Domowo i zdrowo
- Biotit
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2308
 - Od: 20 cze 2014, o 00:09
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: W-wa
 
Re: Domowo i zdrowo
Kiełbasa Biała Wielkanocna
Składniki :
Mięso wieprzowe I klasy ( szynka, biodrówka,łopatka) 30-40%
Mięso wieprzowe II klasy (boczek, szynka, karkówka) 30%
Tłuszcz twardy wieprzowy(najlepszy to słonina karkowa) 15%
Mięso wołowe II klasy 15 %
Przyprawy na 1 kg:
sól niejodowana 17-18g
pieprz świeżo mielony 2-2,5g
czosnek suszony 2g
majeranek 2,5g
glukoza 0,5g
Wykonanie
I kasę kroimy w kostkę 2x2cm
II klasę mielimy na sitku 6
Tłuszcz twardy mielimy na sitku 4
Wołowinę mielimy x 2 na sitku 2,7
woda (ja dodaję rosół ze skórek wieprzowych) 10 %
Najpierw mieszamy wołowinę z przyprawami i dodatkiem rosołu, dodajemy tłuszcz, mieszamy, następnie pokrojoną w kostkę I klasę, a na koniec II klasę i resztę rosołu.
Nadziewamy w jelita, osadzamy w temp pokojowej 2-3 h , lub na balkonie cała noc.
Parzymy w temp 75 C 15-20 min.
Smacznego.
			
			
									
						
										
						Składniki :
Mięso wieprzowe I klasy ( szynka, biodrówka,łopatka) 30-40%
Mięso wieprzowe II klasy (boczek, szynka, karkówka) 30%
Tłuszcz twardy wieprzowy(najlepszy to słonina karkowa) 15%
Mięso wołowe II klasy 15 %
Przyprawy na 1 kg:
sól niejodowana 17-18g
pieprz świeżo mielony 2-2,5g
czosnek suszony 2g
majeranek 2,5g
glukoza 0,5g
Wykonanie
I kasę kroimy w kostkę 2x2cm
II klasę mielimy na sitku 6
Tłuszcz twardy mielimy na sitku 4
Wołowinę mielimy x 2 na sitku 2,7
woda (ja dodaję rosół ze skórek wieprzowych) 10 %
Najpierw mieszamy wołowinę z przyprawami i dodatkiem rosołu, dodajemy tłuszcz, mieszamy, następnie pokrojoną w kostkę I klasę, a na koniec II klasę i resztę rosołu.
Nadziewamy w jelita, osadzamy w temp pokojowej 2-3 h , lub na balkonie cała noc.
Parzymy w temp 75 C 15-20 min.
Smacznego.
- JAKUCH
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 33423
 - Od: 19 paź 2008, o 21:39
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Bytom
 
Re: Domowo i zdrowo
Widzę Piotrze ,że słowa dotrzymałeś  i podałeś przepis .Też parzę kiełbasę w tej temp i w takim czasie .M ostatnio zasmakowała biała kiełbasa .Różne gatunki mięsa to i smak lepszy  
			
			
									
						
										
						- MORANGO
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2414
 - Od: 4 sie 2011, o 00:05
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Zachodniopomorskie
 - Kontakt:
 
Re: Domowo i zdrowo
Po proszę z dostawą do Szczecina 
  wreszcie wróciłeś ... 
  
  
  
  
			
			
									
						
										
						
- Milcia120
 - 500p

 - Posty: 610
 - Od: 1 lut 2014, o 12:18
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Poznań
 
Re: Domowo i zdrowo
Skorzystam w tym roku z twojego przepisu.
			
