Aniu któregoś dnia i ja muszę zrobić flaczki na obiad, już dawno nie było a u mnie wszyscy lubią
SAŁATKA JAJKOWO-PIECZARKOWA
* 10 jaj- ugotować na twardo
* 0,5 pieczarek ( może być więcej) - obgotować ok 5 min
* cebula
* puszka kukurydzy
* majonez
Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę, wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem.
SAŁATKA Z TUŃCZYKA
* 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
* 4 jaja na twardo
* 1 puszka kukurydzy
* 1 papryka czerwona
* 4 średnie ogórki kwaszone
* 1 cebula
* sól, pieprz, majonez
Wszystko pokroić w kosteczkę, wymieszać, doprawić przyprawami i majonezem.
SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM
* 1 słoik selera
* 15 dkg żółtego sera- zetrzeć na tartce jarzynowej
* 4 jaja
* 1 por
* 1 puszka kukurydzy
* 1 puszka ananasa
* 5 grubych plastrów szynki
* majonez
Wszystkie składniki pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem
SAŁATKA ŚLEDZIOWA
* śledzie
* jajka na twardo
* kwaśne jabłko
* por lub cebula
* majonez
Wszystko pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem.
SAŁATKA Z KURCZAKA Z ANANASEM
* 40 dag szynki drobiowej
* puszka ananasa
* 2 woreczki ryżu
* puszka kukurydzy
* 5 jaj na twardo
* majonez, sól, pieprz
Składniki pokroić w kosteczkę, dodać ugotowany, ostudzony ryż, doprawić majonezem i przyprawami.
BARSZCZ CZERWONY
* 1 kg buraków
* kilka grzybów suszonych
* 15 dag cebuli
* łyżka octu
* puszka koncentratu pomidorowego
* vegeta, cukier, czosnek, kostka rosołowa, pieprz, maggi , ziele ang , listek laur., majeranek
Buraki zetrzeć w plastry lub wiórki, cebulę w plastry, wrzucić grzybki, ziele ang, liść laur. Zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu. Jak buraki będą miękkie ostudzić i zostawić na jakiś czas do naciągnięcia.
Następnie przecedzić. Dodać koncentrat i wszystkie przyprawy do smaku. Zostawić najlepiej na noc do ,,nasmakowania,, na następny dzień przed podaniem przecedzić. Podawać z krokietami, pierożkami, uszkami lub pasztecikami.
KEKS WIECZNY
* 30 dag mąki
* 30 dag masła
* 30 dag cukru
* 6 jaj
* 2 łyżki spirytusu
* 1 łyżka śmietany
* 1 cukier wanilinowy
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* dużo bakalii ( orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, skórka cytrynowa i pomarańczowa, suszone morele itp....są fajne mieszanki do keksów)
-Ubić pianę z białek.
-Masło utrzeć dodając po trochę mąki wymieszanej z proszkiem, cukru i po jednym żółtku. Po wyczerpaniu wszystkich składników wlać spirytus, śmietanę, dodać obtoczone w mące bakalie, następnie pianę, cały czas delikatnie mieszając . Wlać w dużą blaszkę keksową i piec około 40-50 min. Sprawdzać patyczkiem.