Teraz mam inne mąki prosta z młyna.A wiec do dzieła.
Do 150g zakwasu dodaję 200g mąki zytniej 2000 i 200ml wody.Mieszamy i na 12 godzin pod kaloryfer.
Raniutko mieszamy i odbieramy 100g na zaczątek dla nastepnego chlebka.
Przygotowujemy 600g mąki pszennej razowej 1850 i 300g mąki żytniej 720. Następnie przygotowuję w sumie 180g dodatków,a więc siemię ,słonecznik łuskany i płatki owsiane i zalewam to letnia wodą tak aby wszystko było takie papkowate i pobierało mi wody z ciasta chlebowego.
Dodaję do tego 12g soli i 2 łyżeczki cukru i około 550-600ml wody.Wszystko wyrabiam i daję sobie i ciastu spokój na jakiś czas tj. 1,2 godziny.
Nastepnie wszystko troszeczkę rozruszam i wyrobię i do foremek. Nagrzewam piekarnik do 50 st.C i wyłączam ,ale zostawiam zapaloną lampkę czekając na wyrośnięcie ciasta.Zauważyłem,że im dojrzalszy zakwas to szybciej mi rośnie.....ciasto.
Piekę 1 godzine w temp 200st.C
Dzisiaj dodatkowo posmarowałem górę olejem. Przepis na foremki keksówki o dłg. około 30cm
Wychodzi dość ciemna górna skórka.Nie wiem czy wynika to z mąki ,czy powinienem wyłączyć górną grzałkę.Jest chrupiąca.
Chyba o niczym nie zapomniałem. Próbowałem z różnymi dawkami mąki i rodzajami,ale ten smakuje mi najbardziej.Myślę,że duże znaczenie ma tutaj mąka,a raczej jej grubość zmielenia.
santana51 naprawdę pysznie wyglądają, ja to chyba nawet się domyślam dlaczego Pani Bestia chce Ciebie pozbawić uszu ale na aluminium działa kwas octowy i cytrynowy zwłaszcza na gorąco, inne organiczne nie, tak jakoś pamiętam..ale to najlepiej wie z autopsji santana51 i pewnie by wiedział forumowicz
///
Axel zabieram się za czytanie
ARIA
Mąka żytnia pytlowa.
A jeśli chodzi o foremki są jak najbardziej dopuszczone do takich wypieków zresztą wypiekam już od kilku lat i o ile nie uszkodzę mechanicznie nie widać na nich innych śladów
Axel dla chcącego ..
Co do Twojego przepisu - mój chleb będzie chyba odrobinę inny bo mam mąkę 2000 znakomitą i jej użyję zamiast Twojej 1850. Na moje oko mam jakąś słabą 720, ale dobra, dodam.
Hmm...jak ja to zliczyłam to masz ponad 2kg chleb, ja się cieszę, bo to na moją formę - ale jak Ty to mieścisz w jednej?
..
teraz wszystko ok, ciekawe czy czas pieczenia będzie u mnie taki sam
Ja nie mam żadnych parametrów ,bo to co kupiłem w młynie jest w rękawie foliowym 5kg.Nie pytalem o żadne parametry tylko o grubość przemiału.
Te "grube" rzeczywiście na oko takie są.Porównałem ze starą mąką 2000 i takich łusek nie miała jak te z młyna.