Milenko .....tak bita śmietana to pyszności.....ostatnio na urodzimy eMa robiłam tort z bitą śmietaną kawową i pomarańczami....bardzo lubię ten zestaw
Kuchenne inspiracje AGNESS
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Eluś u mnie najgorsze to jest to, że ja jestem strasznie leniwa na drożdżowe ciasto
Pączki robiłam aż raz
....były przepyszne......ale ciasto gniotłam chyba godzinę na zmianę z córka
Milenko .....tak bita śmietana to pyszności.....ostatnio na urodzimy eMa robiłam tort z bitą śmietaną kawową i pomarańczami....bardzo lubię ten zestaw
Milenko .....tak bita śmietana to pyszności.....ostatnio na urodzimy eMa robiłam tort z bitą śmietaną kawową i pomarańczami....bardzo lubię ten zestaw
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 976
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
o kurcze takiego zestawu jeszcze nigdy nie robiłam. Bo tort z bitej śmietany z kawą mój M uwielbia. Ale żeby dodać pomarańcze to nie wpadłam na to. Mój M ma 19 lutego urodziny
Więc już widzę i czuję ten tort :P :P
- reniuniek
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4611
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Czerwionka koło Rybnika
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aga,już mam po urodzinkach M.Gościom najberdziej smakował Serniko-brownies,byli w lekkim szoku że bez mąki a Pani Walewska i rolada serowa pojechały dziś z M do pracy.Twoje naleścnki z dipem pychota
Dzięki za przepisy(fotki ciach u mnie)
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3665
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kalisz
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
milkicja, twój przepis na pączki serowe bardzo przypomina mi to, co robiła moja babcia pod szumą nazwą krążki, bo wykrawane były jak krąglielki Agness
Skopiowałam i chętnie zrobię, ale nie wiem, czy w tłusty czwartek czy kiedy indziej, bo u mnie mieszkanie zimne, a drożdżowe wypieki kochają ciepełko.
Agness, oba przepisy już skopiowane, ty chyba mogłabyś wydać książkę Ciasto na każdy dzień roku i jeszcze byś coś miała w zanadrzu.
Co do bitej śmietany, to super dodatkiem jest rum. Naprawdę.
Skopiowałam i chętnie zrobię, ale nie wiem, czy w tłusty czwartek czy kiedy indziej, bo u mnie mieszkanie zimne, a drożdżowe wypieki kochają ciepełko.
Agness, oba przepisy już skopiowane, ty chyba mogłabyś wydać książkę Ciasto na każdy dzień roku i jeszcze byś coś miała w zanadrzu.
Co do bitej śmietany, to super dodatkiem jest rum. Naprawdę.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Mam prosty przepis na ciasto drożdżowe.Do miski dajemy pokruszone pół kostki drożdży na to 1 szk cukru 3 całe jajka 1 szl.oleju 3/4 szl. mleka 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 4 szszk. mąki. Przykrywamy to wszystko ściereczką i odstawiamy na kilka godzin.Po tym czasie wyrabiamy wszystko ręką lub wersja dla leniwych- mikserem,wstawiamy do ciepłego piekarnika i pieczemy godzinę w tem.180 stopni.Ja piekę w blaszce keksówce.Po wystygnięciu polewam cytrynową polewą.Robiłam ją wielokrotnie i zawsze wychodzi.
Basia
Moje wyzwanie
Moje wyzwanie
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 976
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
a po co do drożdży proszek do pieczenia??
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Chyba tak na wszelki wypadek gdyby drożdże nie zadziałały.Myślę ,że można by było i bez.
Basia
Moje wyzwanie
Moje wyzwanie
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 976
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Dzisiaj robiłam pączki serowe. Rzeczywiście na tłusty czwartek trzeba robić z podwójnej porcji. W tamtym roku wyszło mi tych pączusi bardzo bardzo dużo więc pewnie to była podwójna porcja. Zdjęcie u mnie w wątku żeby nie zaśmiecać Agnes wątku gdyby ktoś chciał rzucić okiem.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p2787772
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p2787772
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Ja bez mąki piekę tort orzechowy, albo migdałowy, jest pyszny
Zamiast mąki dodaję zmielone dobrze wysuszone migdały, do tego mam specjalną maszynkę - posiada w środku tarkę, podobną, jak ta do ucierania ziemniaków.
