Małe co nieco od Ave ...
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do Ave
Ewuniu też miałabym do Ciebie taką prośbę "szybki kursik wyciągania kostek" gdyż ten przepis mnie zaintrygował
to jest znowu coś innego .Zaraz to wypróbowałam ale mi nie wyszło więc plis,plis na pw albo meila
to jest znowu coś innego .Zaraz to wypróbowałam ale mi nie wyszło więc plis,plis na pw albo meila
Ewuś, tylko mój @ rivendelowaty chwilowo nie działa, bo hasła zapomniałam...
Przepis poproszę na:
adamsowie@onet.eu
albo na PW...
Przepis super!!!
Ave na prezydenta!!!
Przepis poproszę na:
adamsowie@onet.eu
albo na PW...
Przepis super!!!
Ave na prezydenta!!!
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Pierś na porach i surówka a marchewki
Izuniu-Chatte – dla Ciebie coś co robi się samo
Kurczak na porach – wariacja na temat pewnego przepisu
[
2 piersi z kurczaka
2-3 pory - część biała i jasnozielona
0,5 łyżki oleju - do wysmarowania naczynia
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki bazylii
szczypta pieprzu
4 łyżki wody
majonez
przyprawy do kurczaka (ja biorę Złocisty kurczak Kamisa, ale może być taka jaką lubisz)
Wykonanie
1. Piersi pokroić w kawałki , raczej większe, posypać przyprawą do kurczaka, odłożyć do lodówki co najmniej na pół godzinki.
2. Pora pokroić w plasterki lub półplasterki, raczej grubsze, ok. 0,5 cm szerokości i wyłożyć na wysmarowane olejem naczynie do zapiekania. Oprószyć ziołami i pieprzem.
3. Dodać wodę
4. Na porach położyć kawałki kurzących piersi.
5. Z wierzchu posmarować całość majonezem, tak by pokryło wszystko
6. Wstawić do piekarnika na 45-60 minut, temp. 180 st C

Majonez składa się z jajek i oleju, część majonezu się rozpuści ,a część zapiecze. Naczynia nie trzeba przykrywać. Robi się samo…
Porcja dla 3-4 osób, ale jak żarłoczki to zwiększyć składniki
Do tego można zaserwować
surówkę z marchewki znakomitą – przepis mój, ale inni też taki na pewno znają

4 marchewki
2 jabłka słodkie
2-3 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżeczki cukru (trzeba próbować, bo marchewka ma różną "słodycz" w sobie)
3-4 łyżki śmietany kwaśnej np. 12% (dla osób nie tolerujących śmietany można zastosować jogurt)
Wykonanie

Zetrzeć marchewki na drobnych oczkach tarki
Zetrzeć jabłka na dużych oczkach tarki
Dodać sok z cytryny i posłodzić cukrem. Wymieszać, "posmakować" i ewentualnie dołożyć cukru lub soku z cytryny. Cytrynka powinna być lekko wyczuwalna, a surówka słodkawa.
Dodać śmietanę i surówka gotowa.
Kurczak na porach – wariacja na temat pewnego przepisu
[

2 piersi z kurczaka
2-3 pory - część biała i jasnozielona
0,5 łyżki oleju - do wysmarowania naczynia
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki bazylii
szczypta pieprzu
4 łyżki wody
majonez
przyprawy do kurczaka (ja biorę Złocisty kurczak Kamisa, ale może być taka jaką lubisz)
Wykonanie
1. Piersi pokroić w kawałki , raczej większe, posypać przyprawą do kurczaka, odłożyć do lodówki co najmniej na pół godzinki.
2. Pora pokroić w plasterki lub półplasterki, raczej grubsze, ok. 0,5 cm szerokości i wyłożyć na wysmarowane olejem naczynie do zapiekania. Oprószyć ziołami i pieprzem.
3. Dodać wodę
4. Na porach położyć kawałki kurzących piersi.
5. Z wierzchu posmarować całość majonezem, tak by pokryło wszystko
6. Wstawić do piekarnika na 45-60 minut, temp. 180 st C

Majonez składa się z jajek i oleju, część majonezu się rozpuści ,a część zapiecze. Naczynia nie trzeba przykrywać. Robi się samo…
Porcja dla 3-4 osób, ale jak żarłoczki to zwiększyć składniki
Do tego można zaserwować
surówkę z marchewki znakomitą – przepis mój, ale inni też taki na pewno znają

