Papryka ostra - zastosowanie,przepisy
Papryka ostra - zastosowanie,przepisy
Mam trochę papryki ostrej i nie wiem co z nią zrobić.Suszenie już odpada bo wysuszyłem wcześniej. Pomóżcie
Re: co robic z papryka?
ja miałem ten sam dylemat...suszyłem skrajałem do potraw odrobinę...trochę pokroiłem w obrączki i pomroziłem do chińszczyzny...ale duuużo poszło w zalewę do marynowania na kilka sposobów...dziś właśnie kilku użyłem a stały od zeszłej jesieni...były pyszniejsze niż kiedykolwiek.
Re: co robic z papryka?
niedobry - jaki smak mają marynowane papryczki ostre? W tym roku będę miał cayenne w dużej nadwyżce, ale obawiam się, że marynowane wciąż będą bardzo ostre.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1228
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: co robic z papryka?
Bobik ja je kroję i zasypuję solą (nie za dużo), zostawiam na 24 h w przewiewnym miejscu, zlewam płyn a papryczki upycham do słoiczków i zalewam oliwą z oliwek, pasteryzuję 10-15 minut. Nie wiem jak smakują - nie próbowałam, ale mój mąż się nimi zajada, a on bez pikantnego to obiadu nie zje.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Re: co robic z papryka?
hej
ja tez mam trochę papryki ostrej i nie wiem co z nią zrobić. Raczej wolałbym dodawać do sosów lub pieczonego kurczaka bo nie lubię bardo na ostro
Podpowiedzcie jak suszycie ? i czy może ktoś mieli ?
ja tez mam trochę papryki ostrej i nie wiem co z nią zrobić. Raczej wolałbym dodawać do sosów lub pieczonego kurczaka bo nie lubię bardo na ostro
Podpowiedzcie jak suszycie ? i czy może ktoś mieli ?
Re: co robic z papryka?
moje były tak ostre, że językiem nie można było dotknąć świeżej przeciętej...aż naprawdę zatykało...ale w marynacie łagodnieją kilkakrotnie a i tak w sam raz "prądzik" mają...tyle, że już dużo słabszy i nie tak "gorzki". A co do suszenia to można na słońcu, ale w tym roku chyba nie za bardzo...można jak czosnek powiesić w kuchni byle nie zapleśniały...i można w suszarce na najniższej temperaturze...a na końcu dopalić i pokruszyć. Nie wiem jak inni ale ja po suszeniu trę albo w moździerzu przed użyciem albo do młynka XXL drewnianego napcham i kręcę...i zostawiam z pestkami oczywiście
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7297
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: co robic z papryka?

Asia
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1228
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: co robic z papryka?
Kroję na plasterki ok 8-10mm szerokie, razem z pestkami. Tylko te "dupki" wywalam.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Re: co robic z papryka?
Witam, A w jaki sposób pasteryzuje się te papryczki?Tula pisze:Bobik ja je kroję i zasypuję solą (nie za dużo), zostawiam na 24 h w przewiewnym miejscu, zlewam płyn a papryczki upycham do słoiczków i zalewam oliwą z oliwek, pasteryzuję 10-15 minut. Nie wiem jak smakują - nie próbowałam, ale mój mąż się nimi zajada, a on bez pikantnego to obiadu nie zje.
Re: Przepisy na ostrą paprykę
Słuchajcie nie wiem jak to się nazywa. Dostałem kiedyś słoiczek papryczki ostrej w formie pasty.Była razem z nasionami.Jako wspomagacz dodany jest ? chyba olej.
Orygianlny to produkt z kuchni węgierskiej.Szukałem tego po molochach różne były i z kuchni całego świata, węgierskiego niet.Robił ktoś to
Orygianlny to produkt z kuchni węgierskiej.Szukałem tego po molochach różne były i z kuchni całego świata, węgierskiego niet.Robił ktoś to

