Kuchnia, zioła i przyprawy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Mariola, kolędrę szukaj w spożywczych lub w sklepach ze zdrową żywnością (oczywiście w ziarnie).Albo podaj adres na pw, to wyślę listem. Spotkamy się w końcówce maja, to trochę późno na jest sianie. Trzeba by teraz na dniach ...

Bazylię sadziłam w tunelu pomiędzy pomidorami. Też fajnie rosła . Jak u Ciebie tunel stanie, to też będziesz miała pole do popisu ;:224

Nie skończyłam pisać, a Monika była szybsza z podpowiedzią :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale dobroci ;:138 :heja -jak trafić do aktualnego ogrodu :?: :?:
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olku, u mnie teraz przerwa, bo syn od jutra zaczyna pisać maturę. Nerwy jak postronki. Oby ten maj szybko dla mnie zleciał, a na razie cykam fotki i grzebię w ziemi coby rece i myśli czymś zająć i nie denerwować nadopiekuńczością swego chłopaka :roll:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie nerwujsja -to On zdaje ,a nie Ty . Da sobie radę . Wiosną najważniejsze utytłać sie w ziemi ,nie potrzeba prochów na stres . :heja :tan
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mój tak mi dał do wiwatu(że mam dać mu spokój ,jest dorosły itp itp ),że siedzę sobie na fo i nic mnie nie interesuje :wink:
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Jaki super wątek ;:oj szukałam wiadomości na temat uprawy ziół...no i mam ;:138 teraz tylko chwilkę czasu na przejrzenie :tan
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Yoannak
500p
500p
Od: 2 kwie 2011, o 22:23

Post »

Olu,

jak matura Syna i może byś nam pokazała swoje ziółkaogrodowe i nie tylko ;:173.

Olu czy masz może rozmaryn, chciałabym go posadzić na działce i oczywiście chciałabym, żeby się bardziej rozkrzewił, czy mam go przyciąć ;:224.
Obecnie wygląda tak
Obrazek
Joasia
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

No właśnie Olu, jak Młody?
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

Sama wysiałas ten rozmaryn.Ja nie mogę się dochować,na zimę wsadziłem do doniczki i zabrałem do domu ,nie przeżył.
Natomiast z nasion nic mi nie wykiełkowało znowu będę musiał kupić.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Przejrzałam wątek i chyba nie ma....Twoich ziółek,zdjęć ich,i na jakim stanowisku rosną....ja mam kilka ale bardzo marne....więc może nie rosną tam gdzie powinny.
Proszę pokaż :D
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie serdecznie,

Ach ten maj mnie prawie wykończył. Miałam ostatnie pożegnanie w rodzinie ema. Jedna z mojej jest na intensywnej terapii (kiepskie rokowania) i jeszcze moja mama ?uparła się? niedomagać.
Syn się nie przejmuje wynikami, to ja w obecnej sytuacji odpuściłam sobie nerwówkę i cierpliwie czekam na wyniki. To jeszcze miesiąc ?. 28 czerwca.

Olku na stres to faktycznie tylko zapomnieć się grzebiąc w ziemi. Niestety te ciągłe deszcze zmieniają plany ogrodowe.

Asiu, Twój też już chyba po wszystkich egzaminach . Teraz tylko pozostaje cierpliwie czekać :roll:

Grażynko, jakoś zaniedbałam wpisywanie informacji o ziółkach. Obiecuję poprawę ;:108

