Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2  
Autor Wiadomość
Aguss85
 Tytuł: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 11 sty 2017, o 11:40 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1422
Skąd: Wrocław-okolice

 1 szt.
Zakładam ten wątek, bo już mi się pokończyły się świeże, ogródkowe warzywa i znów jestem skazana na sklepowe. Niestety wiele z nich jest bez smaku, nie wspominając już o tym, że zdrowe pewnie nie są.

Mam specjalną dietę od dietetyczki (z powody pogorszonych wyników tarczycy) i pojawiają się w niej nawet teraz zimą truskawki, jagody, świeże ogórki, pomidory, sałata, cukinia, rzodkiewka... Próbowałam stosować się w 100%, ale te sklepowe truskawki teraz są niejadalne, ogórki też, brzydko pachną i nie da się ich zjeść, ohyda!
Szukam zamienników, może coś bardziej jadalnego ze sklepu, a może część da się podhodować nawet zimą w domu?

Rzodkiewki jeszcze nie są takie najgorsze, ale jak trafią się niedobre to podpędzam kiełki, podobne w smaku, pikantne i pewnie sporo zdrowsze w zimie.

Nie mam pomysłu na sałatę ;:173 Sałata zimą w grzanej szklarni ponoć urośnie, ale może zawierać szkodliwe azotany i azotyny, strach to jeść ;:202
W sklepach są dostępne sałaty rzymskie, może ktoś wie, jak są uprawiane? Normalnie, w sezonie i dobrze się przechowują? Wtedy, nawet jak miałyby mniej witamin niż latem, to przynajmniej nie byłyby trujące. Czasem zamieniam sałatę na kapustę pekińską. Mam mieszankę do siewu ma młode listki, ale coś mi się zdaje, że skoro w szklarni mają za mało światła to co dopiero na moim parapecie? :lol:

Ogórki to tragedia i chyba na to nie ma rady, zjadam ostatnie słoiki kiszonych. Ehhh szybko się kończą.

Cukinię próbuję zastępować dynią, a czasem widuję w sklepach importowaną, ktoś próbował? Da się ją zjeść? Mocno odbiega smakiem od tej sezonowej?

Papryki nie są takie najgorsze o tej porze, nawet mają swój smak. Pomidory są gorsze, ale niektóre odmiany koktajlowych dają się zjeść. Ostatnio trafiłam na całkiem smaczne pomidory paprykowe w lidlu. Może ktoś polecić jadalne teraz odmiany?

No i te truskawki, mrożone są niedobre, a "świeże" plastikowe ;:185

Nawet marchewka w sklepie jest jakaś dziwna, wygląda ładnie taka pomarańczowa i umyta, ale jest bez zapachu i w lodówce potrafi się zepsuć w tydzień czasu :shock: A babcia swoją, z grządki trzymała w piwnicy całą zimę i choć traciła jędrność, to dalej była jadalna.

Jak sobie radzicie zimą z brakiem świeżych warzyw? Które kupujecie, które pędzicie na parapetach (kiełki, zioła, szczypiorek)?
Przyznam, że najbardziej o tej porze smakują mi warzywa korzeniowe i własne zachowane po lecie, pomrożone albo pasteryzowane ze słoików.

_________________
Zapraszam do moich wątków:
Mydła lawendowe i gadu-gadu na tarasie : )
Fioletowy ogród i potager z aniołkiem


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 11 sty 2017, o 12:18 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 143

 więcej niż 1
Na parapecie mam szczypior z posadzonych cebul, całą zimę sieję rzeżuchę a także kiełki wszelakiej maści, dodaję je do twarożków, różnych past a także np. do jajecznicy lub zupy. Gdyby nie to, że parapety zajęte pewnie byłoby tego więcej. :lol:
Rzodkiewek i ogórków nie kupuję przez zimę, nie dość, że nie mają smaku to zawierają pół Tablicy Mendelejewa. Ogórki jem ze słoików kiszone, konserwowe a także w sałatkach zrobionych latem. Mam też zamrożone ogórki na mizerię, wystarczy rozmrozić, odlać wodę, dodać śmietanę i co tam się chce i smakują jak latem. Mrożę także natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Natka i koper są dobre ale szczypiorek mrożony niestety traci na smaku. Mrożę paprykę pokrojoną w paski, dodaję ją np. do zup, mięs pieczonych w piekarniku i jajecznicy. Paprykę mam także w słoikach, tradycyjną w zalewie i pieczoną w oleju z przyprawami.
Korzeniowe niestety trzeba kupić niezależnie od smaku ale np. marchew wybieram tę brzydszą, mniejszą.
Sałat nie kupuję zimą tylko kapustę pekińską i białą, cóż, coś jeść trzeba.
Pomidory to moje ulubione warzywo, zimą kupuję tylko koktajlowe lub niewielkie pomidory zwykłe ale sporo leżą aż mocno zrobią się czerwone i wtedy smak mają niezły.
Pomidory w słoikach mam w formie przecieru oraz suszone w oleju, są doskonałą bazą do przeróżnych past do pieczywa lub sałatek.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Dorcinda
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 12 sty 2017, o 09:23 
Offline
500p
500p
Postów: 732
Skąd: Stargard

