Kuchenne improwizacje Moni
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Sałatka z mandarynek z czosnkiem - brzmi dziwnie, ale smakuje dobrze, warto się pokusić na przystawkę ;)
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Monia trochę się stęskniłam za Tobą...
zaraz pójdę zobaczyć co u Ciebie
na razie przyszłam po inspiracje..
sałatka curry moja ulubiona jako posiłek potreningowy
jak masz coś fajnego z miesa i kaszy to zapodaj .. dla Izuni
zaraz pójdę zobaczyć co u Ciebie

na razie przyszłam po inspiracje..
sałatka curry moja ulubiona jako posiłek potreningowy
jak masz coś fajnego z miesa i kaszy to zapodaj .. dla Izuni

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni



Re: Kuchenne improwizacje Moni
gdzie ona? chętnie bym odgapiłaliska pisze:
na razie przyszłam po inspiracje..
sałatka curry moja ulubiona jako posiłek potreningowy

Pozdrawiam cieplutko. Arleta (Aka)
Miejsko-wiejski ogród Aki
Miejsko-wiejski ogród Aki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1525
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
A u nas tą sałatkę robi się z mielonką zamiast szynki i ogórek konserwowy zamiast zielonegovertigo pisze:Dzisiaj zaproponuję Wam sałatkę, która jest u mnie hitem na wszelkich imprezach.
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu
makaron w kształcie ryżu
40dag szynki konserwowej
1 ogórek zielony
puszka kukurydzy
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
majonez
jogurt naturalny
Ogórek i szynkę kroimy w kostkę, łączymy z ugotowanym (al dente) i wystudzonym makaronem. Do smaku doprawiamy wyciśniętymi ząbkami czosnku i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajmy majonez i 1/2 jogurtu naturalnego.

- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Muszę spróbować ten Twój sposób - słyszałam już o nim, że podobno daje zupełnie inny smak tej sałatce 

- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Czas się poprawić i nadrobić zaległości 
Na początek śledzie Marka (przepis od kolegi o tym imieniu, więc tak nazywam, żeby nie pomylić). Nie pamiętam, czy już podawałam ten przepis
:
matiasy - wymoczyć (ja moczę w mleku, później w wodzie)
Zrobić sos:
majonez kielecki
śmietana 18%
3 ząbki czosnku
pieprz cytrynowy
Sos dać do lodówki naokoło 2h.
Następnie odcedzić śledzie, pokroić, zalać sosem.
Na wierzch zetrzeć na drobnej tarce ser żółty. Dać do lodówki na całą noc lub cały dzień.
Pychota

Na początek śledzie Marka (przepis od kolegi o tym imieniu, więc tak nazywam, żeby nie pomylić). Nie pamiętam, czy już podawałam ten przepis

matiasy - wymoczyć (ja moczę w mleku, później w wodzie)
Zrobić sos:
majonez kielecki
śmietana 18%
3 ząbki czosnku
pieprz cytrynowy
Sos dać do lodówki naokoło 2h.
Następnie odcedzić śledzie, pokroić, zalać sosem.
Na wierzch zetrzeć na drobnej tarce ser żółty. Dać do lodówki na całą noc lub cały dzień.
Pychota

- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ciasto Marioli
Ciasto8 jajek
2 łyżki mąki
1szkl.cukru
20dag posiekanych orzwechów włoskich
20dag rodzynek
10dag wiórek kokosowych
1 łyżka maku (ja nie daję)
1,5łyżeczki proszku do pieczenia
Krem i dodatki
1 puszka brzoskwini w syropie
5 żółtek
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 kostka masła
galaretka pomarańczowa
2 opakowania delicji wiśniowych
1/2szk.naparu z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Czas przygotowania ok.60min.
1. Z 8 białek ubić pianę z cukrem, dodać 3 żółtka - po jednym, ubijając (resztę żółtek zostawić do kremu), następnie połączyć z mąką i proszkiem. Wsypać resztę składników i wymieszać.
2. Ciasto rozlać do dwóch średniej wielkosci blach i piec ok.40min. w 180'C.
3. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilosci wody niż podane na opakowaniu. Wstawić do lodówki, aby lekko stężała.
4. Syrop z brzoskwiń zagotować z 3 łyżkami cukru, zdjać z ognia i mieszając wlewać do niego zawiesinę z żółtek roztrzepanych z budyniami i szkalnką wody. Zagotować, ostudzić, utrzeć masę z kostką masła.
5. Na wystudzonym cieście układać warstwami: połowę kremu, delicje lekko namoczone w kawie, resztę kremu. Przykryć drugim ciastem. Brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszać z tężejącą galaretką i wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.
6. Ja dodatkowo namaczam ciasto alkoholem

Ciasto8 jajek
2 łyżki mąki
1szkl.cukru
20dag posiekanych orzwechów włoskich
20dag rodzynek
10dag wiórek kokosowych
1 łyżka maku (ja nie daję)
1,5łyżeczki proszku do pieczenia
Krem i dodatki
1 puszka brzoskwini w syropie
5 żółtek
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 kostka masła
galaretka pomarańczowa
2 opakowania delicji wiśniowych
1/2szk.naparu z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Czas przygotowania ok.60min.
1. Z 8 białek ubić pianę z cukrem, dodać 3 żółtka - po jednym, ubijając (resztę żółtek zostawić do kremu), następnie połączyć z mąką i proszkiem. Wsypać resztę składników i wymieszać.
2. Ciasto rozlać do dwóch średniej wielkosci blach i piec ok.40min. w 180'C.
3. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilosci wody niż podane na opakowaniu. Wstawić do lodówki, aby lekko stężała.
4. Syrop z brzoskwiń zagotować z 3 łyżkami cukru, zdjać z ognia i mieszając wlewać do niego zawiesinę z żółtek roztrzepanych z budyniami i szkalnką wody. Zagotować, ostudzić, utrzeć masę z kostką masła.
5. Na wystudzonym cieście układać warstwami: połowę kremu, delicje lekko namoczone w kawie, resztę kremu. Przykryć drugim ciastem. Brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszać z tężejącą galaretką i wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.
6. Ja dodatkowo namaczam ciasto alkoholem


- Aszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4039
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B
Re: Kuchenne improwizacje Moni


- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Olu, przepis rogalikowy stary jak świat, jeszcze mojej mamy. Fajne są, prawda? Szybko, nieskomplikowanie, smacznie i w zasadzie nie tak bardzo kalorycznie ;)
- Aszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4039
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B
Re: Kuchenne improwizacje Moni
A ja ciasto Mariolo zrobiłam dzisiaj
pyszny 


- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Polędwiczki z kurkami w śmietanie i rozmarynie
Składniki:
?2-3 polędwiczki wieprzowe
?śmietana 30%
?1/2 masła ? do sosu i polędwiczek
?50 dag kurek
?zielona pietruszka
?szalotka ewentualnie zwykła biała cebula
?2 łyżki mąki
?sól
?pieprz
?świeży rozmaryn
?kieliszek białego wina
Polędwiczki pokroić na plastry. Każdy obtoczyć w mące i podsmażyć po minucie z każdej strony na maśle. Posolić, dodać pieprzu i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Sos:
Szalotkę zarumienić na maśle, dodać wypłukane dokładnie kurki, pieprz i sól, mieszać intensywnie i dusić co najmniej 10 minut. Dodać pietruszkę i śmietanę. Wymieszać dobrze i 2-3 minuty zostawić na patelni, żeby śmietana nieco odparowała.
Następnie zalać sosem polędwiczki, ułożyć na wierzchu świeże gałązki rozmarynu, przykryć srebrną folią i wstawić do pieca na ok. 20-30 minut. Gotowe
Składniki:
?2-3 polędwiczki wieprzowe
?śmietana 30%
?1/2 masła ? do sosu i polędwiczek
?50 dag kurek
?zielona pietruszka
?szalotka ewentualnie zwykła biała cebula
?2 łyżki mąki
?sól
?pieprz
?świeży rozmaryn
?kieliszek białego wina
Polędwiczki pokroić na plastry. Każdy obtoczyć w mące i podsmażyć po minucie z każdej strony na maśle. Posolić, dodać pieprzu i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Sos:
Szalotkę zarumienić na maśle, dodać wypłukane dokładnie kurki, pieprz i sól, mieszać intensywnie i dusić co najmniej 10 minut. Dodać pietruszkę i śmietanę. Wymieszać dobrze i 2-3 minuty zostawić na patelni, żeby śmietana nieco odparowała.
Następnie zalać sosem polędwiczki, ułożyć na wierzchu świeże gałązki rozmarynu, przykryć srebrną folią i wstawić do pieca na ok. 20-30 minut. Gotowe
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Dopisuję kolejne pyszne, sprawdzone przepisiki:
Ryba w sosie pomidorowym
1kg filetów (mintaj lub morszczuk)
5-6 dużych cebul
1 szkl. oleju
Filety rozmrozić, posolić i opanierować (mąka, jajko, bulka). Cebulę przeciąć na pół i w plasterki pokroić, następnie w 1szkl. oleju zeszklić (mieszać od czasu do czasu).
Sos:
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
? szkl.octu
1 duży słoik przecieru pomidorowego
2-3 liście laurowe
6-7 ziaren ziela angielskiego
2 szkl.wody
Wszystko to razem zagotować, następnie połączyć z cebulą i przestudzić.
Ułożyć w naczyniu: filet, sos, filet, sos.
Wykonać najlepiej dzień przed jedzeniem.
Sałatka z brokułów
1-2 brokuły
1 pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
2-3 jajka ugotowane na twardo
majonez kielecki
czosnek
Brokuły podzielić na b.małe różyczki, zagotować wodę, posolić, dodać 1 łyżeczkę cukru.
Sparzyć 3 minuty, odcedzić.
Kurczaka pokroić drobno, przyprawić vegetą, pieprzem, skropić olejem. Smażyć porcjami na patelni(zbyt duża ilość kawałków spowoduje, ze na patelni pojawi się woda).
Połączyć brokuły i kurczaka z kukurydza. Wycisnąć czosnek, wymieszać wszystko z majonezem.
Ryba w sosie pomidorowym
1kg filetów (mintaj lub morszczuk)
5-6 dużych cebul
1 szkl. oleju
Filety rozmrozić, posolić i opanierować (mąka, jajko, bulka). Cebulę przeciąć na pół i w plasterki pokroić, następnie w 1szkl. oleju zeszklić (mieszać od czasu do czasu).
Sos:
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
? szkl.octu
1 duży słoik przecieru pomidorowego
2-3 liście laurowe
6-7 ziaren ziela angielskiego
2 szkl.wody
Wszystko to razem zagotować, następnie połączyć z cebulą i przestudzić.
Ułożyć w naczyniu: filet, sos, filet, sos.
Wykonać najlepiej dzień przed jedzeniem.
Sałatka z brokułów
1-2 brokuły
1 pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
2-3 jajka ugotowane na twardo
majonez kielecki
czosnek
Brokuły podzielić na b.małe różyczki, zagotować wodę, posolić, dodać 1 łyżeczkę cukru.
Sparzyć 3 minuty, odcedzić.
Kurczaka pokroić drobno, przyprawić vegetą, pieprzem, skropić olejem. Smażyć porcjami na patelni(zbyt duża ilość kawałków spowoduje, ze na patelni pojawi się woda).
Połączyć brokuły i kurczaka z kukurydza. Wycisnąć czosnek, wymieszać wszystko z majonezem.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Sałatka owocowa
Pewnie Was nie zaskoczyłam, ale może jednak troszkę inaczej ją robię niż inni i skorzystacie z pomysłu ;)
Kroję w plasterki:
banany
mandarynki
kiwi
W kostkę:
ananas z puszki
Na połówki:
winogrona zielone i różowe
Dodaję suszoną żurawinę i przyprażone płatki migdałów.
Smacznego
Pewnie Was nie zaskoczyłam, ale może jednak troszkę inaczej ją robię niż inni i skorzystacie z pomysłu ;)
Kroję w plasterki:
banany
mandarynki
kiwi
W kostkę:
ananas z puszki
Na połówki:
winogrona zielone i różowe
Dodaję suszoną żurawinę i przyprażone płatki migdałów.
Smacznego
