajami dziś już łatwiej hurrra!)i jeszcze żeby można było coś zjeść smacznie.Poza tym to jednak dzieci i ich wyjazd zaczyna się już w czasie podróży to staramy się aby i miejsce posiłku było atrakcyjne.Oni nie marudzą nam,jadą w fotelikach-od zawsze , to my im jakąś atrakcję(taki barter) . W młodszym ich wieku atrakcją były zabawki z Happy Meala , przy czym jeden zjadał z zestawu-jabłko a drugi frytki.Jednym z najciekawszych miejsc postojowych jest bar chyba w Stopce,gdzieś po drodze nad Bałtyk.Miejsce super-ogromne grillowisko (tak wiem mięso z grilla....i tu linki) z wieloma stołami a wokół wszędzie pełno(kilkadziesiąt!) starych maszyn rolniczych,niektóre na prawdę rewelacyjne.Inne odkryliśmy z zeszłym roku-pod Nową Dębą,karczma u Jorgula(Franek który lubi Donalda:...łał tu jest lepiej jak w MD),niestety to przy trasie w Bieszczady i w tym roku nam nie po drodze.A i dla Siebie Ganio byś coś znalazła-żona zamówiła gałuszki ze serem...(jak domowe)z tym ,że nie wiem czy można tam zajrzeć aby zobaczyć jak i z czego się toto przyrządza :wink:
Z resztą, na trasach którymi my jeździmy, Donald nie jest zbyt często spotykany.Natomiast liczba barów przydrożnych ,karczm ,gospód-spora.

A tak na prawdę to tylko żywność całkowicie wytworzona przez siebie daje gwarancję zdrowej.....tylko ile osób w kraju może sobie na to pozwolić 1%-2%....Dlatego warto czytać takie linki jak podała ganio ale.....moim zdaniem nie należy popadać w skrajności bo nic nam do jedzenia nie zostaje(jeśli kto wierzy ślepo w eko jedzenie to.....oj mógłby się zdziwić).A i tak najważniejszą dietą jest : Dieta MŻ , najtrudniejsza i jedyna skuteczna.....Ja ją stosuję ale tylko .....między posiłkami :wink:

:wit
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16

Post »

A Młynarski tą dietę chciał w Stanach promować, taki dajet :;230
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tam zaraz tragedia, że oczy, że kości, że wnętrznośći, ale przynajmniej z piór obrany. :D Ale zaraz, chyba, bo nie napisano nic na temat piór :;230
Smacznego.
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
cx

Post »

Witam.

MOMu nie widdziałem i nie wykluczam! ,że tak może wyglądać.Jednak internet niesie wszystko,a to moje wątpliwości:maszyna do takiej produkcji to nie wózek na hot-dogi czy inne proste urządzenie i kosztować musi spore pieniądze.Są to duże urządzenia o dużej wydajności i szczerze wątpię aby produkt był zbierany do półkartonów.Moim zdaniem zdjęcie może przedstawiać cokolwiek i być zrobione gdziekolwiek.
Jaka by nie była fabryka "żywności" wszędzie są jakieś normy jedną z nich jest przechowywanie półproduktów a takich jak MOM moim zdaniem luzem w kartonach się nie przechowuje.

ganio4
1000p
1000p

Post »

Dokładnie tak samo myślałam, kiedyś... dzisiaj wszystko wydaje mi sie możliwe. Nawet MOM w kartonie. Przydałby się jakiś technolog przetwórstwa mięsnego do dyskusji, ale oni niechętnie publicznie się wypowiadają. Z Czarodziej_'a nic nie wyciągnęłam w innym wątku. Tylko tyle, że mięsa w sklepie nie kupuje.
Kasia
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dwukrotnie zwiedzałam mleczarnię w... ( nie wiem czy wolno wpisać którą :oops: ), bo prezesem jest nasz bliski kolega ze studiów, i z pełnym przekonaniem i ze smakiem zjadam ich wyroby i piję to mleko :wit I wiem, że krowy od których skupowali mleko nie były leczone antybiotykiem. Wyeliminowali to bardzo skutecznie. Jeśli w całej cysternie znaleźli ślad antybiotyku, wszystko wylewali, badali próbki od poszczególnych hodowców i kto zawinił ( dodał skażone mleko) płacił za wszystko, całą zmarnowaną ilość mleka. Więcej nie próbował oszukiwać.
ganio4
1000p
1000p

Post »

Do Amerykańskich standardów nam jeszcze na szczęście (?) daleko.
Kiepska jakość, ale widzę pewne podobieństwa
http://www.ru.all-biz.info/pl/g211790/
Kasia
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krzysztofie, to jest mięso do produkcji karmy dla psów, dodaje się mielone jarzyny, plus jabłka i otręby i otrzymuje karmę tzw. BARF. Psiarze rozchwytują to w te pędy, bo dla psa zdrowe, a dla kieszeni nie rujnujące.

Np. tu:
- http://www.bazarek.pl/produkt/1533730/b ... -250g.html
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
cx

Post »

Witam.

Nie wiem do czego konkretnie akurat to ze zdjęcia.A zdjęcie tylko po to aby pokazać różnicę między tym z linku od ganio.A i na drugim zamieszczonym przez autorkę widać różnicę.Chciałem tylko pokazać ,żeby dośc ostrożnie podchodzić do wszelkich rewelacji z netu,zamieszczanych przez niektóre strony nawet w "słusznej sprawie'.
A z MOM jest masa stron,z normami EU jakie ono ma spełniać włącznie.Są też stronki z przykładową zawartością w różnych produktach,z resztą ta informacja jest na etykietach produktów.
I myślę,że ten sam półprodukt może być stosowany i dla ludzkiego i psiego ,żarcia.Choć mogą być firmy robiące to tylko dla potrzeb karmy,bo wtedy nie muszą spełniać niektórych norm i produkt może być tańszy.

