Kiszona kapusta,buraki,pomidory i inne warzywa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1787
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Ja mam nieograniczony dostęp do grzybów leśnych . :D
Kisiłam różne , jednak moimi faworytami są rydze i prawdziwki . ;:108
Grzyby również marynuję w lekkiej zalewie słodko-kwaśnej . Lubię jedne i drugie .
Nie próbowałam kisić pieczarek i boczniaków . Może warto spróbować .

Spotkałam się z tym , że ludzie mylą kiszenie grzybów z soleniem . Dziwią się nawet jak moża bez odmoczenia kiszone grzyby jeść i jeszcze mówić , że są smaczne . :;230
Pozdrawiam, Beata.
Dino_saur
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 247
Od: 28 lis 2014, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: podbeskidzie
Kontakt:

Re: Słonecznik bulwiasty - topinambur

Post »

ullak pisze:Zrobiłam w zeszłym roku kiszony. Smak jakiś taki. Wolę jednak na surowo. Może w tym roku spróbuję ukisić w jakiejś mieszance.
Podaj konkrety jak kisiłaś, jestem bardzo, bardzo zainteresowany...
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1678
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kozienice

Re: Słonecznik bulwiasty - topinambur

Post »

Zdaje się, że zalałam kawałki taką zalewą jak na ogórki kiszone. To jest do zjedzenia na bieżąco po ukiszeniu, nie nadaje się do dłuższego przechowywania.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1573
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice Słupska

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Beata, dawaj przepis na kiszone prawdziwki. Swoją drogą myślałem, że solenie jest niezbędne podczas procesu kiszenia. Ale całe życie człowiek się uczy.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1787
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Adam
Kilka postów wyżej acia1065 podała przepis na kiszone pieczarki :

Kiszone pieczarki
1 kg oczyszczonych kapeluszy pieczarek (ew. borowików lub kozaków)
4 dkg soli
2 łyżeczki cukru
3 listki laurowe
10 dkg cebuli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
Kapelusze umyć, osączyć i włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli (1 dkg na litr wody). Utrzymywać w stanie wrzenia przez 5 minut, odcedzić, starannie osączyć,ostudzić.
Sól wymieszać z cukrem i pieprzem; listki laurowe rozkruszyć, cebulę obrać, opłukać, pokrajać w krążki, podzielić na "obręcze". W wyparzonym lub wygotowanym naczyniu układać warstwami kapelusze grzybów, przesypując cebulą i przygotowanymi przyprawami.Pojemnik powinien być dokładnie napełniony grzybami, które po osoleniu skurczą się i opadną. powierzchnię grzybów przykryć wygotowanym krążkiem lub spodkiem obciążonym ciężarkiem, pozostawić w temperaturze pokojowej. kozaków)
4 dkg soli
2 łyżeczki cukru
3 listki laurowe
10 dkg cebuli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
Kapelusze umyć, osączyć i włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli (1 dkg na litr wody). Utrzymywać w stanie wrzenia przez 5 minut, odcedzić, starannie osączyć,ostudzić.
Sól wymieszać z cukrem i pieprzem; listki laurowe rozkruszyć, cebulę obrać, opłukać, pokrajać w krążki, podzielić na "obręcze". W wyparzonym lub wygotowanym naczyniu układać warstwami kapelusze grzybów, przesypując cebulą i przygotowanymi przyprawami.Pojemnik powinien być dokładnie napełniony grzybami, które po osoleniu skurczą się i opadną. powierzchnię grzybów przykryć wygotowanym krążkiem lub spodkiem obciążonym ciężarkiem, pozostawić w temperaturze pokojowej.

Robię dokładnie tak samo .
Jeśli grzyby puszczą zbyt mało soku , dodaję solanki w takiej ilości by grzyby były przykryte . Na to kładę ściereczkę z gazy i obciążam talerzykiem .
W temperaturze pokojowej już po trzech dniach grzyby zaczynają być lekko kwaśne . Zwykle po tygodniu są już dobre .
Trzeba do nich zaglądać i uzupełniać solankę jeśli odparuje . Ja nie lubię mocno ukiszonych , więc max po 10 dniach przerywam kiszenie .
Jeśli kiszę większą ilość , przekłam do słoików i pasterýzuję . Potem przechowuję w chłodnej piwnicy .
Można również kisić sobie grzyby na bieżąco z grzybów mrożnych .
Do mrożenia biorę całe kapelusze i przed zamrożeniem je blanszuję .
Przed kiszeniem rozmrażam je , obgotowuję i dalej w/g przepisu . Te po ukiszeniu trzymam w lodówce . Uwielbiam cebulkę kiszoną z grzybami , jest jędrna i bardzo smaczna . Ja kroję ją w drobne piórka .

