Kuchnia Kaśki
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3610
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Kuchnia Kaśki
Pestka ciasto do makowca bardzo mnie zaciekawiło
. Mam pytanie w sprawie masła - czy go rozpuszczamy i dodajemy , a może wgniatamy takie stałe 
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
Re: Kuchnia Kaśki
Ewuniu wgniatamy .Postępujemy tak jak z kruchym ciastem.To ciasto ze względu na dodanie kwaśnej śmietany jest krucho-drożdzowe.Przy typowych drożdzowych ciastach trudno postarać się o to aby warstwy maku były równej szerokości po rozkrojeniu.Z tym ciastem nie ma problemu.Po równomiernym rozłożeniu masy na ciasto,odległości miedzy ciastem a masą wychodzą równiutkie. 
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3714
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Pestko,sama śmietana wystarczy,nie za mało płynu? Wydaje mi się,ze już to pisałam,ale postu,nie widzę.A co jeszcze pieczecie? Ja na pewno sernik z brzoskwiniami.
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Kuchnia Kaśki
Ja na pewno będe piekła drożdżowy makowiec przekładany, taki co musi odstać 3 godziny najpierw, jutro podam Wam przepis , bo muszę odszukać w makulaturze w domu. Robię go, bo zawsze mi wychodzi, można go tez zawijać, dawałam do tego zamiast maku i ser i jabłka.
Upiekę obowiązkowo też serniko-murzynek, bo mi ostatnio najlepiej wychodzi, i jakiś piernik - jakikolwiek - żeby pachniało w domu. Może nawet zwykłe ciasto z jabłkami, takie błyskawiczne do którego daje przyprawę piernikowa
Moja rodzinka bardziej ma słono-ostre gusta niż słodkie, więc muszę narobić śledzi różnych, będą MOŻE w curry, w sosie z ogórkiem i jabłkiem, tradycyjne i pewnie pstrąg smażony w zalewie słodko-kwaśnej, świąt mało to nie można przesadzić też z jedzeniem. Przecież jeszcze sałatki jakieś... a potem znowu będę jak ferrari - na wadze w sekundę osiągnę ponad setkę
Upiekę obowiązkowo też serniko-murzynek, bo mi ostatnio najlepiej wychodzi, i jakiś piernik - jakikolwiek - żeby pachniało w domu. Może nawet zwykłe ciasto z jabłkami, takie błyskawiczne do którego daje przyprawę piernikowa
Moja rodzinka bardziej ma słono-ostre gusta niż słodkie, więc muszę narobić śledzi różnych, będą MOŻE w curry, w sosie z ogórkiem i jabłkiem, tradycyjne i pewnie pstrąg smażony w zalewie słodko-kwaśnej, świąt mało to nie można przesadzić też z jedzeniem. Przecież jeszcze sałatki jakieś... a potem znowu będę jak ferrari - na wadze w sekundę osiągnę ponad setkę
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3714
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Kętrzynski przełożony powidłami jest naprawdę dobry
.Ja piernik kupuję w pracy, pracy przed świętami mamy taki młyn,że potem chodzę padnięta.Pierogi robię wcześniej i zamrażam,o właśnie trzeba by odmrozić zamrażarkę.śledzie też robię wcześnie -rolmopsy i takie w zalewie octowo olejowej.Chciałabym też zrobić rybę w kwaśnej galarecie,ale niestety u mnie tylko ja ja lubię.
No na pewno jakaś sałatki,i na święta jakieś mięcho,czasem też robię prędzej i zamrażam,przeważnie zrazy zawijane,ale ostatnio nie z wołowiny,tylko ze schabu.No i obowiązkowo grzybowa i barszcz czerwony,tyle,żeby starczyło do końca świąt.
No na pewno jakaś sałatki,i na święta jakieś mięcho,czasem też robię prędzej i zamrażam,przeważnie zrazy zawijane,ale ostatnio nie z wołowiny,tylko ze schabu.No i obowiązkowo grzybowa i barszcz czerwony,tyle,żeby starczyło do końca świąt.