Joasiu, egzaminy już za nami. Czekamy na wyniki. Chciałam obfocić ziółka ogrodowe jakie u mnie rosną, ale ciągle burzowo i leje deszcz. Jak zaświeci słoneczko to powstawiam fotki. Właściwie to mam w ogrodzie te ziółka, które używam w kuchni takie jak:
Lubczyk ? jest byliną i dorasta do 1,8m w porywach. Skubię listki dodając do zup i sosów. Przed kwitnieniem zrywam liście i suszę na zimę. Lubię też stosować sproszkowany korzeń lubczyka. Jest bardzo aromatyczny i pachnie jak winiarowska maggi. Korzeń już kupuję (swojego nie tykam).
Majeranek ? dostałam od koleżanki taki majeranek bylinowy. Nie bardzo chciałam wierzyć, że przetrwa zimę w gruncie, ale jest i ładnie rośnie. Co prawda majeranek przeważnie stosuje się do mięs, ale do fasoli też. Fasolka po bretońsku z dodatkiem świeżego majeranku nabiera aromatu.
Tymianek ? stosuję do ciasta pizzowego i do samej pizzy domowej. Świetny do sałatek pomidora z serem mozzarellą. Do ryb grillowanych.
Oregano ? stosuję do zup, sosów, zapiekanek.
Mięta ? mam kilka odmian. Niektóre bardzo ładne z wyglądu, ale najbardziej mi smakuje najpopularniejsza mięta pieprzowa. Oczywiście herbatka ze świeżej mięty podana z lodem w upalne dni jest niezastąpiona. Można też ją parzyć z dodatkiem hibiskusa. Mięta jest bardzo fajnym smakowo dodatkiem do mięs i ryb. Ostatnio dodawałam ją do wyrobu soku (w sokowniku) z czarnej porzeczki i z wiśni. Bardzo smakowało. Można też dodawać do soku z jabłek.
Szczypiorek cienki ? oczywiście do twarożku, na kanapki (na surowo).
Szałwia ? można dodawać do mięs, ale ja suszę i do płukania gardziołka w razie potrzeby mam ?
Macierzanka ? mam ale spełnia wyłącznie rolę dekoracyjną.
Pietruszka naciowa ? na surowo do kanapek i dekoracji dań.
Melisa ? wiadomo .. uspakajająco jako herbatka.

To chyba już koniec przeglądu moich bylinowych ziółek. Jakbym coś przeoczyłam, to potem dodam.
Mam jeszcze liść laurowy na parapecie w domu.
Z jednorocznych, to naturalnie bazylia. W tym roku wysiałam, ale zmarnowała się i muszę dokupić sadzonki.
Czosnek ? dodaję prawie do wszystkich dań gotowanych (wcale nie śmierdzi, a może my się przyzwyczailiśmy )
Cebula ? też nieograniczone możliwości kulinarne . W tym roku powsadzałam też tą czerwoną. Nie zawsze rośnie mi dobrze, ale w sklepach jest już tyle odmian ;:224
No i rozmaryn ? kiedyś próbowałam go przezimować w ogrodzie. Nic z tego. On nadaje się tylko do doniczek w naszym klimacie. Miałam tez taki egzemplarz ?ozdobny? , bo szkoda było mi go ciąć do użytku. Niestety zasuszyłam go na śmierć.

Joasiu, swój rozmaryn podcinaj wg potrzeb i traktuj jako jednoroczny.
Dagmarko, młody jakoś spokojny. To ja bardziej nerwowa . Twój ? mój len pięknie niebieściutko teraz kwitnie
Elbo, jak wspomniałam rozmaryn niestety ciepłolubny. Najlepiej kupić dorodną sadzoneczkę taką jak Joasia i cieszyć się jego smakiem i widokiem natentychmiast

Grażynko, generalnie ziółka lubią słoneczko (są wtedy bardziej aromatyczne), stanowiska osłonięte od wiatru. Mięta natomiast rośnie bardzo dobrze w miejscach cienistych i wilgotnych (przynajmniej u mnie). Jak się poprawi pogoda to powstawiam fotki.

Dzisiaj jeszcze chyba pojawię się kulinarnie, bo zaplanowałam sobie wykombinować nowy kotlet mielony z krewetek koktajlowych. Ciekawe co mi z tego eksperymentu kulinarnego wyjdzie
Obrazek
Rozmaryn, który uśmierciłam poprzez zasuszenie ;:14
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to wklejam obiecane fotki. Zrobiłam je w przerwie pomiędzy porami deszczowymi :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Przechodząc po ogrodzie przypominało mi się, że przecież mamy więcej takich cudownych roślin w postaci krzewów i drzew. Nie wspominając o morwie, bo diablica nie chce owocować , aronii, lipie i jej kwiatach na herbatkę oraz o czarnym bzie. A przecież maliny, jerzyny także mają moc uzdrawiania. No to jeszcze te dwa obrazki :
Obrazek Obrazek

