Domowo i zdrowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Powstawanie soku z czarnego bzu cd

owoce po odszypułkowania krótko płuczemy, najlepiej ciepłym prysznicem:

Obrazek

Tak wygląda mój sokownik:

garnek, do którego wlewam 150-200 ml wody, na to metalowe sito , całość jest w miarę szczelna

Obrazek

Wsypujemy owoce na sito, przykrywamy pokrywką, gotujemy, a po sprawdzeniu temp (mam na pokrywce) ok 90 C, redukujemy gaz i gotujemy ok 30 min

Obrazek Obrazek

po 30 min owoce są pomarszczone, sok oddały, gaz wyłączamy , resztę zawartego soku w owocach wyciskamy

Obrazek
Obrazek

Sok już jest , teraz pozbywamy go trujących 2 składników SAMBUCYNĘ i SAMBUNIGRYNĘ poprzez gotowanie.
Gotujemy 20 minut, a następnie sok przecedzamy i przelewamy do słoika, który pasteryzujemy 15 min:

Obrazek

i gotowe. Sok po otwarciu przechowujemy w lodówce.

Obrazek

Nie wolno jeść surowych owoców czarnego bzu, natomiast po obróbce termicznej ten problem znika, sok jest b.zdrowotny, najważniejsze jego cechy to działanie antocyjanów, silnych przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki , poprawia również przemianę materii.

Teraz dodaję go do wody miętowej i piję jako zimny napój.

Natomiast zimą dodaję sok do herbatki lipowej.

Mam jeszcze drugą metodę uzyskania soku, jak znajdę bez to ją pokażę.
Andzia84 pisze:Coś mi świta, że kiedyś moja babcia mówiła że czarny bez ma jakieś właściwości trujące, czy też w dużych dawkach nie jest wskazany? Mam taki bez rosnący na łąkach i warto byłoby skorzystać z jego owoców. Zawsze jednak coś mnie przed tym wzbraniało-chyba ta migawka głosu babci w głowie :lol:
Aniu
przesada w niczym nie jest wskazana, ja sok z czarnego bzu piję od czasu do czasu. Temat szkodliwości wyjaśniłem chyba jasno ? Zbieraj, tzn obcinaj szypułki ..itd i rób sok. Warto.
kasik 69 pisze:No właśnie,co daje śmietana w nalewce :?: Kusi mnie,ale nie wiem czy warto,ciekawa jestem smaku..Nalewka z bananów :shock: ,dobrze doczytałam :?:
Kasiu
używasz śmietany w kuchni ? Z pewnością . Podbija ona i łagodzi smak potraw. Podobnie jest z nalewką. Smak bananów jest mocniejszy i zarazem delikatniejszy w nalewce niż w samym bananie.
Bogsaf pisze:Soczek z czarnego bzu jest nie tylko zdrowy ale i znakomicie smakuje, niestety nie mam w okolicy żadnego lasku, a owoce "miastowe" niekoniecznie nadają się do przetworów, sam ołów i inne z tablicy Mendelejewa :wink:
Nie wiem gdzie mieszkasz w W-wie, ja na Kole i mam tutaj mam takie miejsca, gdzie nie ma ruchu kołowego i smrodów ołowiu. Jedynie od czasu do czasu przejedzie pociąg towarowy ( dawno temu ktoś wymyślił obwodnicę towarową pociągową )
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Bogsaf
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No to Piotrze jesteśmy sąsiadami ;:108 Ja mieszkam na Woli na Okopowej, więc rzut beretem od Ciebie :wink:
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hi , Hi to ja mam do Was niedaleko Praga Północ przy ZOO. Piotrze jutro do roboty,, a z tymi trującymi substancjami w czarnym bzie - dobrze że objaśniłeś bo też kiedyś mi się o uszy obiło , ale teraz każdy mówi że taki zdrowy coś mi nie pasowało . Dziękuję. Ja mam z dala od ołowiu czasami jakiś traktor przejedzie, albo dzik i krowy przebiegną :;230 . Niestety tak się zbierałam do zbiorów że większość chyba ptaki zjadły, albo się posypały- ale spora miska jest.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam.
Z papryczkę ostrych, które dostałem od Beaty, zrobiłem miksturę p-rakową.
Głośno o niej w USA, w Europie i u Nas też, ale b.niewiele. Najważniejsze fakty to takie:

Kapsaicyna niszczy mitochondria rakowe, nie uszkadzając komórek naturalnych Człowieka
w przeciwieństwie do leków onkologicznych , które niszczą wszelkie komórki w ciele Człowieka. To tak w dużym skrócie, temat mogę rozwinąć.

Najlepsze do takiej mikstury są papryczki Habanero, podobno najmocniejsze, ja użyłem różnych, jakich dokładnie, to może Beata napisze. 50% to była odmiana CYKLON.

Podaję przepis:

Składniki:

1 część papryczek
1 część oleju (najlepszy tłoczony na zimno)

Wykonanie:

Papryczki z nasionami kroimy i przekładamy do naczynia:

Obrazek

następnie przy pomocy blendera rozdrabniamy:

Obrazek

przekładamy do słoika , lekko ugniatamy i zalewamy taką samą ilością oleju.