- lora
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 10593
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
..ło matko ile wspaniałych przepisów..ja to kiepski kucharz...muszę zrobić Twoje gołąbki... 
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu płynu nie jest za mało.kasik 69 pisze:Pestko,sama śmietana wystarczy,nie za mało płynu? Wydaje mi się,ze już to pisałam,ale postu,nie widzę.A co jeszcze pieczecie? Ja na pewno sernik z brzoskwiniami.
Co upiekę hmm rafaello bez pieczenia,pijane śliwki,krówkę i może jabłecznik.Kiedys piekłam 8 blach na Święta
-
rtk10
- 100p

- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu,
dziękuję pięknie za przepis "na oko" na makowca. Czy takiego upieczonego wcześniej przed Świętami makowca można zamrozić?
Korzystając z faktu, że zagościła u Ciebie PESTKA@ i narobiła apetytu tymi ciastami, to bardzo proszę Ją o przepis na ciasto (?) pijana śliwka - brzmi bardzo intrygująco. Z góry dziękuję.
dziękuję pięknie za przepis "na oko" na makowca. Czy takiego upieczonego wcześniej przed Świętami makowca można zamrozić?
Korzystając z faktu, że zagościła u Ciebie PESTKA@ i narobiła apetytu tymi ciastami, to bardzo proszę Ją o przepis na ciasto (?) pijana śliwka - brzmi bardzo intrygująco. Z góry dziękuję.
Re: Kuchnia Kaśki
rtk10możesz śmiało zamrozić ciasta bodajże każde.Ja mrożę nawet torty.Makowce i sernik smakują mi najbardziej po rozmrożeniu.Chyba nawet są lepsze niż świeże.Ciasta mrożę zaraz po Swiętach ,tak żebym nie miała już pracy na sylwestra.
Pijane śliwki to najpyszniejsze ciasto jakie robię .Znika wmig
PIJANE ŚLIWKI
500g śliwek (namoczyć je w alkoholu na tydzień przed pieczeniem tak żeby śliwki cale były namoczone)
biszkopt;
4 jajka
1szkl cukru
1/2szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kem z nutellą;
25 dag masła20 dag nutelli
śliwki z wódki
wierzch;
1/2 l śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 op śmietan fix
opruszyć czekoladą,kawą lub migdałami
przygotowanie;
białka ubić,dodać cukier dodać żołtka,ubijać.Dodac mąkę pszenną i ziemniaczaną,proszek,kakao.Wymieszać i wylać
do formy Piec 170st-25 minut
masa;miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami nutelkę.Na samym końcu dodać drobniutko pokrojone śliwki z wódki.
Ciasto nasączyć alkoholem ze śliwek(można rozcieńczyć,ja tego nie robię,ciasto jest mocno alkoholowe
)Na tak przygotowane ciasto wykładamy masę.
schłodzoną śmietanę ubijamy z łyżeczką cukru pudru.Na koniec dodajemy śmietan fixy.Wykładamy na masę.Dekorujemy i...jemy,a potem do auta już nie wsiadamy
Bez ubitej śmietany też można się obyć.Kiedyś mi się nie ubiła i było bez.Posypałam tylko płatkami migdałowymi.
Pijane śliwki to najpyszniejsze ciasto jakie robię .Znika wmig
PIJANE ŚLIWKI
500g śliwek (namoczyć je w alkoholu na tydzień przed pieczeniem tak żeby śliwki cale były namoczone)
biszkopt;
4 jajka
1szkl cukru
1/2szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kem z nutellą;
25 dag masła20 dag nutelli
śliwki z wódki
wierzch;
1/2 l śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 op śmietan fix
opruszyć czekoladą,kawą lub migdałami
przygotowanie;
białka ubić,dodać cukier dodać żołtka,ubijać.Dodac mąkę pszenną i ziemniaczaną,proszek,kakao.Wymieszać i wylać
do formy Piec 170st-25 minut
masa;miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami nutelkę.Na samym końcu dodać drobniutko pokrojone śliwki z wódki.