Pozdrawiam Sylwia.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Nie jadłam jeszcze ciasta drożdżowego z proszkiem do pieczenia ale zawsze można dowiedzieć się nowości
Aguś ja nie wkładam aż tyle pracy w ciasto drożdżowe
Ty się pewnie mocno dołożyłaś i teraz już Ci się nie chce 
Aguś ja nie wkładam aż tyle pracy w ciasto drożdżowe
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Milenko ja bardzo lubię połączenie kawy z pomarańczami......i czekolady z pomarańczami ....i czekolady z wisniami mmmmmm
Byłam u Ciebie i widziałam pączusie....aż ślinka leci
Reniu cieszę się bardzo, ze ciasta i naleśniczki przypadły gościom do gustu....byłam u Ciebie i widziałam te pyszności, wyglądają bardzo smakowicie
Jagódko u mnie w domku też chłodnawo i ja wstawiam ciasta drożdżowe i chlebek do wyrośnięcia do lekko nagrzanego piekarnika. Wspaniały patent, wszystko rośnie szybciutko w ciepełku i bez przeciągów
Co do ilości przepisów....to faktycznie mam ich sporo....ciasta uwielbiałam piec już od podstawówki......ale to u nas rodzinne
... wychowywałam siępraktycznie na podwórku z ciastkarnią ,która należała do mojego wujka , a i moja mama zawsze bardzo dużo piekła i gotowała, prowadziła nawet kursy o tej tematyce....tak, że praktycznie wyrosłam w takich klimatach...i tak mi pozostało.....widzę, ze moja córa też lubi kucharzyć i ostatnio robimy to razem....uwielbiam te chwile .....bo przy okazji cudnie sobie gadusiamy na wszelkie tematy
Basiu dzięki za przepis....faktycznie bardzo ciekawy i ja po raz pierwszy spotykam się z łączeniem drożdży i proszku do pieczenia. Trzeba będzie wypróbować
Sylwio faktycznie takie placki migdałowe, orzechowe, czy np kokosowe bez mąki są wspaniałe od tortów i cist z kremem
Eluś pewnie tak jest, po tym intensywnym gnieceniu mam lenia na drożdżowe
....ale coraz bardziej za mną chodzą bułeczki z jagodami czy serkiem, lub rogaliki drożdżowe......i chyba w końcu się skuszę na zrobienie 
Byłam u Ciebie i widziałam pączusie....aż ślinka leci
Reniu cieszę się bardzo, ze ciasta i naleśniczki przypadły gościom do gustu....byłam u Ciebie i widziałam te pyszności, wyglądają bardzo smakowicie
Jagódko u mnie w domku też chłodnawo i ja wstawiam ciasta drożdżowe i chlebek do wyrośnięcia do lekko nagrzanego piekarnika. Wspaniały patent, wszystko rośnie szybciutko w ciepełku i bez przeciągów
Co do ilości przepisów....to faktycznie mam ich sporo....ciasta uwielbiałam piec już od podstawówki......ale to u nas rodzinne
Basiu dzięki za przepis....faktycznie bardzo ciekawy i ja po raz pierwszy spotykam się z łączeniem drożdży i proszku do pieczenia. Trzeba będzie wypróbować
Sylwio faktycznie takie placki migdałowe, orzechowe, czy np kokosowe bez mąki są wspaniałe od tortów i cist z kremem
Eluś pewnie tak jest, po tym intensywnym gnieceniu mam lenia na drożdżowe
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Witaj.To ciasto jest o tle dobre że nie potrzeba nic wyrabiać ręką.Przepis sprzedałam koleżankom z pracy i im też wychodzi. Nawet mój syn spróbował i też mu wyszło. 
Basia
Moje wyzwanie
Moje wyzwanie
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4630
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lublin/okolice
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
A ja polecam Wam śmietanę 36% z Piątnicy. O wiele lepsza od wszystkich pozostałych, nie podchodzi wodą po ubiciu, ubija się bardzo szybko i nie rozłazi się jak się nie doda żelatyny,polecił mi tę śmietanę znajomy cukiernik i teraz zawsze z niej korzystam.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Ja zawsze używam do tortów śmietanę kremówkę łaciatą też 36%.Przed ubiciem mocno schładzam w zamrażarce[około pół godziny]
Basia
Moje wyzwanie
Moje wyzwanie
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3665
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kalisz
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Agness, fajnie musi być taki rodzinne kucharzenie. Moje dzieci są jeszcze w tym wieku, że po wspólnym pieczeniu pierniczków i ciastek na choinkę, miałam pełne ręce sprzątania, ale było miło.
Dziś zrobiłam serniko-brownies i podczas przygotowywania zwątpiłam, czy spisując nie pominęłam przypadkiem proszku do pieczenia, ale widzę, że jednak w przepisie go nie ma.
Wyszło dobre. 
Dziś zrobiłam serniko-brownies i podczas przygotowywania zwątpiłam, czy spisując nie pominęłam przypadkiem proszku do pieczenia, ale widzę, że jednak w przepisie go nie ma.