Pieczarek nigdy nie kisiłam , tylko leśne . Niezarzeczalnie najlepsze do tego są rydze . Prawdziwkom , maślakom i innym kapeluszowym też nic nie brakuje . Mnie grzyby kszone smakują dużo bardziej niż grzyby marynowane .
Pozdrawiam, Beata.
gredagra
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 45
Od: 31 mar 2016, o 13:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Jak tylko będą grzyby wypróbuję. Uwielbiam grzyby.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

100 g kwaszonki zastępuje 100 g warzyw świeżych!
Beata
Awatar użytkownika
borowa
200p
200p
Posty: 339
Od: 3 lis 2015, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Dlaczego moje ogórki kiszone są gazowane i przy tym bardzo kwaśne ? Nie wszystkie ale calkiem sporo słoików takich mi wyszło w ubieglym roku. Czy zdarzaja sie Wam takie?
Pozdrawiam!
Jagoda
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Za mało soli i za wysoka temperatura kiszenia.Takie jest moje zdanie.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Może sól była jodowana?
Beata
Awatar użytkownika
borowa
200p
200p
Posty: 339
Od: 3 lis 2015, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

KaLo i Acia1065 oboje myślę, że macie rację - to prawda, dodawałam mniej soli - łyżkę płaską zamiast czubatej na litr wody - z niewiedzy :roll: , a sól była jodowana kamienna. Wiem ze do przetworów niejodowana jest najlepsza, ale nie mogłam wtedy takiej znaleźć, więc użyłam jodowanej, chociaż powiem, że na opakowaniu było napisane "najlepsza do przetworów domowych" i ogóreczki w słoiku na zdjęciu :? , pewnie konserwowe :wink:

Kisicie może ogóreczki w słoikach ale utarte - gotowe do zupy?
Mogę podpytać jak je robicie? Takie też robiłam w ubiegłym roku ale poszły do kosza - kwaśne, że mordkę wykręca...powód już znam.
Pozdrawiam!
Jagoda
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Solanka powinna być co najmniej 6 procentowa, czyli 60g/l, a to ma się nijak do płaskiej łyżki.Nawet niejodowana sól do przetworów zawiera jod, który naturalnie występuje w złożu.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Ogórki na zupę ścieram na grubej tarce, mieszam z posiekanym czosnkiem, dodaję sól i posiekany koperek. Ma być słone, ale nie za bardzo. Wkładam do słoików po dżemie, tak aby użyć całość jednorazowo. Po kilku dniach, jak się ukiszą przenoszę do spiżarki. Nie pasteryzuję.
Beata
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Posty: 242
Od: 19 paź 2015, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląsk

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Dodam swoje trzy grosze do kiszonych pomidorów. Kisiłam zielone pomidory, są pyszne. Kiedyś zostało mi sporo zielonych maluchów, nie miałam cierpliwości na krojenie ich na sałatkę i zakisiłam. Kisi się je tak samo jak ogórki i nie buzują tak jak dojrzałe pomidory. Są jędrne, twarde i dobrze się przechowują.
Pozdrawiam
Ula
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 2594
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Zamieszczam mój (autorski) przepis na
pomidory kiszone:

Potrzebne będą:

pomidory koktajlowe-najlepiej kolorowe

oraz przyprawy:
gorczyca biała (cała)
pieprz czarny -cały
ziele angielskie
liść laurowy
ewentualnie estragon suszony
czosnek
chrzan
koper suszony z nasionami (łodygi tniemy nożyczkami na krótkie kawałki)
liście czarnej porzeczki
liście winogrona
liście wiśni
woda przegotowana i wystudzona
sól - minimum 1 pełna łyżka i 1 łyżeczka soli na 1 litr wody przegotowanej (zalewa musi być porządnie słona, ale taka do zniesienia)
słoiki najlepiej półlitrowe lub nieco większe jak np. po gotowych gołąbkach lub pulpetach.
Chodzi o to, że pomidory kiszone najlepiej smakują zaraz po otwarciu i najlepiej zjeść cały słoik,
(nie przechowywać resztek w lodówce).

Wykonanie:
Do czystych słoików na dno wkładamy:
Mały liść wiśni, 1 liść czarnej porzeczki, pół liścia winogrona
oraz baldachy kopru i pocięte nożyczkami łodygi.
Następnie wsypujemy po:
1/3 łyżeczki gorczycy
1-2 szt. ziela angielskiego
3-4 ziarnka pieprzu
1 liść laurowy
odrobina estragonu (1/5 łyżeczki)
1 duży przekrojony, lub 2 mniejsze ząbki czosnku
mały kawałek chrzanu.
Słoiki napełniamy pomidorkami koktajlowymi do pełna (podczas procesu kiszenia zmniejszą swoją objętość)
Na końcu słoiki zalewamy osoloną wodą do pełna, zakręcamy i odstawiamy.

Pomidory są już gotowe do spożycia po kilku dniach podobnie jak ogórki małosolne.
Czym dłużej się kiszą, tym smak jest bardziej intensywny.
Pomidorki kiszone zaskakują wyśmienitym smakiem, są słodsze i lekko gazowane, ale to wcale nie przeszkadza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”