			
									
						
										
						- mymysteryy
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2363
 - Od: 6 sie 2014, o 07:58
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Jaworzno
 
- Biotit
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2308
 - Od: 20 cze 2014, o 00:09
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: W-wa
 
Re: Domowo i zdrowo
Dziękuję za miłe słowa przywitania po dłuższej nieobecnośći, kwiatki dla Was :

Kasiu,
widzę , że Kolega robi coraz ładniejsze praski, niech Ci służy, gruba kwasówka raz to podstawa udanego produktu, a świetnie wykombinowany docisk spowoduje całość gotowego wyrobu.
Dokonałaś właściwego wyboru, teraz czekam na foty wyrobów, od czego zaczniesz swoja przygodę z wyrobami z praski ?.
Ja dziś upiekłem historyczne bułki z czasów PRL-u , będą akurat do parzonej szynki konserwowej.
 
A tak wygląda mój pierwszy podpuszczkowy wiosenny ser 2015 , jest to półtwardy Edamski,
będzie z małymi dziurami, o lekkiej nucie orzechowej, konsumpcja za 2 miesiące :
 
i czekająca w serwatce ricotta :
 
			
			
									
						
										
						
Kasiu,
widzę , że Kolega robi coraz ładniejsze praski, niech Ci służy, gruba kwasówka raz to podstawa udanego produktu, a świetnie wykombinowany docisk spowoduje całość gotowego wyrobu.
Dokonałaś właściwego wyboru, teraz czekam na foty wyrobów, od czego zaczniesz swoja przygodę z wyrobami z praski ?.
Ja dziś upiekłem historyczne bułki z czasów PRL-u , będą akurat do parzonej szynki konserwowej.

A tak wygląda mój pierwszy podpuszczkowy wiosenny ser 2015 , jest to półtwardy Edamski,
będzie z małymi dziurami, o lekkiej nucie orzechowej, konsumpcja za 2 miesiące :

i czekająca w serwatce ricotta :

- asma
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 7821
 - Od: 19 wrz 2011, o 12:16
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Gdynia
 
Re: Domowo i zdrowo
Wygląda pysznie i tak pewnie smakuje.
Ja jestem na etapie sera twarogowego i rikotty
- mymysteryy
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2363
 - Od: 6 sie 2014, o 07:58
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Jaworzno
 
Re: Domowo i zdrowo
Zdam się na poradę Mistrza i zrobię to co mi poleci, jako najprostsze do wykonania dla takiego żółtodzioba jak jaBiotit pisze: od czego zaczniesz swoja przygodę z wyrobami z praski ?.
- MORANGO
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2414
 - Od: 4 sie 2011, o 00:05
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Zachodniopomorskie
 - Kontakt:
 
Re: Domowo i zdrowo
Te bułeczki są cudne, i chodź nie jem chleba to bym capneła taką bułeczkę, a przepis na kiełbaskę zapisuję i bedę próbowała zrobić  
			
			
									
						
										
						- Biotit
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2308
 - Od: 20 cze 2014, o 00:09
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: W-wa
 
Re: Domowo i zdrowo
Święta za pasem,  podaję przepis na Pasztet Świąteczny,który robiło się w mojej Rodzinie od wieków.
Pasztet Świąteczny
Składniki:
1/2 kg cielęciny
1/2 kg wołowiny
3/4 kg łopatki wieprzowej
1/2 kg boczku ze skórą
1/2 kg podgardla ze skórą (bez gruczołów)
1/2 kg dziczyzny
1/4 kg wątroby wieprzowej lub cielęcej
Wykonanie
Mięsa należy obsmażyć , zalać niewielką ilością wody (ma zakrywać mięso) i parzyć przez ok 60- 90 min w temp 80-85 C. po Jak rosół dojdzie do 80C dodajemy włoszczyznę, 2-3 suszone prawdziwki, sól , pieprz , listek, ziele.
Wątrobę nacinamy, płuczemy i moczymy w mleku przez 1-2 h. Potem parzymy w temp 80 C przez 20 min.
Wyjmujemy i studzimy mięso, a w rosole moczymy 2 bułki po 100g.
Wystudzone mięsa i wątrobę oraz odciśnięte bułki należy przekręcić x 2 przez maszynkę , sitko 2,7.
Dodajemy 5 całych surowych jaj, ścieramy 1/2 gałki muszkatołowej , dodajemy 50g dobrego winiaku.
Dosmaczamy szczyptą cukru trzcinowego, pieprzem i solą.
Tak przygotowany farsz można mrozić.
Pieczemy 60 min 180 C, termoobieg.
Smacznego.
 