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Przepisy na ostrą paprykę
Papryczki porządnie obsmażyć na oleju tak aby miejscami były aż prawie czarne(patelnia zwykła lub grillowa). Przygotować zalewę
1 szkl octu
4 szkl wody
2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
zalewę zagotować.
Do każdego słoiczka dodać: małą cebulkę pokrojoną, ząbek czosnku,1 ziele ang, 1 listek, 5 ziaren pieprzu, 0,5 łyżeczki gorczycy, można dodać koper, włożyć papryczki i olej ze smażenia. Zalać gorącą zalewą. Zapasteryzować.
Parówki z ostrymi papryczkami
Tym samym sposobem sposobem i te same proporcje zalewy i przypraw tylko więcej cebuli i do słoików dodać parówki pokrojone na 3 cm kawałki (te które są wędzone, bez gotowania surowe). Na 2-3 parówki jedna - dwie papryczki. Muszą stać w lodówce. Do jedzenia po minimum 3-4 dniach, najlepsze po tygodniu. NIE PASTERYZOWAĆ.
-- Wt 15 paź 2013 18:23 --
Papryczki porządnie obsmażyć na oleju tak aby miejscami były aż prawie czarne(patelnia zwykła lub grillowa). Przygotować zalewę 1 szkl octu
4 szkl wody
2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
zalewę zagotować.
Do każdego słoiczka dodać: małą cebulkę pokrojoną, ząbek czosnku,1 ziele ang, 1 listek, 5 ziaren pieprzu, 0,5 łyżeczki gorczycy, można dodać koper, włożyć papryczki i olej ze smażenia. Zalać gorącą zalewą. Zapasteryzować.
Parówki z ostrymi papryczkami
Tym samym sposobem sposobem i te same proporcje zalewy i przypraw tylko więcej cebuli i do słoików dodać parówki pokrojone na 3 cm kawałki (te które są wędzone, bez gotowania surowe). Na 2-3 parówki jedna - dwie papryczki. Muszą stać w lodówce. Do jedzenia po minimum 3-4 dniach, najlepsze po tygodniu. NIE PASTERYZOWAĆ.
1 szkl octu
4 szkl wody
2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
zalewę zagotować.
Do każdego słoiczka dodać: małą cebulkę pokrojoną, ząbek czosnku,1 ziele ang, 1 listek, 5 ziaren pieprzu, 0,5 łyżeczki gorczycy, można dodać koper, włożyć papryczki i olej ze smażenia. Zalać gorącą zalewą. Zapasteryzować.
Parówki z ostrymi papryczkami
Tym samym sposobem sposobem i te same proporcje zalewy i przypraw tylko więcej cebuli i do słoików dodać parówki pokrojone na 3 cm kawałki (te które są wędzone, bez gotowania surowe). Na 2-3 parówki jedna - dwie papryczki. Muszą stać w lodówce. Do jedzenia po minimum 3-4 dniach, najlepsze po tygodniu. NIE PASTERYZOWAĆ.
-- Wt 15 paź 2013 18:23 --
Papryczki porządnie obsmażyć na oleju tak aby miejscami były aż prawie czarne(patelnia zwykła lub grillowa). Przygotować zalewę 1 szkl octu
4 szkl wody
2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
zalewę zagotować.
Do każdego słoiczka dodać: małą cebulkę pokrojoną, ząbek czosnku,1 ziele ang, 1 listek, 5 ziaren pieprzu, 0,5 łyżeczki gorczycy, można dodać koper, włożyć papryczki i olej ze smażenia. Zalać gorącą zalewą. Zapasteryzować.
Parówki z ostrymi papryczkami
Tym samym sposobem sposobem i te same proporcje zalewy i przypraw tylko więcej cebuli i do słoików dodać parówki pokrojone na 3 cm kawałki (te które są wędzone, bez gotowania surowe). Na 2-3 parówki jedna - dwie papryczki. Muszą stać w lodówce. Do jedzenia po minimum 3-4 dniach, najlepsze po tygodniu. NIE PASTERYZOWAĆ.
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Przepisy na ostrą paprykę
Zapomniałam dopisać papryczki mają być w całości obsmażane i w całości dawane do słoików( tylko ogonek skrócić, tzw szypułkę zostawić).
-- Wt 15 paź 2013 18:33 --
Zapomniałam dopisać papryczki mają być w całości obsmażane i w całości dawane do słoików( tylko ogonek skrócić, tzw szypułkę zostawić).
-- Wt 15 paź 2013 18:33 --
Zapomniałam dopisać papryczki mają być w całości obsmażane i w całości dawane do słoików( tylko ogonek skrócić, tzw szypułkę zostawić).
Re: Przepisy na ostrą paprykę
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1359
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Gliwice
Re: Papryka - przepisy
Jakies nowe przepisy na paprykę ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Papryka - przepisy
Ostre papryczki, posiekane wraz z nasionami ,zalewam octem pozostałym po robieniu śliwek.Dodaję sporo czosnku i soli,cukier do smaku.Stoi to wszystko w kuchni na szafkach.Po ok.miesiącu lub dłużej, zaczyna fermentować,co może trwać nawet 2 miesiące.Po skończonej fermentacji,przecieram przez sitko i pakuję w małe słoiczki.Jeżeli jest dostateczna ilość octu i soli,to nie trzeba pasteryzować.Doskonały dodatek do sosów mięsnych,marynat ,albo do popijania po łyczku,jeżeli kto lubi
.
Przepis na ocet śliwkowy:około 2-2,5 kg śliwek typu węgierka,mało dojrzałych(muszą być całkiem twarde),wypestkowanych i pokrojonych na połówki ,zalewamy na dwa dni ostudzoną zalewą z 0,5 l octu 10% i 0,4 l wody, z dodatkiem goździków.Należy mieszać ,aby się równo "naoctowały".Po tym czasie śliwki odcedzamy i wkładamy do słoików ,przesypując cukrem.Odlany ocet wykorzystujemy do papryczek.Smacznego.

Przepis na ocet śliwkowy:około 2-2,5 kg śliwek typu węgierka,mało dojrzałych(muszą być całkiem twarde),wypestkowanych i pokrojonych na połówki ,zalewamy na dwa dni ostudzoną zalewą z 0,5 l octu 10% i 0,4 l wody, z dodatkiem goździków.Należy mieszać ,aby się równo "naoctowały".Po tym czasie śliwki odcedzamy i wkładamy do słoików ,przesypując cukrem.Odlany ocet wykorzystujemy do papryczek.Smacznego.