4 marchewki
2 jabłka słodkie
2-3 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżeczki cukru (trzeba próbować, bo marchewka ma różną "słodycz" w sobie)
3-4 łyżki śmietany kwaśnej np. 12% (dla osób nie tolerujących śmietany można zastosować jogurt)
Wykonanie

Zetrzeć marchewki na drobnych oczkach tarki
Zetrzeć jabłka na dużych oczkach tarki
Dodać sok z cytryny i posłodzić cukrem. Wymieszać, "posmakować" i ewentualnie dołożyć cukru lub soku z cytryny. Cytrynka powinna być lekko wyczuwalna, a surówka słodkawa.
Dodać śmietanę i surówka gotowa.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Mniam! Przepis fajny, ale tylko dla mnie, ewentualnie jeszcze dla M
Wypróbuję, jak będę miała wiecej piersi, bo kiedys zrobiłam udka z majonezem i oczywiscie panowie zgrymasili. Dla mnie będą więc zapiekane, a dla panów kotlety ;)
Surówki z marchewki nigdy nie lubiłam, ale ...masz Ewus dar przekonywania. Chyba jeszcze raz spróbuję
Dziękuję

Wypróbuję, jak będę miała wiecej piersi, bo kiedys zrobiłam udka z majonezem i oczywiscie panowie zgrymasili. Dla mnie będą więc zapiekane, a dla panów kotlety ;)
Surówki z marchewki nigdy nie lubiłam, ale ...masz Ewus dar przekonywania. Chyba jeszcze raz spróbuję

Dziękuję

- Ave
Koreczkowa Góra
Koreczkowa Góra
Trudno jest podać produkty do wykonania Góry - bo koreczki komponuje się według własnego gustu, smaku i uznania
To co być musi to:
do dekoracji i wykonania:
por (ponacinać "w piórka", obwiązać kawałkiem papryki świeżej )
Wykałaczki (sporo)
3-4 patyczki do szaszłyków (do połączenia kapust)
2 kapusty białe: jedna większa, druga mniejsza
Folia aluminiowa
Jeśli będziemy wykorzystywać do robienia koreczków chleb tostowy warto go przed pokrojeniem "sprasować" mocno wałkiem do ciasta. Chleb się wtedy lepiej kroi i lepiej do niego przylegają dodatki

Wykonanie:
Wykonujemy szkielet Góry Dobrego
Wyrównujemy dolną część większej kapusty, żeby była stabilna

Kapusty owijamy folią aluminiową, ktorą dociskamy do główek
W większą kapustę wbijamy 3-4 patyki do szszłyków (można je trochę skrócić, żeby nabijanie drugiej kapusty było łatwiejsze)

"Nadziewamy" na te patyki mniejszą główkę kapusty. W miejscu łączenia wypełniamy przestrzeń obwiązując pasami złożonej folii aluminiowej
Nakładać na wykałaczki koreczki i wbijać naokoło rzędami

Udekorować na szczycie porem

Propozycje koreczków:
połówka jajka na twardo + pasta łososiowa +kawałek kukurydzy konserw.
chleb tostowy + listek natki +kulka serka ziołowego
chleb tostowy + listek natki + kulka pasty łososiowej
chleb tostowy z masłem + plasterek łososia + cząstka cytryny
1/2 lub 1/4 plasterka salami (zwinąć) + 1 cebulka konserw. (z Pikle Warzywne Rolnika) +1/4 śliwki suszonej
ser żółty (cienko) + pasztet + śliwka suszona + orzech włoski (ale musi być świeży, bo inny pęka i nie daje się założyć)
chleb tostowy + pasztet +pieczarka +papryka świeża + listek natki pietruszki
ser camembert ziołowy + szynka + oliwka +liść natki pietruszki
chleb tostowy, posmarowany fetą + 1/2 oliwki + liść bazylii
chlebek czosnkowy + kulka serka paprykowego + plasterek kolby kukurydzy (z Pikle Warzywne Rolnika)
ser żółty + wędlina + cebulka + winogrono
1/6 plasterka szynki (lub boczku) zwinąć + kawałek korniszonka + plasterek rzodkiewki
pokrojona pierś z kurczaka upieczona na patelni + ananas + mandarynki
grubszy plaster zielonego ogórka +plaster parówki +plaster kolby kukurydzy (z Pikli Warzywnych)
ser pleśniowy + gruszka ze skórką
parówki połówki rozcięte na górze "na krzyż" + włożony tam kawałek papryki swieżej
rzodkiewki
różyczki kalafiora "dotknięte" koperkiem (mieszamy koperek z kilkoma kroplami oleju)
różyczki brokuł
pomidorki koktajlowe
1/2 parówki cielęcej naciąć do połowy "na krzyż"+ w środek kolba kukurydzy (jako języczek)
Tak naprawdę to wybór produktów do koreczków zależy wyłącznie od Waszej fantazji i smaku. Życzę powodzenia w komponowaniu Koreczkowej Góry
Obok można postawić różne dipy i sosy i zanurzać w nich kalafiorki, brokuły, rzodkiewki czy parówki

Trudno jest podać produkty do wykonania Góry - bo koreczki komponuje się według własnego gustu, smaku i uznania

To co być musi to:
do dekoracji i wykonania:
por (ponacinać "w piórka", obwiązać kawałkiem papryki świeżej )
Wykałaczki (sporo)
3-4 patyczki do szaszłyków (do połączenia kapust)
2 kapusty białe: jedna większa, druga mniejsza
Folia aluminiowa
Jeśli będziemy wykorzystywać do robienia koreczków chleb tostowy warto go przed pokrojeniem "sprasować" mocno wałkiem do ciasta. Chleb się wtedy lepiej kroi i lepiej do niego przylegają dodatki

Wykonanie:
Wykonujemy szkielet Góry Dobrego
Wyrównujemy dolną część większej kapusty, żeby była stabilna

Kapusty owijamy folią aluminiową, ktorą dociskamy do główek
W większą kapustę wbijamy 3-4 patyki do szszłyków (można je trochę skrócić, żeby nabijanie drugiej kapusty było łatwiejsze)

"Nadziewamy" na te patyki mniejszą główkę kapusty. W miejscu łączenia wypełniamy przestrzeń obwiązując pasami złożonej folii aluminiowej

Nakładać na wykałaczki koreczki i wbijać naokoło rzędami

Udekorować na szczycie porem

Propozycje koreczków:
połówka jajka na twardo + pasta łososiowa +kawałek kukurydzy konserw.
chleb tostowy + listek natki +kulka serka ziołowego
chleb tostowy + listek natki + kulka pasty łososiowej
chleb tostowy z masłem + plasterek łososia + cząstka cytryny
1/2 lub 1/4 plasterka salami (zwinąć) + 1 cebulka konserw. (z Pikle Warzywne Rolnika) +1/4 śliwki suszonej
ser żółty (cienko) + pasztet + śliwka suszona + orzech włoski (ale musi być świeży, bo inny pęka i nie daje się założyć)
chleb tostowy + pasztet +pieczarka +papryka świeża + listek natki pietruszki
ser camembert ziołowy + szynka + oliwka +liść natki pietruszki
chleb tostowy, posmarowany fetą + 1/2 oliwki + liść bazylii
chlebek czosnkowy + kulka serka paprykowego + plasterek kolby kukurydzy (z Pikle Warzywne Rolnika)
ser żółty + wędlina + cebulka + winogrono
1/6 plasterka szynki (lub boczku) zwinąć + kawałek korniszonka + plasterek rzodkiewki
pokrojona pierś z kurczaka upieczona na patelni + ananas + mandarynki
grubszy plaster zielonego ogórka +plaster parówki +plaster kolby kukurydzy (z Pikli Warzywnych)
ser pleśniowy + gruszka ze skórką
parówki połówki rozcięte na górze "na krzyż" + włożony tam kawałek papryki swieżej
rzodkiewki
różyczki kalafiora "dotknięte" koperkiem (mieszamy koperek z kilkoma kroplami oleju)
różyczki brokuł
pomidorki koktajlowe
1/2 parówki cielęcej naciąć do połowy "na krzyż"+ w środek kolba kukurydzy (jako języczek)
Tak naprawdę to wybór produktów do koreczków zależy wyłącznie od Waszej fantazji i smaku. Życzę powodzenia w komponowaniu Koreczkowej Góry
Obok można postawić różne dipy i sosy i zanurzać w nich kalafiorki, brokuły, rzodkiewki czy parówki
- Ave
Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką

