Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aguś, połączenie orzechów z jabłkami zawsze mi się kojarzyło z jesiennymi ciastami, a po tym, jak zrobiłam Twoje ciasto jabłkowo-cynamonowe z orzechami zapadło mi baaardzo głęboko w kubki smakowe
Więc szarlotka z kruszonką z orzechami mniammmm... 
Pozdrawiam, Dorota
- RomciaW

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Marylko czy to nie były pijane śliwki Pesteczki z nutellą
Aguś wcale nie musisz być skromna, ten sosik jest boski .............zna się córcia 
- reniuniek

- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aguś, o jakich piersiach z kurczaka piszesz? o tych w sosie słodko-kwaśnym?
- maryla-56_56

- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Agnieszko, Romciu, znalazłam.
Dostałam od koleżanki, w necie są ale troszkę inne.
CIASTO MALAGA
1 opakowanie sucharów bez cukru(450g)
1 duża Nutella ( lub 2 małe)
1/2 l śmietany 36 % (z Piątnicy 3 op.)
2 serki homogenizowane waniliowe
4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie( ja daję 2)
Mrożone owoce leśne (ja daję maliny i jagodę kamczacką.)
Mogą być inne byle kwaskowe.
Suchary zmielić, połączyć z nutellą, wyrobić, wyłożyć na blachę ( z tej porcji dużą).
Śmietanę ubić, dołożyć serki i żelatynę, wyłożyć na spód.
Ułożyć owoce, zalać galaretką. ( Galaretka w 1/2 porcji wody).
Mojej córci smakuje jak knoppers.
Przydałoby się zdjęcie ale nie mam.
Smacznego.
Dostałam od koleżanki, w necie są ale troszkę inne.
CIASTO MALAGA
1 opakowanie sucharów bez cukru(450g)
1 duża Nutella ( lub 2 małe)
1/2 l śmietany 36 % (z Piątnicy 3 op.)
2 serki homogenizowane waniliowe
4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie( ja daję 2)
Mrożone owoce leśne (ja daję maliny i jagodę kamczacką.)
Mogą być inne byle kwaskowe.
Suchary zmielić, połączyć z nutellą, wyrobić, wyłożyć na blachę ( z tej porcji dużą).
Śmietanę ubić, dołożyć serki i żelatynę, wyłożyć na spód.
Ułożyć owoce, zalać galaretką. ( Galaretka w 1/2 porcji wody).
Mojej córci smakuje jak knoppers.
Przydałoby się zdjęcie ale nie mam.
Smacznego.
- RomciaW

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Zaraz sobie wydrukuję, ja uwielbiam ciasta bez pieczenia
Jak jestem na działce to przeważnie tylko takie robię .........ponieważ mam tylko prodiż do dyspozycji 
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Dorotko o tak to ciasto jabłkowo-orzechowe jest wspaniałe...... mnie też kojarzy się z jesiennym wieczorem pod kocykiem
Na dworze deszcz i wiatr, a w domku cieplutko i ogień wesoło trzaska w kominku a na talerzyku pachnący kawał ciasta i gorąca herbatka
A jak pięknie cały dom pachnie przy pieczeniu
Wiesz z tą szarlotką z orzechową kruszonką to się martwiłam, bo ja zawsze tak mam jak coś sama wymyślam..... wyobraźnia podpowiada mi, że będzie super, ale zawsze mam stresik, czy w realu okaże się takie jak sobie wyobrażam
Romciu cieszę się bardzo, że sosik Wam smakuje
Ciasto Maryli naprawdę fajnie się zapowiada
Reniu tak, tak, to właśnie ten sosik
Marylu bardzo dziękuję za przepis, już sobie spisałam do słodkiego kajetu
Wygląda naprawdę fajnie 
Romciu cieszę się bardzo, że sosik Wam smakuje
Reniu tak, tak, to właśnie ten sosik
Marylu bardzo dziękuję za przepis, już sobie spisałam do słodkiego kajetu
Agaświetne przepisy, kilka przepisałam i wypróbuję...nigdy nie korzystałam z przepisów z Forum ale przez ostatnie dwa wieczory nie mogę się napatrzeć na różne wyroby.
Też stoję non stop przy garach ale wszystko co piekę i gotuję to chyba nic specjalnego...zwykle proste potrawy. Nieraz tylko próbuję coś nowego, ostatnio z książeczek dostępnych w kioskach.
Też stoję non stop przy garach ale wszystko co piekę i gotuję to chyba nic specjalnego...zwykle proste potrawy. Nieraz tylko próbuję coś nowego, ostatnio z książeczek dostępnych w kioskach.
- AGNESS

Aniu każde jedzonko jest pyszne, nie musi być wcale jakieś wyszukane, czy niecodzienne, żeby wszystkim smakowało. Jestem pewna, ze robisz pyszne potrawy
Namawiam Cię na wypróbowanie przepisów z Forum, jest naprawdę dużo fajnych, ja też wiele z nich robiłam
A i Ty podziel się z nami swoimi ulubionymi 
-
juda

- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Warto korzystać z porad na forum wiele rzeczy się dowiaduję i próbuję i niektórymi potrawami można zabłysnąć 
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agusiu
robiłam mięsko w zalewie majonezowej i jest rewelka wszystkim bardzo smakowało,no i najważniejsze mam koleżankę nauczycielkę zawodu w Technikum Gastronomicznym i poczęstowałam ją
No i teraz miód na Twoje serce ona powiedziała że w życiu takiego dobrego schabu nie jadła i weżmie przepis i na święta będzie robiła

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- AGNESS

Juda zgadza się
forumki dzielą się naprawdę wspaniałymi przepisami....tylko gotować
Eluniu bardzo mi miło, że schabik zyskał uznanie u Twojej rodzinki i koleżanki, która na pewno jest kulinarnie wymagająca z racji swojego wykształcenia
Eluniu bardzo mi miło, że schabik zyskał uznanie u Twojej rodzinki i koleżanki, która na pewno jest kulinarnie wymagająca z racji swojego wykształcenia
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak i to tyle lat pracuje w zawodzie ,jest już na emeryturze i jeszcze pracuje to możesz być dumna 
Pozdrawiam, Ela
co to sie porobiłooooo
Wszyscy gotują
na potęgę.Gdzie nie spojrzec tam przepisy i pichcenie.Forum pachnie od słodkości i dań treściwych,gdzie nie cykne w TV tam gotują,a potem na potęgę wszyscy się odchudzają;i na forum i w TV
co za czasy nastały 
Moje dzieci chcą mi kupić pod choinkę fartuch MASTER CHEF i powiedziały ,że jak pojawi się na stole brukselka ,albo szpinak usłyszę od nich ODDAJ FARTUCHA
Moje dzieci chcą mi kupić pod choinkę fartuch MASTER CHEF i powiedziały ,że jak pojawi się na stole brukselka ,albo szpinak usłyszę od nich ODDAJ FARTUCHA
- AGNESS

Elu cieszę się bardzo, chociaż to nie jest mój autorski przepis, tylko będący w moim domu od wielu wielu lat, jeszcze z wczesnej młodości pamiętam, że moja mama tak gotowała mięsko
Hodowała zawsze 2 świnki i kilka kurek, a nawet kilka gąsek i te wszystkie mięska robiła w ten sposób...... nawet całego kurczaka
Kurczak robiony w ten sposób jest pyszny, ale nie wygląda zbyt ładnie....taki blady wymoczek
Aldonko świetny pomysł mają Twoje pociechy...... to prawdziwy kulinarny szantaż
Odnośnie brukselki i szpinaku...... w moim domu rodzinnym nigdy nie było tradycji jedzenia tych warzyw. Szpinak ja wprowadziłam przed kilku laty i wszyscy się w nim zakochaliśmy , robię potrawy z nim bardzo często
Co do brukselki jest trochę gorzej, M w swoim domu jadł więc bardzo lubi, nawet jak wrzucę do zupki to specjalnie wybiera a córa nie cierpi, więc jest ok, bo mu podrzuca swoją porcję
Faktycznie programów kulinarnych jest mnóstwo, na wielu kanałach i wiele z nich naprawdę bardzo fajnych, pozwalają się nauczyć wiele ciekawych rzeczy
Ja uwielbiam je oglądać i dzięki nim podłapałam naprawdę świetne potrawy 
Aldonko świetny pomysł mają Twoje pociechy...... to prawdziwy kulinarny szantaż
Odnośnie brukselki i szpinaku...... w moim domu rodzinnym nigdy nie było tradycji jedzenia tych warzyw. Szpinak ja wprowadziłam przed kilku laty i wszyscy się w nim zakochaliśmy , robię potrawy z nim bardzo często
Faktycznie programów kulinarnych jest mnóstwo, na wielu kanałach i wiele z nich naprawdę bardzo fajnych, pozwalają się nauczyć wiele ciekawych rzeczy
U mnie brukselka i szpinak królowały od dziecka.No kiedyś tak było,że działka człowieka musiała wyżywić.Do tego Babunia ,której wszystko się chciało i na wszystko miała czas,zwłaszcza na gotowanie.Niestety z gustami było różnie.Ja osobiście uwielbiam wszystko co zielone,ale z mies tylko to co ma dwie lub cztery nogi.To co nie ma nóg lub ma ich więcej jest dla mnie nie do przełknięcia.No i jeszcze to co kudłate ,puszyste i spiewające;owieczka,baranek,królik,kaczka,gęś,gołąb i nic z dziczyzny.Czyli zawęża mi sie jadłospis do wieprzowiny,wołowiny kurczaka.Z wołowiną zaczyna być coraz ciężej,bo kocham te ich śliczne wielkie oczy z długimi żęsami