 ---
Truskawki, to może spróbuj mrożone - na mrożonki idą inne odmiany, bo te świeże sprzedawane w marketach to nawet w sezonie truskawkowym są "plastikowe". Pomidory, tak jak pisałaś zjadliwe są koktajlówki, bywają też malinowe i są one zdecydowanie smaczniejsze niż te tradycyjne czerwone. Ja man swoje soki i przeciery w sloikach, ale gdybym ich nie miała bardziej skłonna bym była kupić pomidory w puszce pochodzące z południa Europy niż te świeże zimowe. Papryka jest faktycznie OK, do tego brokuły, sałata pekińska, mrożony zielony groszek, szpinak, od czasu do czasu kiełki. No i moje sztandarowe warzywo zimowe kapusta kiszona - ja robię sama, ale można też kupować jak zna się źródło

_________________
Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
Dorcinda
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 12 sty 2017, o 09:38 
Offline
500p
500p
Postów: 732
Skąd: Stargard

 ---
Już nie mogę edytować, a zapomniałam jeszcze napisać o porze - bardzo dobrze nam smakuje pokrojony na cienkie plasterki lekko osolonyz tartym jabłkiem i jogurtem.

_________________
Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
Aguss85
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 12 sty 2017, o 10:51 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1422
Skąd: Wrocław-okolice

 1 szt.
Dziewczyny dziękuję za odpowiedzi!
Por jest dalej całkiem smaczny, tak samo kapusta pekińska. Kiszona kapusta z własnego kiszenia to już rarytas! Dla odporności taka surówka z kapusty jest wiele lepsza niż wszystkie Actimele z L. casei razem wzięte ;:215

Rosa13 dużo warzyw i ziół warto mrozić, ale szczypior u mnie też mrożony traci smak, chyba też wysadzę dymki na parapecie dla odrobiny zieleninki.
Jak się trzyma Twoja papryka w oleju? Ostatni swój słoik musiałam wyrzucić, choć pyszna, to nie jest zbyt trwała ;:131
Spróbuję potrzymać pomidory ze sklepu na blacie kuchennym w słoneczne dni, może zlepszeją ;:333

Jakie jeszcze warzywa pędzicie o tej porze, prócz kiełków, rzeżuchy i szczypiorku?

_________________
Zapraszam do moich wątków:
Mydła lawendowe i gadu-gadu na tarasie : )
Fioletowy ogród i potager z aniołkiem


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anulab
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 12 sty 2017, o 10:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1239
Skąd: województwo mazowieckie

 więcej niż 1
Ja dorzucę cykorię , może być na kanaki i jako surówka . ;:333


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Amanita
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 12 sty 2017, o 11:09 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1288
Skąd: mazowieckie

 więcej niż 1
Aguss85 napisał(a):

Nie mam pomysłu na sałatę ;:173 Sałata zimą w grzanej szklarni ponoć urośnie, ale może zawierać szkodliwe azotany i azotyny, strach to jeść ;:202
W sklepach są dostępne sałaty rzymskie, może ktoś wie, jak są uprawiane? Normalnie, w sezonie i dobrze się przechowują? Wtedy, nawet jak miałyby mniej witamin niż latem, to przynajmniej nie byłyby trujące. Czasem zamieniam sałatę na kapustę pekińską. Mam mieszankę do siewu ma młode listki, ale coś mi się zdaje, że skoro w szklarni mają za mało światła to co dopiero na moim parapecie? :lol:



Aga, tak na szybko Ci napiszę, bo zapytałaś o sałatę. Widziałam kiedyś filmik jak produkują sałatę sprzedawaną w Lidlu:

https://www.youtube.com/watch?v=oUpP366gMfM

_________________
Pozdrawiam, Dominika Gdy rozum śpi, budzą się demony.
Green Fingers - mój wątek ogrodowy
Kolorowe sałaty - mój wątek sprzedażowy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 12 sty 2017, o 11:21 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 143

 więcej niż 1
Aguss85 napisał(a):
Rosa13 Jak się trzyma Twoja papryka w oleju? Ostatni swój słoik musiałam wyrzucić, choć pyszna, to nie jest zbyt trwała ;:131