Ciasto nasączyć alkoholem ze śliwek(można rozcieńczyć,ja tego nie robię,ciasto jest mocno alkoholowe
schłodzoną śmietanę ubijamy z łyżeczką cukru pudru.Na koniec dodajemy śmietan fixy.Wykładamy na masę.Dekorujemy i...jemy,a potem do auta już nie wsiadamy
Bez ubitej śmietany też można się obyć.Kiedyś mi się nie ubiła i było bez.Posypałam tylko płatkami migdałowymi.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3714
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Rkt-jak masz na imię? Ja nie wtawilam przepisu na makowiec
Pestki pijane śliwki chętni bym zrobiła,tylko skąd wziąć śliwki,w tym roku nie robiłam nalewki
Mój syn będzie jutro robił piersi w kokosowym sosie,dam znać czy było jadalne.A ja ma dziś ochotę na salatkę,tylko jeszcze nie wiem jaką
A jeszcze kusi mnie coś,co robil mój sąsiad,niestety nie znam dokładnego przepisu,a on już nie żyje.Był to alkoholowy napój-bola.Byly tam pokrojone różne owoce świeże i z kompotu,wódka i wino,boję się czy będę umiała odtworzyć tamten smak
-- 3 gru 2011, o 11:54 --
No tak,teraz doczytalam,że śliwki namoczyć tydzień wcześniej
,a czy takie mrożone mogą być? Myślę,że tak.
Pestki pijane śliwki chętni bym zrobiła,tylko skąd wziąć śliwki,w tym roku nie robiłam nalewki
Mój syn będzie jutro robił piersi w kokosowym sosie,dam znać czy było jadalne.A ja ma dziś ochotę na salatkę,tylko jeszcze nie wiem jaką
A jeszcze kusi mnie coś,co robil mój sąsiad,niestety nie znam dokładnego przepisu,a on już nie żyje.Był to alkoholowy napój-bola.Byly tam pokrojone różne owoce świeże i z kompotu,wódka i wino,boję się czy będę umiała odtworzyć tamten smak
-- 3 gru 2011, o 11:54 --
No tak,teraz doczytalam,że śliwki namoczyć tydzień wcześniej
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiuśliwki suszone kochanie Ty moje
Kupuje w ,,B,,Całą paczkę zalewam wódką i czekam.Zawsze wsypuje więcej tych śliwek bo,,MUSZĘ,,sprawdzać czy aby naciągają już wódką
Są przepyszne
Z mrożonych nie robiłam,ale wydaje mi si e,ze jednak nie,bo chodzi o to aby śliwki wciągnęły alkohol ,a mrożone są zbyt mokre.
Jeśli ktoś jednak nie preferuje alkoholu ,to można się pokusić z mrożonymi dobrze odsączonymi.
Z suszoną żurawiną też robiłam ,ale dawałam krem z białej czekolady.
Jeśli ktoś jednak nie preferuje alkoholu ,to można się pokusić z mrożonymi dobrze odsączonymi.
Z suszoną żurawiną też robiłam ,ale dawałam krem z białej czekolady.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3714
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
A ja myślałam,że takie z nalewki,To dobrze,jeszcze zdążę zalać 
-
rtk10
- 100p

- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu,
przepraszam Cię bardzo - faktycznie w Twoim wątku przepis na makowca podała PESTKA@
.
Z niecierpliwością czekam na Twoją wersję makowca. Jutro robię makowca zawijanego i zamrożę. Mam nadzieję, że doczeka do Świąt?
Z niecierpliwością czekam na Twoją wersję makowca. Jutro robię makowca zawijanego i zamrożę. Mam nadzieję, że doczeka do Świąt?
-
Agapa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1596
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Kuchnia Kaśki
A ja na makowiec mam przepis na topione ciasto. Jutro poszukam przepisu, jak ktoś by potrzebował
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka

