
Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No właśnie liczyłam na to, że z tego głogu da się zrobić coś w stylu sosu do mięska, ale bez mięska
.

- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1912
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
od razu z mięskiem będzie taniej
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
oxalis jak już koniecznie chcesz coś do mięska a nie masz brusznicy to weź jarzębinę.
Tylko wtedy jabłka i jarzębina po równej ilości
Na 1 kg owoców jarzębiny i 1kg jabłek dajesz 2 szklanki cukru,a jak to ma byćdo mięska to dodajesz ze dwa ząbki czosnku, po ok łyżeczce chili i imbiru +dużą garść rodzynków.
Robi się też trochę inaczej bo gotuje się połowę owoców z całym cukrem dość długo i przeciera przez sito, a potem do tego wrzuca się resztę owoców+przyprawy, rodzynki (całe) i czosnek (przez praskę). Chwilę trzeba pogotować i spróbować czy w smaku ok. Gorące do słoików bez pasteryzacji.
To naprawdę smaczna rzecz do mięska
Tylko wtedy jabłka i jarzębina po równej ilości
Na 1 kg owoców jarzębiny i 1kg jabłek dajesz 2 szklanki cukru,a jak to ma byćdo mięska to dodajesz ze dwa ząbki czosnku, po ok łyżeczce chili i imbiru +dużą garść rodzynków.
Robi się też trochę inaczej bo gotuje się połowę owoców z całym cukrem dość długo i przeciera przez sito, a potem do tego wrzuca się resztę owoców+przyprawy, rodzynki (całe) i czosnek (przez praskę). Chwilę trzeba pogotować i spróbować czy w smaku ok. Gorące do słoików bez pasteryzacji.
To naprawdę smaczna rzecz do mięska
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No i masz babo placek... Moniko, brzmi cudownie, ale nie wypatrzyłam jeszcze w mojej okolicy jarzębiny
.
Na targu jarzębiny nie widziałam, a takiej rosnącej przy głównych drogach z oczywistych względów nie użyję.
Więc może dałoby się podmienić jednak tę jarzębinę na głóg? Białe robaczki przestały już z niego wyłazić, więc znów mnie kusi

Na targu jarzębiny nie widziałam, a takiej rosnącej przy głównych drogach z oczywistych względów nie użyję.
Więc może dałoby się podmienić jednak tę jarzębinę na głóg? Białe robaczki przestały już z niego wyłazić, więc znów mnie kusi

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
widocznie taki rok, że robaków pełno w głogu..dla mnie głóg jest trochę za mdły, ale nie chcę Cię zniechęcać. Dżem z jarzębiny jest wg mnie lepszy, ale rzecz gustu
I powiem Ci oxalis, że te wszystkie owocki z darów natury są najlepsze przemrożone, i głóg i jarzębina i tarnina tracą trochę swojej naturalnej goryczki i są najwartościowsze.
Można też zamrozić w zamrażarce (kilka dni) bo wyścig z ptakami można przegrać jak się będzie za długo czekać
I powiem Ci oxalis, że te wszystkie owocki z darów natury są najlepsze przemrożone, i głóg i jarzębina i tarnina tracą trochę swojej naturalnej goryczki i są najwartościowsze.
Można też zamrozić w zamrażarce (kilka dni) bo wyścig z ptakami można przegrać jak się będzie za długo czekać

- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ha, monika, chyba to wyczytałam w twoich myślach. Zaraz jak napisałam, że spróbuję zamiast jarzębiny użyć głogu, pobiegłam go umyć i zamrozić, bo coś mi się tak z dzieciństwa kojarzyło. Pamiętam jak wspólnie z rodzicami jechaliśmy fiatem 126p za miasto, gdzie zbieraliśmy właśnie głóg i dziką różę. Tylko kurcze, jakoś nie pamiętam, żebym jadła z nich potem jakieś przetwory
. Wygląda na to, że te zbiory raczej były do "płynnych przetworów" potrzebne
, a tego przecież jako dziecko nie konsumowałam
.



- bejka1970
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2317
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Lecę robić dynię na ostro,a macie może jakieś fajne przepisyna modrą kapustę!?
Bejka

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Bejka
Ja kapustkę robię z takiego przepisu:
190. Sałatka z czerwonej kapusty
2 kg poszatkowanej czerwonej kapusty
40 dag pokrojonej w cienkie półplasterki cebuli
2-3 łyżki soli
Zalewa:
1 litr wody
400ml octu
niepełne pół szklanki cukru
Kapustę i cebulę posolić, porządnie wymieszać, przykryć i odstawić na noc.
Wodę zagotować, dodać cukier, sól i na końcu ocet. Kiedy znów zawrze włożyć do zalewy lekko odciśniętą z soku kapustę i cebulę, gotować ok. 15-20 minut aż kapusta lekko zmięknie. Gorącą kapustę przełożyć do słoiczków lekko ugniatając, zalać gorącą zalewą i zamknąć. Pasteryzować w zależności od wielkości słoików 10-20 minut.

Ja kapustkę robię z takiego przepisu:
190. Sałatka z czerwonej kapusty
2 kg poszatkowanej czerwonej kapusty
40 dag pokrojonej w cienkie półplasterki cebuli
2-3 łyżki soli
Zalewa:
1 litr wody
400ml octu
niepełne pół szklanki cukru
Kapustę i cebulę posolić, porządnie wymieszać, przykryć i odstawić na noc.
Wodę zagotować, dodać cukier, sól i na końcu ocet. Kiedy znów zawrze włożyć do zalewy lekko odciśniętą z soku kapustę i cebulę, gotować ok. 15-20 minut aż kapusta lekko zmięknie. Gorącą kapustę przełożyć do słoiczków lekko ugniatając, zalać gorącą zalewą i zamknąć. Pasteryzować w zależności od wielkości słoików 10-20 minut.
Pozdrawiam, Dorota
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Lobuzka, zrobiłam wczoraj dynię z jabłkiem tak jak polecałaś, wyszła przepyyyyyszna
Dzięki wielkie za podpowiedź
P.S. Robiłaś tą konfiturę z buraczków? Ja zrobiłam na próbę z 1 kg, nawet fajne wyszły, imbir daje ciekawy smak i aromat. Zamiast migdałów dałam orzechy laskowe, bo się zagapiłam i zapomniałam kupić migdałów
A że produkcja miała miejsce późnym wieczorem... Odstawione do "przegryzienia", za jakiś czas spróbujemy 


P.S. Robiłaś tą konfiturę z buraczków? Ja zrobiłam na próbę z 1 kg, nawet fajne wyszły, imbir daje ciekawy smak i aromat. Zamiast migdałów dałam orzechy laskowe, bo się zagapiłam i zapomniałam kupić migdałów


Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A ja Ci podam przepis na kiszoną 191. kapustę kiszoną czerwoną z jabłkami, jadłam ale nie robiłam, dobra w smaku
6 kg kapusty czerwonej
2 kg jabłek
12 dag soli
szczypta nasion kopru
Kapustę drobno poszatkować, możesz głąb też poszatkować ale trzeba go naciąć, jabłka obrać i poszatkować, wszystko wymieszać z solą. Reszta jak przy kiszonkach - wrzucić do gara (najlepiej do kamionki), ubić, obciążyć, przykryć, zostawić na 3-5 dni aż pokaże się piana - wtedy przebić pare razy i znowu ubić, obciążyć i powinno się przenieść do chłodniejszego pomieszczenia. Ja kiszonki zostawiam, bo potem trzymam w słoikach i nie chce mi się szarpać - napełniam słoiki jak już kiszonka jest gotowa, trzeba b. mocno ubić, ale wierzch ma być zalany sokiem.
Taką bardzo dobrze ukwaszoną można pasteryzować (słoik litrowy 30 min do temp 100C)
Mam w starociach przepis na warstwową sałatkę kapusta czerwona+cebula+papryka+jabłka - wszystko w równych proporcjach w zalewie słodko-kwaśnej (kwasek cytrynowy). Chyba nie robiłam, ale...jak ktoś lubi takie warzywne sałatki to przepis na oko całkiem dobrze brzmi. Jak chcesz to podam
A u mnie teraz pachnie pieczonymi jabłkami
6 kg kapusty czerwonej
2 kg jabłek
12 dag soli
szczypta nasion kopru
Kapustę drobno poszatkować, możesz głąb też poszatkować ale trzeba go naciąć, jabłka obrać i poszatkować, wszystko wymieszać z solą. Reszta jak przy kiszonkach - wrzucić do gara (najlepiej do kamionki), ubić, obciążyć, przykryć, zostawić na 3-5 dni aż pokaże się piana - wtedy przebić pare razy i znowu ubić, obciążyć i powinno się przenieść do chłodniejszego pomieszczenia. Ja kiszonki zostawiam, bo potem trzymam w słoikach i nie chce mi się szarpać - napełniam słoiki jak już kiszonka jest gotowa, trzeba b. mocno ubić, ale wierzch ma być zalany sokiem.
Taką bardzo dobrze ukwaszoną można pasteryzować (słoik litrowy 30 min do temp 100C)
Mam w starociach przepis na warstwową sałatkę kapusta czerwona+cebula+papryka+jabłka - wszystko w równych proporcjach w zalewie słodko-kwaśnej (kwasek cytrynowy). Chyba nie robiłam, ale...jak ktoś lubi takie warzywne sałatki to przepis na oko całkiem dobrze brzmi. Jak chcesz to podam
A u mnie teraz pachnie pieczonymi jabłkami

- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4165
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A ja jestem w trakcie robienia keczupu z żółtych pomidorów (Brandywine Yellow) i żółtej papryki, reszta wg mojego przepisu nr 176, tylko nie dodawałam bazylii ani oregano a jedynie ostrą paprykę i przyprawy korzenne, żeby uzyskać owocowy smak. I faktycznie smak jak nie z pomidorów, prawie jak dżem brzoskwiniowo-pomarańczowy
.

- bejka1970
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2317
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dawaj Moniczko dawaj bo w temacie czerwonej kapusty to ja raczkuję a początek brzmi zachęcająco
Bejka
P.S.Jak dobrze że znalazłam ten wątek!


P.S.Jak dobrze że znalazłam ten wątek!
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
jode22 daj dokładny przepis, bo mam trochę żółtych jeszcze i mozesz pokazać jak to wygląda? kolor ma żółty?
bejka1970 no dobra, masz, jak zrobisz to napisz słówko czy byli chętni
192. Sałatka warstwowa z kapusty czerwonej, cebuli, papryki i jabłek
0,5 kg kapusty czerwonej
0,5 kg cebuli
0,5 kg papryki
0,5 kg jabłek
Zalewa:
1 l wody
2 dkg soli
2 łyżki cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1. Paprykę w całości i cebulę pokrojoną w ćwierćkrążki zblanszować i odcedzić
2. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski
3. Kapustę czerwoną poszatkować
4. jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi dziurami
I teraz jest inaczej niż zazwyczaj robimy - gorącą zalewę wlewamy do słoików do ok 1/3 wysokości i dopiero układamy warzywa warstwami - nie uciskamy, nooo delikatnie. Po napełnieniu warzywa mają byc przykryte zalewą.
Do każdego słoika wrzucamy odrobinę nasion kopru i ze 2 goździki. Pasteryzujemy (0,5 litrowy słoik 30 min poniżej 100C)
bejka1970 no dobra, masz, jak zrobisz to napisz słówko czy byli chętni

192. Sałatka warstwowa z kapusty czerwonej, cebuli, papryki i jabłek
0,5 kg kapusty czerwonej
0,5 kg cebuli
0,5 kg papryki
0,5 kg jabłek
Zalewa:
1 l wody
2 dkg soli
2 łyżki cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1. Paprykę w całości i cebulę pokrojoną w ćwierćkrążki zblanszować i odcedzić
2. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski
3. Kapustę czerwoną poszatkować
4. jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi dziurami
I teraz jest inaczej niż zazwyczaj robimy - gorącą zalewę wlewamy do słoików do ok 1/3 wysokości i dopiero układamy warzywa warstwami - nie uciskamy, nooo delikatnie. Po napełnieniu warzywa mają byc przykryte zalewą.
Do każdego słoika wrzucamy odrobinę nasion kopru i ze 2 goździki. Pasteryzujemy (0,5 litrowy słoik 30 min poniżej 100C)
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4165
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
monika, przekopiowałam przepis, żeby było wygodniej.