U mnie dobrze, część trzymam w pomieszczeniu o temp. kilku stopni ale mam też w kuchni i nic się z nią nie dzieje. Zalewałam bardzo gorącym olejem, który mocno "syczał" (trzeba to robić powoli i z przerwami, żeby słoik nie pękł) być może dlatego się trzyma. W przeciwieństwie do buraczków z chrzanem, które szybko zmieniły smak i z wielkim żalem powędrowały do kosza. Co zrobiłam źle, nie wiem niestety.
Umiejętności kiszenia własnej kapusty niestety też nie posiadam, wychodzi mi dziwna w smaku więc po kilku próbach poddałam się. Kupuję, zwykle w jednym miejscu na ryneczku.
Polecam też kimchi, pyszne i zdrowe, zwykle wychodzi mi za ostre ale ja takie lubię. :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anulab
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 12 sty 2017, o 13:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1239
Skąd: województwo mazowieckie

 więcej niż 1
Ja paprykę w oleju pasteryzuję i przechowuję w chłodzie . Jak do tej pory żaden słoik mi się nie
zepsuł . W przyszłym roku zrobię też taką bez nadziewania serkiem .


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 13 sty 2017, o 14:20 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 143

 więcej niż 1
Amanita napisał(a):
https://www.youtube.com/watch?v=oUpP366gMfM

Fajny filmik, tylko ile ma wspólnego z prawdą. :wink:
Nie zapominajmy o szpinaku. Przez lata umiałam zrobić tylko zupę, kiedy zainteresowałam się gotowaniem bardziej sprawiłam, że dzieci jedzą go u mnie chętnie a nawet proszą o niego. Siać nie mam gdzie ale znoszę z rynku wielkie torby i mrożę ile się zmieści bo ten ze sklepu jest okropny. Sporo pracy ale warto.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Aguss85
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 13 sty 2017, o 14:56 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1422
Skąd: Wrocław-okolice

 1 szt.
Dominiko fajny filmik ;:138 Dobrze widzieć, że sałatka którą czasem wybieram nie jest pryskana, tylko czy ma dość światła, by nie zawierać tych azotanów i azotynów? Tego nie wiem ;:185
A jakie macie opinie o rzymskiej, dostępnej teraz w sklepach? W smaku jest całkiem przyzwoita, wygląda na taką która lepiej się przechowuje od masłowej. Może była uprawiana jesienią gdzieś na południu Europu i jest przechowywana w chłodni, wtedy jest szansa, że to zdrowsza alternatywa. Jak i cykoria, nie pomyślałam, żeby ją kupić i kłaść na kanapkę tam, gdzie w rozpisce mam sałatę, a na pewno będzie zdrowiej ;:108

Szpinak mam jeszcze z mrożonki własny, ogrodowy, często gości na naszych talerzach bo i ja i moja dwulatka bardzo go lubimy, zwłaszcza w duecie z czosnkiem ;:167

anulab musiałam czegoś nie dopilnować przy słoiczkowaniu, i tak się cieszę że zjedliśmy 3 słoiki a straciłam tylko jeden. Za rok spróbuję zrobić je po Twojemu, te ostatnie zalewałam podgrzanym ale nie gorącym olejem i pasteryzowałam na sucho w piekarniku.

rosa kimchi? Co to jest, jak to zrobić?

_________________
Zapraszam do moich wątków:
Mydła lawendowe i gadu-gadu na tarasie : )
Fioletowy ogród i potager z aniołkiem


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
franus
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 13 sty 2017, o 15:00 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 58
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Na parapecie ładnie rośnie natka pietruszki, ja jak kroję korzeń pietruszki to odkrawam tak około 1 centymetr główki korzenia i wkładam na mały podstawek z wodą bardzo szybko masz natkę. Mam też jarmuż w ogrodzie. :roll:

_________________
Pozdrawiam Longina.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Aguss85
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 13 sty 2017, o 15:05 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1422
Skąd: Wrocław-okolice

 1 szt.
O właśnie, jarmuż! Jarmuż jeszcze w ogródku mam, dobrze że ktoś wspomniał o tym warzywku, ostatnie super-świeże do zerwania prosto z grządki :D

_________________
Zapraszam do moich wątków:
Mydła lawendowe i gadu-gadu na tarasie : )
Fioletowy ogród i potager z aniołkiem


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
GrazynaW
 Tytuł: Re: Zimowe warzywa-pędzone i sklepowe
PostNapisane: 13 sty 2017, o 15:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5457
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Całą zimę mam zieloną cebulkę.
Po prostu wkładam kilka cebul do doniczki glinianej, jak się zazieleni to stosowana do wszystkiego. I na bieżaco wymieniana w doniczce.
Również mam swoją natkę pietruszki.
Obcinam pietruszki ( kilka sztuk) w najszerszej części na grubość ok. 1,5 cm i układam na talerzyku, podlewam wodą, zmieniam ją codziennie. Stoi w kuchni na parapecie. Jest jej nie za wiele ale do zupy starczy.

_________________
Pozdrawiam - Grażyna
---------------------
Południowy balkon


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 16 ]  Idź do strony nr...     1, 2  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: ekopom, onectica i 19 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *