Małe co nieco od Ave ...

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 33423
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Bytom

Do Ave

Post »

Ewuniu też miałabym do Ciebie taką prośbę "szybki kursik wyciągania kostek" gdyż ten przepis mnie zaintrygował

to jest znowu coś innego .Zaraz to wypróbowałam ale mi nie wyszło więc plis,plis na pw albo meila
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Słoneczka - z każdemu zainteresowanemu z przyjemnościa wyślę kursik wyciągania kostek ze skrzydełek - ale podawajcie proszę swoje adresy mailowe :) Mój jest w stopce :) Niestety nie mam możliwości wysłać tego przez PW :(
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1277
Od: 30 lip 2008, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

AVE AVE!!!!
ja też lecę po ten przepis....
Anka
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 15068
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Post »

Ewuś, to ja też tak "profilaktycznie" poproszę o kursik, maila mam w stopce.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Izulek - nie ma maila w stopce :( abo ja ślepa jezdem...
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 15068
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Post »

:shock: jest!
Pierwszy profil, za nim pv i na końcu e-mail :D Nie w stopce, tylko pod stopką :D
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2030
Od: 28 sie 2008, o 22:29
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

Ewuś, tylko mój @ rivendelowaty chwilowo nie działa, bo hasła zapomniałam...
Przepis poproszę na:
adamsowie@onet.eu
albo na PW...
Przepis super!!!
Ave na prezydenta!!!
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Pierś na porach i surówka a marchewki

Post »

Izuniu-Chatte – dla Ciebie coś co robi się samo

Kurczak na porach wariacja na temat pewnego przepisu
[Obrazek

2 piersi z kurczaka
2-3 pory - część biała i jasnozielona
0,5 łyżki oleju - do wysmarowania naczynia
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki bazylii
szczypta pieprzu
4 łyżki wody
majonez
przyprawy do kurczaka (ja biorę Złocisty kurczak Kamisa, ale może być taka jaką lubisz)

Wykonanie

1. Piersi pokroić w kawałki , raczej większe, posypać przyprawą do kurczaka, odłożyć do lodówki co najmniej na pół godzinki.
2. Pora pokroić w plasterki lub półplasterki, raczej grubsze, ok. 0,5 cm szerokości i wyłożyć na wysmarowane olejem naczynie do zapiekania. Oprószyć ziołami i pieprzem.
3. Dodać wodę
4. Na porach położyć kawałki kurzących piersi.
5. Z wierzchu posmarować całość majonezem, tak by pokryło wszystko
6. Wstawić do piekarnika na 45-60 minut, temp. 180 st C

Obrazek

Majonez składa się z jajek i oleju, część majonezu się rozpuści ,a część zapiecze. Naczynia nie trzeba przykrywać. Robi się samo…

Porcja dla 3-4 osób, ale jak żarłoczki to zwiększyć składniki 


Do tego można zaserwować

surówkę z marchewki znakomitą przepis mój, ale inni też taki na pewno znają
Obrazek

4 marchewki
2 jabłka słodkie
2-3 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżeczki cukru (trzeba próbować, bo marchewka ma różną "słodycz" w sobie)
3-4 łyżki śmietany kwaśnej np. 12% (dla osób nie tolerujących śmietany można zastosować jogurt)

Wykonanie
Obrazek

Zetrzeć marchewki na drobnych oczkach tarki
Zetrzeć jabłka na dużych oczkach tarki
Dodać sok z cytryny i posłodzić cukrem. Wymieszać, "posmakować" i ewentualnie dołożyć cukru lub soku z cytryny. Cytrynka powinna być lekko wyczuwalna, a surówka słodkawa.
Dodać śmietanę i surówka gotowa.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 15068
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Post »

Mniam! Przepis fajny, ale tylko dla mnie, ewentualnie jeszcze dla M :(
Wypróbuję, jak będę miała wiecej piersi, bo kiedys zrobiłam udka z majonezem i oczywiscie panowie zgrymasili. Dla mnie będą więc zapiekane, a dla panów kotlety ;)
Surówki z marchewki nigdy nie lubiłam, ale ...masz Ewus dar przekonywania. Chyba jeszcze raz spróbuję :lol:
Dziękuję ;:180
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Koreczkowa Góra

Post »

Koreczkowa Góra

Obrazek

Trudno jest podać produkty do wykonania Góry - bo koreczki komponuje się według własnego gustu, smaku i uznania

Obrazek

To co być musi to:

do dekoracji i wykonania:

por (ponacinać "w piórka", obwiązać kawałkiem papryki świeżej )
Wykałaczki (sporo)
3-4 patyczki do szaszłyków (do połączenia kapust)
2 kapusty białe: jedna większa, druga mniejsza
Folia aluminiowa

Jeśli będziemy wykorzystywać do robienia koreczków chleb tostowy warto go przed pokrojeniem "sprasować" mocno wałkiem do ciasta. Chleb się wtedy lepiej kroi i lepiej do niego przylegają dodatki
Obrazek

Wykonanie:

Wykonujemy szkielet Góry Dobrego

Wyrównujemy dolną część większej kapusty, żeby była stabilna
Obrazek
Kapusty owijamy folią aluminiową, ktorą dociskamy do główek

W większą kapustę wbijamy 3-4 patyki do szszłyków (można je trochę skrócić, żeby nabijanie drugiej kapusty było łatwiejsze)
Obrazek

"Nadziewamy" na te patyki mniejszą główkę kapusty. W miejscu łączenia wypełniamy przestrzeń obwiązując pasami złożonej folii aluminiowej
Obrazek

Nakładać na wykałaczki koreczki i wbijać naokoło rzędami
Obrazek Obrazek

Udekorować na szczycie porem
Obrazek


Propozycje koreczków:

połówka jajka na twardo + pasta łososiowa +kawałek kukurydzy konserw.

chleb tostowy + listek natki +kulka serka ziołowego

chleb tostowy + listek natki + kulka pasty łososiowej

chleb tostowy z masłem + plasterek łososia + cząstka cytryny

1/2 lub 1/4 plasterka salami (zwinąć) + 1 cebulka konserw. (z Pikle Warzywne Rolnika) +1/4 śliwki suszonej

ser żółty (cienko) + pasztet + śliwka suszona + orzech włoski (ale musi być świeży, bo inny pęka i nie daje się założyć)

chleb tostowy + pasztet +pieczarka +papryka świeża + listek natki pietruszki

ser camembert ziołowy + szynka + oliwka +liść natki pietruszki

chleb tostowy, posmarowany fetą + 1/2 oliwki + liść bazylii

chlebek czosnkowy + kulka serka paprykowego + plasterek kolby kukurydzy (z Pikle Warzywne Rolnika)

ser żółty + wędlina + cebulka + winogrono

1/6 plasterka szynki (lub boczku) zwinąć + kawałek korniszonka + plasterek rzodkiewki

pokrojona pierś z kurczaka upieczona na patelni + ananas + mandarynki

grubszy plaster zielonego ogórka +plaster parówki +plaster kolby kukurydzy (z Pikli Warzywnych)

ser pleśniowy + gruszka ze skórką

parówki połówki rozcięte na górze "na krzyż" + włożony tam kawałek papryki swieżej

rzodkiewki

różyczki kalafiora "dotknięte" koperkiem (mieszamy koperek z kilkoma kroplami oleju)

różyczki brokuł

pomidorki koktajlowe

1/2 parówki cielęcej naciąć do połowy "na krzyż"+ w środek kolba kukurydzy (jako języczek)


Tak naprawdę to wybór produktów do koreczków zależy wyłącznie od Waszej fantazji i smaku. Życzę powodzenia w komponowaniu Koreczkowej Góry
Obok można postawić różne dipy i sosy i zanurzać w nich kalafiorki, brokuły, rzodkiewki czy parówki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10857
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Post »

Jestem pod wrażeniem Ewo. ;:111
Zdaje się, że na urodzinach M zabłysną Twoje przepisy !
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Będzie mi miło :) że podsunęłam pomysła na jedzonko :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Śledzie pod pierzynką

Post »

Śledzie pod pierzynką

Obrazek


Potrzebne będą:

Obrazek

2-3 płaty śledzi matiasów (ja kupuję tackę matiasów Lisnera)

1 cebula

2 ugotowane w mundurkach ziemniaki

3 marchewki

3 jaja ugotowane na twardo

5 dkg sera żółtego

2 pęczki szczypiorku grubego

majonez

Wykonanie:

Układamy w naczyniu warstwy z następujących składników:

Obrazek
1. Śledzie włożyć na 5 minut do zimnej wody (żeby pozbyć się trochę ich "słoności" ? no chyba, że lubisz takie jakie są ), potem pokroić w kostkę i oprószyć pieprzem

Obrazek Obrazek
2. Cebulę pokroić w kostkę, sparzyć wrzątkiem. (Ja zalewam w miseczce cebulkę wrzącą wodą, czekam 2-3 minuty i odcedzam). Wyłożyć na rybę.

[Obrazek
3. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę.

Obrazek
4. Warstwa majonezu

Obrazek
5. Marchewki ugotować w osolonej wodzie (ja gotuję z dodatkiem vegety :) Potem pokroić w drobną kostkę

Obrazek]
6. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Oprószyć pieprzem.

Obrazek
7. Jajka pokroić w drobną kostkę

8. Warstwa majonezu

Obrazek
9. Szczypiorek pokroić, posypać wierzch sałatki.