Tak jak napisałam, zrobiłam wg. tego przepisu, ale nie dodałam bazylii, ani oregano. No i żółtych pomidorków połowa (i odpowiednio innych składników) bo pomidorki już się kończą. Załączam zdjęcie słoiczków, z lewej strony dla porównania keczup z czerwonych. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia keczupu w garze, lepiej by było widać kolor: żółto-pomarańczowy.176. Keczup
Przepis opisałam bardzo szczegółowo i "łopatologicznie", żeby nie było wątpliwości. Smak tego keczupu jest po prostu niebiański. Smakuje wszystkim. Robię go od kilkunastu lat.
Pomidory - 8 kg
Papryka - 0,8 kg
Cebula - 0,8 kg
Jabłka - 1 kg świeżych albo ? l przecieru
Czosnek - 2 mniejsze albo 1,5 dużych główek
Do smaku: 2 płaskie łyżki soli (ewentualnie trochę dodać w zależności od indywidualnego smaku), łyżeczka płaska ostrej papryki (ewentualnie więcej), 1,5 kopiatej łyżeczki sproszkowanej bazylii, 1 łyżeczka oregano (lub tymianku), po ? łyżeczki cynamonu, imbiru, kolendry, ziela angielskiego.
Sprzęt: 2 gary 5l, 1 gar 2-3l, sitko plastikowe, praska do czosnku, sprzęt do przecierania.
Pomidory myjemy, wykrawamy ślad szypułkowy, kroimy razem ze skórami na kawałki i wrzucamy do gara ? warstwa około 5 cm (tyle, żeby potem zmieściło się na sitku). Pod przykryciem lekko zagotowujemy (kilka minut, żeby zmiękły) a następnie przerzucamy na sitko na mniejszym garnku. Kiedy się odsączy, przerzucamy do drugiego gara 5l. W międzyczasie mamy już pokrojone następne pomidory i zagotowujemy.
W garze w którym zbieramy zagotowane pomidory na dnie z boku zbiera się żółtawy płyn pomidorowy ? jego też odlewamy do garnka z odciekiem. Od czasu do czasu ten płyn zlewamy do butelek plastikowych (np. po wodzie mineralnej) i jak wystygnie chowamy do lodówki. Można przechowywać maksymalnie 2 dni, bo potem fermentuje, ale tyle nie postoi: to wspaniały, orzeźwiający napój.
Paprykę myjemy, przekrawamy wzdłuż na ćwiartki, wykrawamy nasiona, kroimy na paseczki. Cebulę obieramy, przekrawamy, kroimy. Razem z papryką wrzucamy do gara 5l. Czosnek obieramy, kroimy, wyciskamy w prasce i wszystko wrzucamy do gara z papryką i cebulą. Podlewamy około ? szklanki soku z odcieku pomidorowego i dusimy ? od zagotowania około 45 min. (wszystko musi być bardzo miękkie, żeby dobrze się przecierało).
Jeżeli nie mamy gotowego przecieru jabłkowego, to go robimy: jabłka przekrawamy, wykrawamy ogonek i ślad szypułkowy, wybieramy pestki i razem ze skórą kroimy na kawałki. Podlewamy odrobiną wody i dusimy, aż zmiękną.
Wszystkie produkty można by oczywiście gotować razem, ale mają one różny czas do gotowości przecierowej, a szkoda tracić witamin.
A teraz wszystko przecieramy, łączymy produkty, wlewamy do 5l. gara, doprawiamy do smaku i gotujemy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając (jak już jest gorący, to lepiej do mieszania zdjąć z kuchenki, bo to wyrzuca strumienie keczupu jak gejzery na wysokość kilkadziesiąt cm i może poparzyć). Od pełnego zagotowania trzymamy jeszcze około 10 min. W tym przepisie nie ma dodatku cukru ? odlewając odcieknięty płyn pomidorowy, usuwamy źródło kwasu. Jeżeli ktoś chce, może trochę posłodzić, albo zakwasić (kwaskiem cytrynowym albo cytryną).
Przelewamy do umytych i wyparzonych słoiczków, zakręcamy wyparzonymi pokrywkami, stawiamy na deseczce. Ja nie odwracam słoiczków, tylko przykrywam kocykiem do następnego dnia.
Z podanych ilości powinno wyjść około 4-4,5 l. keczupu i 22-24 małych słoiczków (takich po musztardzie czy koncentracie pomidorowym).
Czasu zabiera niestety sporo: 1 osoba 10 godzin, jak są pomocnicy to mniej. Ja rozkładam robotę na dwa dni. Jednego robię przecier pomidorowy, jak wystygnie wstawiam do lodówki, a następnego dnia robię resztę.

- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 682
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Też musze się zabrać za przerabianie dynicantati pisze:Lobuzka, zrobiłam wczoraj dynię z jabłkiem tak jak polecałaś, wyszła przepyyyyysznaDzięki wielkie za podpowiedź
![]()


Też z kiligrama buraków robiłamcantati pisze: Robiłaś tą konfiturę z buraczków? Ja zrobiłam na próbę z 1 kg, nawet fajne wyszły, imbir daje ciekawy smak i aromat. Zamiast migdałów dałam orzechy laskowe, bo się zagapiłam i zapomniałam kupić migdałówA że produkcja miała miejsce późnym wieczorem... Odstawione do "przegryzienia", za jakiś czas spróbujemy


Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.