Obrazek
Obrazek

Dobrze zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Codziennie mieszamy .

Po tygodniu zlewamy.

cdn.....
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Dziękuję za ten przepis. Mam różne odmiany ostrych papryk, przeważnie suszę. Teraz zrobię tę miksturę.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Słyszałam o tej miksturze, warto spróbować zrobić, bo roboty przy niej niewiele.
Ale co potem? Do picia, czy w jakiś inny sposób jej używać?
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Piotrze tego zielonego też zmiksowałeś ;:131 .Właśnie a jak stosować tę miksturę i to jako profilaktykę czy już jako lek :?:
W temacie śmietany,akurat w kuchni staram się jej unikać. A bananów w nalewce jakoś nie mogę sobie wyobrazić,czy taka nalewka z nich nie jest mętna :?:
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cyganka77 pisze:Słyszałam o tej miksturze, warto spróbować zrobić, bo roboty przy niej nie wiele.
Ale co potem? Do picia, czy w jakiś sposób jej używać?

Spokojnie, wszystko potem opiszę, moja jest 1 dobę w lodówce, w niedzielę będę zlewał.

kasik 69 pisze:Piotrze tego zielonego też zmiksowałeś ;:131 .Właśnie a jak stosować tę miksturę i to jako profilaktykę czy już jako lek :?:
W temacie śmietany,akurat w kuchni staram się jej unikać. A bananów w nalewce jakoś nie mogę sobie wyobrazić,czy taka nalewka z nich nie jest mętna :?:
Stosuje się jako ,,lek,, ,ale ja będę stosował profilaktycznie. Miksowałem wszystko, ale nie za bardzo dokładnie. Natomiast co do nalewki, to po filtracji wychodzi kryształ.
Zrób, bo warto, a w razie jakichkolwiek wątpliwości zawsze podpowiem.

8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Biotit pisze: Kapsaicyna niszczy mitochondria rakowe, nie uszkadzając komórek naturalnych Człowieka[/color] w przeciwieństwie do leków onkologicznych , które niszczą wszelkie komórki w ciele Człowieka. To tak w dużym skrócie, temat mogę rozwinąć.
Ktoś mi na takie dictum zarzucił szerzenie znachorstwa... Więc rozwiń temat,bardzo proszę :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dictum acerbum jest wskazana dla niedowiarków, a na drugim końcu są Ci ,, tonący , co brzytwy się łapią.,,

My póki co jesteśmy po środku. To co wiem na temat kapsaicyny napiszę niebawem.
Moje wątki
Festina Lente
boggi
500p
500p
Od: 8 maja 2013, o 23:39

Post »

kasik 69 pisze:....... A bananów w nalewce jakoś nie mogę sobie wyobrazić,czy taka nalewka z nich nie jest mętna :?:
Nalewka jest krystalicznie czysta, jak znajdę chwilę czasu to odnajdę fotki mojej nalewki według przepisu Piotra i wrzucę.
Pierwszy raz jak robiłem tę nalewkę, to mówiłem nigdy więcej ale jak zobaczyłem jak wygląda i jak smakuje, to wracam z produkcją :)
Naprawdę warto poświęcić czas i robotę dla efektu końcowego. Ja robiłem z bananów i truskawek :)
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piotrze zrobiłam sok zgodnie z Twoimi wskazówkami wyszło 5 słoików minus 1(pękł jakiś pech, robiłam zielone pomidor też jeden poszedł), dodałam na koniec szklankę cukru( bez tego nie przejdzie) jest pyszny i dziewczyny już piją, akurat przeziębione- zaraz je na nogi postawi, bardzo im smakuje jak ten ze sklepu - tylko zdrowszy. Dziękuję.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Piotrze, poradź co zrobić z nadmiarem śliwek, mam taki wysyp węgierek i innych - klęska urodzaju. Myślałam o jakimś alkoholu, bo dżemów, powideł i kompotów nie przejemy przez 2 lata?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beata

ja robię z późnych węgierek następujące rzeczy:

1. suszę i dodaję do bożonarodzeniowego kompotu z suszu

2. wędzę i dodaję do podłoże, niektórych tłustych potraw, a przede wszystkim przy produkcji mocnego Portera.

3. "Śliwki afrodyzjaki", kiedyś Koleżanka z WD poczęstowała mnie i od tej pory robię co roku kilka słoików, przepis mogę odszukać, ale z pamięci podaję : czarna gorczyca, seler włoski i chyba coś jeszcze.

4. długo smażone gęste powidła do pleśniaka i mazurka (tutaj dodaję gorzką czekoladę)

5. 2-3 słoiczki śliwek w occie do koreczków i wódki, są l.słodkie i octowe.

A na bieżąco bardzo lubię knedle, mam do nich sentyment z dzieciństwa, polane słodką śmietaną z cynamonem.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Mogę prosić o przepis na śliwki w occie.
Dostałam kiedyś słoik takich właśnie słodko kwaśnych. Podobno można taki ocet śliwkowy wykorzystywać do sałatek.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”