Mnie również zdarzyło się ze 2 razy "zakisić"

,zamiast zapasteryzować przetwory z warzyw niekwaśnych.
Wyrzuciłam kilka lat temu całą partię sałatki jarzynowej,fasolkę szparagową itp. Teraz już wiem,że takie przetwory przed pasteryzacją wymagają zakwaszenia kwaskiem ..Albo do warzyw niekwaśnych dodania np sporej ilości pomidorów. Tak robię np w przypadku leczo z cukinii . Można też fasolkę szparagową zalać np przecierem pomidorowym. Jak to smakuje- nie wiem . Na zupę jarzynową na pewno się nada
http://www.akland.com.pl/?przetwory-pas ... warzyw,343
A w temacie dyni

. Wczoraj robiłam zupkę-krem z pieczonej dyni (pieczonej wcześniej i zamrożonej)z grzankami czosnkowymi. Było tego sporo,więc cześć odlałam i zrobiłam z pomidorami( gęstym przecierem własnej produkcji) czosnkiem i bazylią. . Ciekawa odmiana,ale jednak jak miałabym wybierać ,to wolę czystą dyniową w wersji lekko pikantnej
