Tak, próbowałam już wypieków z mieszanek i córka (bo to ona choruje) bardzo źle reagowała na dodatki chemiczne, które niestety w tych mieszankach są.anida pisze:Można zrobić każde ciasto używając mąki bezglutenowej, są specjalne mieszanki, wprawdzie o wiele droższe niż zwykła mąka. Można zrobić coś na bazie budyniu, bezglutenowy jest w Lidlu. Może galaretkę truskawkową własnej roboty po prostu z żelatyną?
Żelatyna jak się okazało też nie była bezpieczna.
Budynie bezglutenowe gotowałam i były w porządku.
Wypróbowałam tez skrobię ziemniaczaną, jedna okazała się bezpieczna druga nie (w sklepie stoją często obok zwykłej mąki).
Moja córka należy do niewielkiej grupy chorych, którzy mogą być "wykrywaczami" śladowych ilości glutenu (szczypta przyprawy na garnek zupy). Ma to swoje dobre i złe strony. Dobra - reakcja w ciągu 10minut, pewność, że produkt nie jest bezpieczny, wiadomo, że nie można go kupować. Niedobra - no właśnie gwałtowność tej reakcji i bardzo złe samopoczucie przez kilka godzin.
Nie mieszałam sama różnych gatunków mąk, po różnych próbach bardzo obawiam się, że nie są na ogół bezpieczne, ale poproszę o przepisy.ela151 pisze:Moje dziecko jest na diecie bezglutenowej i piekę wiele ciast z gotowych mieszanek mąk dostepnch w sieci Piotr i Pa...., kupuję w sklepie internetowym mąkę gryczaną, jaglaną i ryżową, migdałową oraz mączkę chleba świętojańskiego jako zagęstnik zastępujący gluten.
Z tych mąk można upiec każde ciasto oraz chleb w smaku i konsystencji do złudzenia przypominające pieczywo z mąki pszennej.
Mogę podać jakieś przepisy, ten sernik na zimno to właśnie wersja bezglutenowa, a biszkopt upiekłam z mąki ziemniaczanej, ryżowej i kukurydzianej.
Ten sernik jest cudowny, ciekawa jestem dokładnego składu spodu.