			
			
									
						
										
						Pasztet Świąteczny
Składniki:
1/2 kg cielęciny
1/2 kg wołowiny
3/4 kg łopatki wieprzowej
1/2 kg boczku ze skórą
1/2 kg podgardla ze skórą (bez gruczołów)
1/2 kg dziczyzny
1/4 kg wątroby wieprzowej lub cielęcej
Wykonanie
Mięsa należy obsmażyć , zalać niewielką ilością wody (ma zakrywać mięso) i parzyć przez ok 60- 90 min w temp 80-85 C. po Jak rosół dojdzie do 80C dodajemy włoszczyznę, 2-3 suszone prawdziwki, sól , pieprz , listek, ziele.
Wątrobę nacinamy, płuczemy i moczymy w mleku przez 1-2 h. Potem parzymy w temp 80 C przez 20 min.
Wyjmujemy i studzimy mięso, a w rosole moczymy 2 bułki po 100g.
Wystudzone mięsa i wątrobę oraz odciśnięte bułki należy przekręcić x 2 przez maszynkę , sitko 2,7.
Dodajemy 5 całych surowych jaj, ścieramy 1/2 gałki muszkatołowej , dodajemy 50g dobrego winiaku.
Dosmaczamy szczyptą cukru trzcinowego, pieprzem i solą.
Tak przygotowany farsz można mrozić.
Pieczemy 60 min 180 C, termoobieg.
Smacznego.
- gaura
 - 500p

 - Posty: 860
 - Od: 14 lut 2013, o 15:37
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: zachodniopomorskie
 
Re: Domowo i zdrowo
Piotr, jak miło, że wróciłeś  
 
Dziękuję za przepis na pasztet i białą, zapisane. Białą co prawda już zrobiłam, podobnie, choć bez wołowiny. Następna będzie według Twojego przepisu.
Pasztet robiłam wiele razy, ale dopiero teraz będę robić jak należy, czyli parzyć mięso, a nie gotować jak do tej pory
 A że już wiem, że parzenie mięsa, a gotowanie, to zdecydowanie inny smak mięsa, to i pasztet będzie "wyborniejszy".
			
			
									
						
							Dziękuję za przepis na pasztet i białą, zapisane. Białą co prawda już zrobiłam, podobnie, choć bez wołowiny. Następna będzie według Twojego przepisu.
Pasztet robiłam wiele razy, ale dopiero teraz będę robić jak należy, czyli parzyć mięso, a nie gotować jak do tej pory
Pozdrawiam, Kasia
			
						- 
				ania 25
 - 50p

 - Posty: 98
 - Od: 21 sty 2015, o 00:07
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: dolnośląskie
 
Re: Domowo i zdrowo
Mój mąż robił w grudniu swojską kiełbasę była biała i wędzona.Była pyszna i żałuję że wszystko poszło bo na Wielkanoc muszę kupić.
Ale pochwalę się że kupiłam piękny boczek ze skórą surowy bo chyba miałam nosa. Swatowie będą wędzić i akurat podrzucę. Dokupiłam jeszcze szyneczkę,teraz się pekluje a w środę się uwędzi.Może się pochwalę jak będę miała uwędzone.
			
			
									
						
										
						Ale pochwalę się że kupiłam piękny boczek ze skórą surowy bo chyba miałam nosa. Swatowie będą wędzić i akurat podrzucę. Dokupiłam jeszcze szyneczkę,teraz się pekluje a w środę się uwędzi.Może się pochwalę jak będę miała uwędzone.
- 
				GrazynaW
 - Przyjaciel Forum - Ś.P.

 - Posty: 6698
 - Od: 14 sty 2009, o 18:33
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Śląsk
 




 
		