Potrzebne będą:
2-3 płaty śledzi matiasów (ja kupuję tackę matiasów Lisnera)
1 cebula
2 ugotowane w mundurkach ziemniaki
3 marchewki
3 jaja ugotowane na twardo
5 dkg sera żółtego
2 pęczki szczypiorku grubego
majonez
Wykonanie:
Układamy w naczyniu warstwy z następujących składników:

1. Śledzie włożyć na 5 minut do zimnej wody (żeby pozbyć się trochę ich "słoności" ? no chyba, że lubisz takie jakie są ), potem pokroić w kostkę i oprószyć pieprzem

2. Cebulę pokroić w kostkę, sparzyć wrzątkiem. (Ja zalewam w miseczce cebulkę wrzącą wodą, czekam 2-3 minuty i odcedzam). Wyłożyć na rybę.
[
3. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę.

4. Warstwa majonezu
5. Marchewki ugotować w osolonej wodzie (ja gotuję z dodatkiem vegety
Potem pokroić w drobną kostkę
]
6. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Oprószyć pieprzem.
7. Jajka pokroić w drobną kostkę
8. Warstwa majonezu

9. Szczypiorek pokroić, posypać wierzch sałatki.
Udekorować i ... podawać zaskakując Gości - SMACZNEGO
[/quote]

Potrzebne będą:

2-3 płaty śledzi matiasów (ja kupuję tackę matiasów Lisnera)
1 cebula
2 ugotowane w mundurkach ziemniaki
3 marchewki
3 jaja ugotowane na twardo
5 dkg sera żółtego
2 pęczki szczypiorku grubego
majonez
Wykonanie:
Układamy w naczyniu warstwy z następujących składników:

1. Śledzie włożyć na 5 minut do zimnej wody (żeby pozbyć się trochę ich "słoności" ? no chyba, że lubisz takie jakie są ), potem pokroić w kostkę i oprószyć pieprzem

2. Cebulę pokroić w kostkę, sparzyć wrzątkiem. (Ja zalewam w miseczce cebulkę wrzącą wodą, czekam 2-3 minuty i odcedzam). Wyłożyć na rybę.
[

3. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę.

4. Warstwa majonezu

5. Marchewki ugotować w osolonej wodzie (ja gotuję z dodatkiem vegety

6. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Oprószyć pieprzem.

7. Jajka pokroić w drobną kostkę
8. Warstwa majonezu

9. Szczypiorek pokroić, posypać wierzch sałatki.
Udekorować i ... podawać zaskakując Gości - SMACZNEGO

- Ave
śledzie z twarożkiem i śmietaną
Śledzie w twarożku i śmietanie - przepis autorski 

Potrzebne będą :

3 płaty śledzi matiasów (tzw. z beczki, solonych) tj. ok. 20-30 dkg
1 cebula
1 twarożek granulowany (cottage cheese)
1 śmietana (lepiej, żeby nie była za gęsta, bo sos zagęszcza twarożek)
1/2 cytryny
1 "gałązka" szczypiorku
pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Śledzie namoczyć lub przepłukać w wodzie. Powinny być słone (bo potrawy się w zasadzie nie soli), a śledzie z beczki wymagaja na ogół namoczenia, bo są bardzo słone. Trudno jest opisać wymaganą słoność śledzia - trzeba zdać się na swój smak i eksperymentować
Ja namaczam na ok 8-10 min (zalewam śledzie zimną wodą)

2. Po tym czasie pokroić rybę w dzwonka, posypać pieprzem i skropić solidnie sokiem z cytryny Pozostawić na 10-15 min.
3.W czasie gdy śledziki macerują się cytrynką, kroimy cebulkę w kostkę, a następnie sparzamy wrzątkiem i studzimy.

Ja to robię w ten sposób, że albo przelewam cebulę leżącą na sicie wrzatkiem (jest wtedy ostrzejsza), albo wkładam ją do miseczki i zalewam wrzatkiem - leży tak przez 1-2 min i potem ją odcedzam (jest wtedy łagodniejsza)

4. Z serka, śmietany, cebulki i pokrojonego szczypiorku robimy sos do śledzi. Można go dosmaczyć pozostałym sokiem z cytryny i pieprzem, ale trzeba pamiętać, że ryba też jest nimi przyprawiona.