Pod foliaeż mam trochę witaminek. Niestety rukola nie cieszy się powodzeniem. Sałaty i rzodkiewki to i owszem.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz pora na kulinaria. Zamierzałam zrobić kotlety mielone z krewetek koktajlowych. Bunt się podniósł na pokładzie kuchennym i wobec takiego oporu zdecydoaliśmy, że dzisiaj robimy pierożki wonton. Jak do tej pory ciasto na pierożki kupowałam w postaci mrożonych , cieniutkich kwadracików. Sama przyjemność lepić z gotowców :D . Potrzeba jest matką wynalazków, a w tej sytuacji nie wyważałam otwartych drzwi, tylko poszperałam w necie i taki przepis na ciasto znalazłam :
Ciasto na pierożki Won ton - SKŁADNIKI:

50 g mąki ryżowej
150 g mąki pszennej
175 ml wrzącej wody
szczypta soli
.Ciasto na pierożki Won ton - PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewamy 50g mąki ryżowej, zalewamy ją wrzącą wodą i odstawiamy naokoło 20 minut, następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz sól i zagniatamy ciasto jak na pierogi, Ciasto zarobione zostawiamy naokoło 30 minut pod przykryciem, Po tym czasie wałkujemy cienkie placki, które kroimy na kwadraty w które kolejno zawijamy farsz. Ciasto jest banalnie proste i świetnie się gotuje - polecam

Mąkę ryżową miałam, więc zakasałam rękawy i do dzieła. Najpierw jednak zajęłam się farszem : Krewetki rozmroziłam i zalałam wodą z dodatkiem soku z cytryny. Takie mrożone krewetki mają nie zawsze ciekawy aromat :roll:
Obrazek
W międzyczasie poddusiłam cebulę z jednym ząbkiem czosnku. W garnku zagotowałam wodę z dodatkiem imbiru i soku z cytryny. W tej wodzie obgotowałam krewetki. Po podgotowaniu zmiksowałam je z kawałkami imbiru. Potem zmieszałam składniki : krewetki, dwa jajka, cebula i sól oraz pieprz. Dodałam także cztery łyżki tartej bułki
Obrazek
Faesz dotowy.Czas na wyrobienie ciasta w/g przepisu i pora kleić pierożki
Obrazek Obrazek Obrazek
Z pozostałego farszu usmażyłam jednak kotlecik i ... eM najpierw kawałeczek, potem połowę i .. zmiótł go z patelni. Znaczy się dobry był :D Obrazek

A w takim naczyniu gotowałam pierożki. Z ciasta mrożonego gotuje się ok 8 minut. Z tego domowego trochę dłużej, bo jest grubsze ok 20 minut. Jeżeli ktoś z Was poczuł się zainspirowany, to jes mi bardzo przyjemnie :D Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szkoda,że pierożka nie można posmakować-wygląda mniam,mniam,a naczynie do gotowania bardzo ciekawe ;:333 Dzięki za przepis ;:138
Yoannak
500p
500p
Od: 2 kwie 2011, o 22:23

Post »

Olu,

Naczynie do gotowania na parze mam, tylko mąki ryżowej nie mam, ale co tam jutro postaram się wszystko nabyć, zdecydowanie czuję się bardzo zainspirowana ;:196 .
A wracając do ziół, rozmaryn kupiłam w Brico, chyba za niecałe 7 zł, póki co mam go na balkonie i jeśli nie mam co liczyć na jego zimowanie w gruncie, to już tutaj pewnie pozostanie. Na czekanie aż wyrośnie z nasion jakoś nie mam cierpliwości ;:306.
Olu a kolendra przeżywa zimę w gruncie, widzę że dodałaś jej zdjęcie ;:173.

U mnie M nie ma wyjścia z rukolą i zajada w kanapkach i sałatkach, a lubczyku długo szukałam, aż wylądował w moim ogródku :tan.

Olu a pietruszkę naciową z nasion się wysiewa, bo ona zimuje, prawda?
Joasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”