Sezon paprykowy ciągle jeszcze trwa, dlatego zaproponuje Wam przepis na:
197. Koncentrat paprykowy
Przepis dostałam przedwczoraj, wczoraj kupiłam paprykę, wieczorem zrobiłam przecier, dzisiaj degustacja ...i

. Wiem, że musi być go znaaaacznie więcej!!!
A teraz składniki:
3 kg papryki czerwonej - zmielonej w maszynce ( ja pokroiłam w kostkę i rozdrobniłam blenderem)
2 szkl. cukru
1 szkl. oleju
3 łyżki soli
1 łyżeczka ostrej papryki (ja dałam 1,5 świeżej)
Włożyć do dużego garnka i gotować 20 min (od momentu zawrzenia) mieszając.
Dodać:
3 główki czosnku (nie ząbki,
główkii!) zmiażdżone !
3 słoiczki przecieru pomidorowego (myślę, że prawie każda z nas ma przecier swojej produkcji i radzę nie żałować

)
1 opakowanie bazylii (dałam świeżą bo jeszcze mam na parapecie)
1 szkl. octu 10 % (u mnie własnej produkcji ocet winny)
Wszystko dokładnie wymieszać i gotować kolejne 20 min. mieszając od czasu do czasu.
Gorący koncentrat przełożyć do wyparzonych słoiczków i chwilkę pasteryzować.
Ilość ostrej papryczki można samemu "regulować".
Używać do mięs, ryżu, makaronów.