MOM to jeden z wielu 'wynalazków' nowoczesnego przemysłu i można tylko starać się unikać go i tyle.

A może tak prowokacyjnie: a czy wg wegetarian zdrowe jest pałaszowanie soi GMO codziennie?Bo wszak soja jest głównym składnikiem produktów dla bezmięsnych.A ponad 85% soi uprawianej na świecie jest GMO.....no oczywiście wegetarianie mogą sądzić,że ta w produktach dla nich jest rzeczywiście tylko z nasion tradycyjnych(droższa o ponad 30%)......ech młodość,naiwność.

Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zacząłem troszkę drążyć temat. Wyniki nie napawają optymizmem. Portale dla przemysłu mięsnego bronią się przed publiczością, wymagając rejestracji do której potrzebna jest kopia wpisu do ewidencji działalności gospodarczej, naturalnie profil działalności musi być odpowiedni. Nie mam szansy się wcisnąć. Ale poniżej linki do firm oferujących dodatki do mięs, przemysłowe oczywiście.
http://www.biotech.com.pl/oferta.htm
http://www.sovit.com.pl/sail.htm
http://www.librapolska.pl/
Znikam na trochę poszukać dalej. Jedna ze znalezionych stron pokazała mi też trop dodatków do pasz, przyspieszających wzrost i strukturę mięsa dla trzody opartą na hormonach i lekarstwach, też ciekawe.
Wczoraj znalazłem też stronę frmy oferującej aromaty, dymu, pieprzu, no każdy w sumie. Tylko mi się gdzieś zagubiła w akcji i nie mogę namierzyć.
Z lektury niektórych stron wynika, że aby zrobić smaczną wędlinę, to mięso nie jest konieczne. W każdym bądź razie dużo go nie potrzeba.
Dość ciekawe jest też to, że surowe mięso przeznaczone do sprzedaży również nastrzykiwane jest substancjami poprawiającymi kolor, przedłużającymi trwałość, zwiększającymi masę itp. Stąd po wrzuceniu na patelnię najpierw wypływa z niego ta ciecz, a potem dopiero zaczyna się smażyć. Coś niesamowitego.
Edit: To o parówkach, z naukowego punktu widzenia. Urzekło mnie zawarte we wnioskach stwierdzenie: "nowa definicja mięsa" :shock:
http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2005,% ... yburcy.pdf
Coś nie chce się otwierać z tego linku, ale po zaznaczeniu wystarczy go wkleić w całości i działa.

Poprawiłam i już jest ok, na przyszłość: wystarczy ująć adres w "url" :) N.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tia, ten dym w beczkach to już na wędlinach zaciekami się pojawia, bo kiełbasy nie trzeba wędzić, wystarczy umoczyć...

A z ciekawych wątków przypomniałam sobie ten:
- Co nam się sprzedaje? - pamiętacie?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
cx

Post »

Witam.
Strasznie się zrobiło tutaj strasznie.To może anegdota.

Pośród naszych wiejskich znajomych mamy i takich, z kórych on pochodzi z rodziny cukierników.
Rodzina posiada , nie małą cukierenkę-a mały zakład cukierniczy z głównym profilem : wypieki.
Mają swoje sklepy w Płocku i stolycy oraz sporo punktów do których dostarczają swoje wyroby.
Ich ciasta są....nie będę opisywał bo zaślinię klawiaturę :wink:
Firmy produkjące i sprzedające wszelkiego rodzaju polepszacze,bez których nowoczesne cukiernictwo obejść się nie może ,znajdujące się w naszej części województwa,już ich znają i omijają szerokim łukiem.Jednak co jakiś czas...
Przyjeżdża komiwojażer i zaczyna swój tekst....i mamy nowy rewelacyjny spulchniacz ?; - nie używamy.....taaak,ale mamy super turbo stabilizator ? ; - nie używamy....mamy też w ofercie najnowszą metodą uzyskiwany proszek jajeczny ? ; - nie używamy... :shock: zmiękczacz?polepszacz?pogarszacz?........... nie używamy.
:shock: :shock: :shock: to z czego robicie te swoje wypieki???
-Wie pan my to : z mąki,jaj,mleka,drożdży,.......

I dalej kolega mówi do mnie : Krzyś ,ale mina gościa ... bezcenna.

Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eee tam zaraz strasznie. Wszystkie substancje dostępne w tych firmach są dopuszczone do obrotu przez zacne instytucje krajowe i europejskie. Wszystkie mają wymagane certyfikaty. O co więc chodzi? Może o to, że zakładając dopuszczalne maksymalne dawki tych dodatków, oraz to że niektóre z nich można stosować łącznie, to ich zawartość w przetworach mięsnych można optymistycznie ocenić na 15%. Przy spożyciu mięsa i wędlin na poziomie 70 kg rocznie, daje nam to 10,5 kilograma tych substancji. To też przeciętnie 15% naszej masy ciała. Tak więc gdzie tu straszność? Będziemy po prostu doskonale zakonserwowani i aromatyczni :;230 . Szczupli ciutkę lepiej, otyli troszkę słabiej. Chociaż otyli chyba więcej jedzą, przecież tłuszcz z powietrza się nie bierze. ;:224
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”