Domowy chleb
Re: Domowy chleb
Musze koniecznie wypróbować.Całkiem podobny do mojego chlebka.ale bez płatków owsianych.Ten przepis jest na jedną keksówkę tak?
Re: Domowy chleb
christinkrysia śliczny ten chleb.
Pytasz o chałkę..niestety próbowałam korzystać z przepisów stąd, ale takie mi rzadkie ciasto wyszło, że dalej to już kombinowałm po swojemu. W sumie proporcje trochę podobne są do Twojego, tylko robiłam ciasto x2 na dwie duże keksówki, chyba płynów w moim 2x większym było mniej o ok 100-150 ml (dałam pół na pół mleko z wodą), trochę więcej cukru i dodałam 3 jajka - 1 całe i 2 żółtka. Drożdży na 1kg mąki dałam 30 g (1/3 kostki 100g). Ciasto miałam bardzo zwarte.
PESTKA@ Twój owsiany też mi się bardzo podoba, tylko chciałam podpytać o ilość drożdży - musi tyle być? Strasznie dużo jak na moje oko, nie czuć tak drożdżami?
Pytasz o chałkę..niestety próbowałam korzystać z przepisów stąd, ale takie mi rzadkie ciasto wyszło, że dalej to już kombinowałm po swojemu. W sumie proporcje trochę podobne są do Twojego, tylko robiłam ciasto x2 na dwie duże keksówki, chyba płynów w moim 2x większym było mniej o ok 100-150 ml (dałam pół na pół mleko z wodą), trochę więcej cukru i dodałam 3 jajka - 1 całe i 2 żółtka. Drożdży na 1kg mąki dałam 30 g (1/3 kostki 100g). Ciasto miałam bardzo zwarte.
PESTKA@ Twój owsiany też mi się bardzo podoba, tylko chciałam podpytać o ilość drożdży - musi tyle być? Strasznie dużo jak na moje oko, nie czuć tak drożdżami?
Re: Domowy chleb
no właśnie...sama się zastanawiam czy tyle musi być skoro wyrasta z tak małej ilości u Krysi chleb.Drożdzami czuć leciuteńko(nie jak placek drożdżowy)Następnym razem wypróbuję z mniejszej ilości.
Mój przepis pochodzi z babcinego zeszytu,,,bardzo stary,być może i drożdze wtedy były inne niż teraz...
Mój przepis pochodzi z babcinego zeszytu,,,bardzo stary,być może i drożdze wtedy były inne niż teraz...
Re: Domowy chleb
Wiesz Pesteczko ja go wypróbuję, bo bardzo apetycznie ten przepis wygląda, spróbuję z 30 g drożdzy. A powiedz czy płatki są jakoś wyczuwalne w środku, czy one są takie twardawe? I rozumiem, że nie wyrabiasz przez chwilę chociaż, tylko mieszasz?
Re: Domowy chleb
płatki są wyczuwalne bardzo delikatnie i są bardzo mięciutkie(takie rozdrobnione mussli).Godzine moczą się w mleku.Następnym razem też wypróbuję np.z połową drożdży.Ciasto po dodaniu mąki wyrabiam ręką,tak jak na drożdżowe.Kiedy wyrośnie dzielę i wkładam do foremek już nie wyrabiając rękoma.Ciasto bardzo szybko rośnie,pewnie dla tego ,że drożdży więcej.No taki mam przepis i tego się trzymałam od zawsze.Zamiast płatków dodawałam też otręby pszenne.
Re: Domowy chleb
Bardzo Ci dziękuję
chyba zaraz spróbuję na jedną foremkę..

- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Domowy chleb
PESTKA@ składniki chleba wiktoriańskiego sa na 1 blaszkę taką tradycyjna keksówkę długości 25 cm.
monika ja tez miałam wpadki z ciastem na chałki - może coś źle robiłam - nie wiem.
W uwagach pod tym ciastem ( chleb wiktoriański) było napisane,że jak doda się więcej cukru, może być też troszkę miodu i dodatkowo z 1 jajko zmniejszając tym samym ilość mleka to można upiec chałkę.
Ciasto jak wcześniej napisałam świetnie się kształtuje w rekach bez brudzenia blatów.
Podzieliłam na 3 części - mąż przytrzymał z jednej strony wszystkie a ja w powietrzu zaplotłam warkocz, włożyłam do formy , na to kruszonka obowiązkowo.
Wyszły 2 i były najlepsze z tych wszystkich wcześniej pieczonych specjalnymi przepisami.
monika ja tez miałam wpadki z ciastem na chałki - może coś źle robiłam - nie wiem.
W uwagach pod tym ciastem ( chleb wiktoriański) było napisane,że jak doda się więcej cukru, może być też troszkę miodu i dodatkowo z 1 jajko zmniejszając tym samym ilość mleka to można upiec chałkę.
Ciasto jak wcześniej napisałam świetnie się kształtuje w rekach bez brudzenia blatów.
Podzieliłam na 3 części - mąż przytrzymał z jednej strony wszystkie a ja w powietrzu zaplotłam warkocz, włożyłam do formy , na to kruszonka obowiązkowo.
Wyszły 2 i były najlepsze z tych wszystkich wcześniej pieczonych specjalnymi przepisami.
Re: Domowy chleb
christinkrysia ja myślę, że często podawane są niesprawdzone przepisy, ale damy radę.
PESTKA@ upiekłam wczoraj z połowy i dałam 1/6 100g kostki drożdży. Na pewno to dłużej trwało niż u Ciebie, bo miałam mrożone drożdże, w sumie płatki moczyły się z 1,5h. Ciasto było dość zwarte, fajne, lubię taką konsystencję drożdżówki. Ja je jednak porządnie wyrobiłam i przed włożeniem do foremki rozwałkowałam (oprószyłam kakao) i zwinęłam w rulon. Chleb chyba zgrabniejszy jest po upieczeniu..albo to moje przyzwyczajenie
Włożyłam do zimnego piekarnika i piekłam w elektrycznym góra/dół, potem dół. No i po wyjęciu jakoś mi się wydawało, że jeszcze trochę muszę dopiec i już bez formy dopiekałam. Kurcze i to była chwila
już myślałam, że przypiekłam, ale po wyjęciu super, porządnie chrupiąca ciemna skórka, w środku ok. ale niewiele brakowało. No i nie popękał, pięknie mocno wyrósł, piekłam na papierze.
Chlebek baaaardzo smaczny, piszę szerze
Dziękuję
Wymyśliłam, że chyba dobrze by też smakował, gdybym po rozwałkowaniu posmarowała go cieniutko moją pastą czosnkową i zrolowała. Jakoś tak mi te smaki wydają się być ok.
PESTKA@ upiekłam wczoraj z połowy i dałam 1/6 100g kostki drożdży. Na pewno to dłużej trwało niż u Ciebie, bo miałam mrożone drożdże, w sumie płatki moczyły się z 1,5h. Ciasto było dość zwarte, fajne, lubię taką konsystencję drożdżówki. Ja je jednak porządnie wyrobiłam i przed włożeniem do foremki rozwałkowałam (oprószyłam kakao) i zwinęłam w rulon. Chleb chyba zgrabniejszy jest po upieczeniu..albo to moje przyzwyczajenie


Chlebek baaaardzo smaczny, piszę szerze


Wymyśliłam, że chyba dobrze by też smakował, gdybym po rozwałkowaniu posmarowała go cieniutko moją pastą czosnkową i zrolowała. Jakoś tak mi te smaki wydają się być ok.
Re: Domowy chleb
..z kakao nie słyszałam wersji chlebowej
Mnie korciło zrobić chlebek z podpieczoną cebulką.Uwielbiamy ciabaty więc...hmmm.Na razie czasu brak na eksperymenty.Cały czas spędzamy na ogrodzie.Poczekam do wiosennych deszczy i siedząc w domu coś tam wymyślę.Dzięki za inspirację i sprawdzenie wypieku w mniejszej ilości drożdży.Foteczki na zachętę mogę prosić 


Re: Domowy chleb
Kakao do pieczenia jest w chlebie niewyczuwalne a fajnie urozmaica wypieki. Czasem dzielę ciasto na połowę, do 1 dodaję kakao,wyrabiam, rozwałkowuję osobno, układam dwie warstwy na sobie i zwijam jak roladę, do foremki. Powstaje kromeczka ze ślimakowym wzorem, dzieci to lubią.
Chlebek cebulowy jest pyszny, można też dodać podsmażony boczek, kminek, do piwka dla większych chłopców w sam raz.
Chlebek cebulowy jest pyszny, można też dodać podsmażony boczek, kminek, do piwka dla większych chłopców w sam raz.
Re: Domowy chleb
Robię tak jak aria, czyli dzielę na pół. Czasami dodaję do mąki ze 2-3 łyżki kakao i na sucho mieszam z mąką. Teraz wyjątkowo jak rozwałkowałam, to nie miałam pomysłu co by tam wrzucić i posypałam kakao, taki trochę z magnezem
Następnym razem zrobię dwa - jeden z cebulką zasmażaną drugi z pastą czosnkową.
To Twój PESTKA@ góra smarowana białkiem


To Twój PESTKA@ góra smarowana białkiem

Re: Domowy chleb
śliczny
nigdy nie wałkowałam ciasta.Koniecznie musze spróbować następnym razem 


- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Domowy chleb
Czytam Wasze pomysły i stwierdzam,że macie wielką fantazję .
Chleby w takim wydaniu już przy czytaniu pachną i smakują a co dopiero w realu .
Chleby w takim wydaniu już przy czytaniu pachną i smakują a co dopiero w realu .
Re: Domowy chleb
To jeszcze nic, piekłyście kiedyś pieczywo ozdobne np. szopki, snopki zboża, koguty, ozdobne bochenki dożynkowe? Nadają się na prezenty 'jadalne' a odpowiednio wypieczone stają się ozdobą np. kuchni. Są świetnym prezentem na nowe mieszkanie.
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Domowy chleb
Widziałam chleb chyba z ciasta drożdżowego pieczony w kształcie słonecznika - miał 3 okółki płatków - rewelacja.
Zapisałam stronę i w wolnym czasie planuję podejść do tematu .
Zapisałam stronę i w wolnym czasie planuję podejść do tematu .