5.Układamy śledzie warstwami, przekładając sosem twarozkowo-śmietanowym i zużywając cytrynę którą skropiona była ryba.

Śledzie najlepsze są jak poleżą kilka godzin w lodówce, a najlepiej smakują następnego dnia. Można podawać z pieczywem, albo ziemniaczkami w mundurkach, albo... jak kto chce i lubi . Mogą być daniem obiadowym albo przystawką. U nas obowiązkowe na Wigilię
Smacznego.[/quote]

Potrzebne będą :

3 płaty śledzi matiasów (tzw. z beczki, solonych) tj. ok. 20-30 dkg
1 cebula
1 twarożek granulowany (cottage cheese)
1 śmietana (lepiej, żeby nie była za gęsta, bo sos zagęszcza twarożek)
1/2 cytryny
1 "gałązka" szczypiorku
pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Śledzie namoczyć lub przepłukać w wodzie. Powinny być słone (bo potrawy się w zasadzie nie soli), a śledzie z beczki wymagaja na ogół namoczenia, bo są bardzo słone. Trudno jest opisać wymaganą słoność śledzia - trzeba zdać się na swój smak i eksperymentować
Ja namaczam na ok 8-10 min (zalewam śledzie zimną wodą)

2. Po tym czasie pokroić rybę w dzwonka, posypać pieprzem i skropić solidnie sokiem z cytryny Pozostawić na 10-15 min.
3.W czasie gdy śledziki macerują się cytrynką, kroimy cebulkę w kostkę, a następnie sparzamy wrzątkiem i studzimy.

Ja to robię w ten sposób, że albo przelewam cebulę leżącą na sicie wrzatkiem (jest wtedy ostrzejsza), albo wkładam ją do miseczki i zalewam wrzatkiem - leży tak przez 1-2 min i potem ją odcedzam (jest wtedy łagodniejsza)

4. Z serka, śmietany, cebulki i pokrojonego szczypiorku robimy sos do śledzi. Można go dosmaczyć pozostałym sokiem z cytryny i pieprzem, ale trzeba pamiętać, że ryba też jest nimi przyprawiona.

5.Układamy śledzie warstwami, przekładając sosem twarozkowo-śmietanowym i zużywając cytrynę którą skropiona była ryba.

Śledzie najlepsze są jak poleżą kilka godzin w lodówce, a najlepiej smakują następnego dnia. Można podawać z pieczywem, albo ziemniaczkami w mundurkach, albo... jak kto chce i lubi . Mogą być daniem obiadowym albo przystawką. U nas obowiązkowe na Wigilię

Smacznego.[/quote]
- Ave
Szynka płonąca - z żurawiną

Potrzebne będą:

1,5 - 2 kg surowej szynki (kulka) z kilkucentymetrowa warstwą tłuszczu
1/2 paczki goździków
3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego i 4-5 pieprzu
Sól (i opcjonalnie sól zmiękczającą np. Kamisa),
Zioła 1/2 łyżeczki melisy, 1/2 łyżeczki tymianku, szczypta lubczyku (ale nie musi być),
1 łyżeczka cukru
Tłuszcz do początkowego pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka Brendy (lub innego alkoholu) - do podpalenia
1 litr czerwonego wina wytrawnego
5 łyżek miodu
Żurawina, jarzębina w słoiku (ja kupuję Rolnika lub z Łowicza)
Wykonanie:

Marynata I.
1/2 l wina wymieszać z ziołami + ziele angielskie i pieprz +cukier +liście laurowe
Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 6-8 minut.
- 
1) Osuszone mięso zalać gorącą marynatą, wystudzić, schować do lodówki na co najmniej 24 godziny (ja trzymałam przez 2 dni), obracać przynajmniej 2 -3 razy dziennie, żeby marynata dobrze weszła w mięso.
2) Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, wysuszyć (np. w papierowym ręczniku), natrzeć dobrze solą (można dodać sól zmiękczającą np. Kamisa), pozostawić jeszcze na 3-4 godziny w lodówce.
3) Po tym czasie wytrzeć delikatnie nadmiar soli z mięsa, ułożyć na natłuszczonej brytfance, włożyć do piekarnika (200 st), opiec ze wszystkich stron (ok. 20 minut)
4) Wyjąć mięso z brytfanki, odlać tłuszcz.

Sos do pieczenia
Pozostałe 1/2 litra wina zagrzać z miodem, aż miód się rozpuści.

5) Tłuszczyk na szynce naciąć w romby, powciskać w nie goździki, lekko oprószyć cynamonem, włożyć mięso do naczynia do pieczenia, dodać sos do pieczenia, piec pod przykryciem ok. 2,5 - 3 godzin w temp.160 - 180 (w zależności od ilości mięsa można przyjąć,że 1 kg piecze się przez 1 godzinę i 15 minut), początkowo przez 15 minut nie polewać sosem i nie przykrywać, żeby cynamon wniknął w mięso. Potem w czasie pieczenia polewać mięso sosem, czasami zdejmować na krótko przykrycie, żeby mięsko się zrumieniło.
6) Wyjąć mięso, powyciągać goździki
7) Mięso ułożyć na talerzu, udekorować z boku żurawiną (można podać ją też osobno), przed samym podaniem polać Brendy (lub innym alkoholem) i podpalić - z tego powodu należy szynkę podawać na takim nakryciu, które "zniesie" płonące danie.

Danie dla cierpliwych, ale smakowite , u mnie obowiązkowe
SMACZNEGO

Potrzebne będą:

1,5 - 2 kg surowej szynki (kulka) z kilkucentymetrowa warstwą tłuszczu
1/2 paczki goździków
3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego i 4-5 pieprzu
Sól (i opcjonalnie sól zmiękczającą np. Kamisa),
Zioła 1/2 łyżeczki melisy, 1/2 łyżeczki tymianku, szczypta lubczyku (ale nie musi być),
1 łyżeczka cukru
Tłuszcz do początkowego pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka Brendy (lub innego alkoholu) - do podpalenia
1 litr czerwonego wina wytrawnego
5 łyżek miodu
Żurawina, jarzębina w słoiku (ja kupuję Rolnika lub z Łowicza)
Wykonanie:

Marynata I.
1/2 l wina wymieszać z ziołami + ziele angielskie i pieprz +cukier +liście laurowe
Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 6-8 minut.

1) Osuszone mięso zalać gorącą marynatą, wystudzić, schować do lodówki na co najmniej 24 godziny (ja trzymałam przez 2 dni), obracać przynajmniej 2 -3 razy dziennie, żeby marynata dobrze weszła w mięso.
2) Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, wysuszyć (np. w papierowym ręczniku), natrzeć dobrze solą (można dodać sól zmiękczającą np. Kamisa), pozostawić jeszcze na 3-4 godziny w lodówce.
3) Po tym czasie wytrzeć delikatnie nadmiar soli z mięsa, ułożyć na natłuszczonej brytfance, włożyć do piekarnika (200 st), opiec ze wszystkich stron (ok. 20 minut)
4) Wyjąć mięso z brytfanki, odlać tłuszcz.

Sos do pieczenia
Pozostałe 1/2 litra wina zagrzać z miodem, aż miód się rozpuści.

5) Tłuszczyk na szynce naciąć w romby, powciskać w nie goździki, lekko oprószyć cynamonem, włożyć mięso do naczynia do pieczenia, dodać sos do pieczenia, piec pod przykryciem ok. 2,5 - 3 godzin w temp.160 - 180 (w zależności od ilości mięsa można przyjąć,że 1 kg piecze się przez 1 godzinę i 15 minut), początkowo przez 15 minut nie polewać sosem i nie przykrywać, żeby cynamon wniknął w mięso. Potem w czasie pieczenia polewać mięso sosem, czasami zdejmować na krótko przykrycie, żeby mięsko się zrumieniło.
6) Wyjąć mięso, powyciągać goździki

7) Mięso ułożyć na talerzu, udekorować z boku żurawiną (można podać ją też osobno), przed samym podaniem polać Brendy (lub innym alkoholem) i podpalić - z tego powodu należy szynkę podawać na takim nakryciu, które "zniesie" płonące danie.

Danie dla cierpliwych, ale smakowite , u mnie obowiązkowe

SMACZNEGO