Udekorować i ... podawać zaskakując Gości - SMACZNEGO

Obrazek[/quote]
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

śledzie z twarożkiem i śmietaną

Post »

Śledzie w twarożku i śmietanie - przepis autorski :)

Obrazek

Potrzebne będą :

Obrazek

3 płaty śledzi matiasów (tzw. z beczki, solonych) tj. ok. 20-30 dkg

1 cebula

1 twarożek granulowany (cottage cheese)

1 śmietana (lepiej, żeby nie była za gęsta, bo sos zagęszcza twarożek)

1/2 cytryny

1 "gałązka" szczypiorku

pieprz do smaku


Wykonanie:

1. Śledzie namoczyć lub przepłukać w wodzie. Powinny być słone (bo potrawy się w zasadzie nie soli), a śledzie z beczki wymagaja na ogół namoczenia, bo są bardzo słone. Trudno jest opisać wymaganą słoność śledzia - trzeba zdać się na swój smak i eksperymentować
Ja namaczam na ok 8-10 min (zalewam śledzie zimną wodą)

Obrazek
2. Po tym czasie pokroić rybę w dzwonka, posypać pieprzem i skropić solidnie sokiem z cytryny Pozostawić na 10-15 min.

3.W czasie gdy śledziki macerują się cytrynką, kroimy cebulkę w kostkę, a następnie sparzamy wrzątkiem i studzimy.
Obrazek
Ja to robię w ten sposób, że albo przelewam cebulę leżącą na sicie wrzatkiem (jest wtedy ostrzejsza), albo wkładam ją do miseczki i zalewam wrzatkiem - leży tak przez 1-2 min i potem ją odcedzam (jest wtedy łagodniejsza)

Obrazek
4. Z serka, śmietany, cebulki i pokrojonego szczypiorku robimy sos do śledzi. Można go dosmaczyć pozostałym sokiem z cytryny i pieprzem, ale trzeba pamiętać, że ryba też jest nimi przyprawiona.

Obrazek
5.Układamy śledzie warstwami, przekładając sosem twarozkowo-śmietanowym i zużywając cytrynę którą skropiona była ryba.

Obrazek

Śledzie najlepsze są jak poleżą kilka godzin w lodówce, a najlepiej smakują następnego dnia. Można podawać z pieczywem, albo ziemniaczkami w mundurkach, albo... jak kto chce i lubi . Mogą być daniem obiadowym albo przystawką. U nas obowiązkowe na Wigilię :)

Smacznego.[/quote]
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Szynka płonąca - z żurawiną

Obrazek


Potrzebne będą:

Obrazek

1,5 - 2 kg surowej szynki (kulka) z kilkucentymetrowa warstwą tłuszczu
1/2 paczki goździków
3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego i 4-5 pieprzu
Sól (i opcjonalnie sól zmiękczającą np. Kamisa),
Zioła 1/2 łyżeczki melisy, 1/2 łyżeczki tymianku, szczypta lubczyku (ale nie musi być),
1 łyżeczka cukru
Tłuszcz do początkowego pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka Brendy (lub innego alkoholu) - do podpalenia
1 litr czerwonego wina wytrawnego
5 łyżek miodu
Żurawina, jarzębina w słoiku (ja kupuję Rolnika lub z Łowicza)

Wykonanie:


Obrazek
Marynata I.
1/2 l wina wymieszać z ziołami + ziele angielskie i pieprz +cukier +liście laurowe
Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 6-8 minut.


Obrazek - Obrazek
1) Osuszone mięso zalać gorącą marynatą, wystudzić, schować do lodówki na co najmniej 24 godziny (ja trzymałam przez 2 dni), obracać przynajmniej 2 -3 razy dziennie, żeby marynata dobrze weszła w mięso.

2) Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, wysuszyć (np. w papierowym ręczniku), natrzeć dobrze solą (można dodać sól zmiękczającą np. Kamisa), pozostawić jeszcze na 3-4 godziny w lodówce.

3) Po tym czasie wytrzeć delikatnie nadmiar soli z mięsa, ułożyć na natłuszczonej brytfance, włożyć do piekarnika (200 st), opiec ze wszystkich stron (ok. 20 minut)

4) Wyjąć mięso z brytfanki, odlać tłuszcz.


Obrazek
Sos do pieczenia
Pozostałe 1/2 litra wina zagrzać z miodem, aż miód się rozpuści.


Obrazek
5) Tłuszczyk na szynce naciąć w romby, powciskać w nie goździki, lekko oprószyć cynamonem, włożyć mięso do naczynia do pieczenia, dodać sos do pieczenia, piec pod przykryciem ok. 2,5 - 3 godzin w temp.160 - 180 (w zależności od ilości mięsa można przyjąć,że 1 kg piecze się przez 1 godzinę i 15 minut), początkowo przez 15 minut nie polewać sosem i nie przykrywać, żeby cynamon wniknął w mięso. Potem w czasie pieczenia polewać mięso sosem, czasami zdejmować na krótko przykrycie, żeby mięsko się zrumieniło.

6) Wyjąć mięso, powyciągać goździki


Obrazek
7) Mięso ułożyć na talerzu, udekorować z boku żurawiną (można podać ją też osobno), przed samym podaniem polać Brendy (lub innym alkoholem) i podpalić - z tego powodu należy szynkę podawać na takim nakryciu, które "zniesie" płonące danie.


Obrazek

Danie dla cierpliwych, ale smakowite , u mnie obowiązkowe :)

SMACZNEGO
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”