Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Ja nie mam tyle cierpliwości,żeby tak długo peklować
Pozdrawiam - BabajAGA
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Spróbuj zobaczysz, ja na mokro pekluję zawsze te 10- 12 dni a boczki na sucho przez 3 dni
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Boguś a czym się różni boczek peklowany na sucho. Mój M pekluje na mokro tyle samo czasu co szynki ( chyba 7 dni) i jest pyyyszny, ale może już czas poznać następne smaki.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Czym się różni? Sam nie wiem tak zawsze robię i nie zmieniam tego.
Odważam 25 g peklosoli na kilogram boczku i pekluję 3 dni.
Odważam 25 g peklosoli na kilogram boczku i pekluję 3 dni.
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1957
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Olsztyn
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Wpisuje się. Jeszcze nie przeczytałam wątku ale jak zobaczyłam kiełbase z pierwszej strony to już wiem że mi się tu spodoba. Marzy mi się wędzarnai na działce. Tylko mój M słaby majster w takich sprawach jest
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Bogdan,a białą kiełbasę też robisz?Zbliżają się świeta,więc może jakiś przepis?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Biała robiłem chyba tylko 3 razy, w moim regionie nie ma tradycji wielkanocnej z białą kiełbasą i jakoś tak nie robimy
Gdzieś tam miałem przepis to jak znajdę, to wrzucę
Gdzieś tam miałem przepis to jak znajdę, to wrzucę
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Kiełbasa Biała
Składniki na 1 kilogram
Wieprzowina klasa I 0,2 kg
Wieprzowina klasa II 0,7 kg
Wołowina klasa I 0,1 kg
Przyprawy :
Sól 20g
Pieprz 1g
Czosnek 0,7 g
Majeranek 1 g
Rozdrabnianie:
Wieprzowina klasa I czyli ładne czyste mięso zmieliłem w maszynce na sitku 13 mm
Wierzowina klasa II czyli ładne z tłuszczykiem sitko 10 mm
Wołowina klasa I na najmniejszym sitku ( takim do maku ) 3 razy z dodatkiem ok. 50 % wody
Wykonanie:
Wieprzowinę klasa I i klasa II mieszamy razem z dodatkiem małej ilości wody, około 5 %
Po wchłonięciu wody dodajemy wołowinę z przyprawami , mieszamy do wymieszania składników.
Nabijamy w jelita na kiełbasy , dzielimy na małe odcinki .
Parzymy w wodzie o temp. Ok.. 73 stopnie około 25- 30 minut.
Przekrój niestety kiełbaska różowa po peklosoli .
Składniki na 1 kilogram
Wieprzowina klasa I 0,2 kg
Wieprzowina klasa II 0,7 kg
Wołowina klasa I 0,1 kg
Przyprawy :
Sól 20g
Pieprz 1g
Czosnek 0,7 g
Majeranek 1 g
Rozdrabnianie:
Wieprzowina klasa I czyli ładne czyste mięso zmieliłem w maszynce na sitku 13 mm
Wierzowina klasa II czyli ładne z tłuszczykiem sitko 10 mm
Wołowina klasa I na najmniejszym sitku ( takim do maku ) 3 razy z dodatkiem ok. 50 % wody
Wykonanie:
Wieprzowinę klasa I i klasa II mieszamy razem z dodatkiem małej ilości wody, około 5 %
Po wchłonięciu wody dodajemy wołowinę z przyprawami , mieszamy do wymieszania składników.
Nabijamy w jelita na kiełbasy , dzielimy na małe odcinki .
Parzymy w wodzie o temp. Ok.. 73 stopnie około 25- 30 minut.
Przekrój niestety kiełbaska różowa po peklosoli .
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Dziękuję za przepis.Zrobię trochę przed świętami,aby sprawdzić jak mi wyjdzie.
- wosiek67
- 500p
- Posty: 829
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
U nas w Poznańskim biała na Wielkanoc obowiązkowo.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Ja myślałam,że w całej Polsce biała jest obowiązkowa na Wielkanoc . Zupełnie sobie nie wyobrażam stołu bez niej.
Dzisiaj kupiłam piękny chudziutki płat boczku i ozorki, zaraz całe to towarzystwo zapekluję. Boczek pójdzie do szynkowara, a ozorki do sosu. Nikt z domowników mi ich nie będzie podjadał, będą dla mnie i psiny
Dzisiaj kupiłam piękny chudziutki płat boczku i ozorki, zaraz całe to towarzystwo zapekluję. Boczek pójdzie do szynkowara, a ozorki do sosu. Nikt z domowników mi ich nie będzie podjadał, będą dla mnie i psiny
Pozdrawiam - BabajAGA
- wosiek67
- 500p
- Posty: 829
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Moja żona pochodzi z okolic Sieradza tam o białej kiełbasie wiedzą, że jest. I jak mówią szara kiełbasa nie może być dobra.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek