Ciekawi mnie Ewo,co powiesz o żółtych pomidorach?? Mam ich w tym roku masę i nie wiem,co z nimi robić
Małe co nieco od Ave ...
- Atka-a1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1357
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Raszyn
Spisałam przepis na golonki. Ślina ciekła mi po klawiaturze. Dobrze jeszcze, że jest ciepło - to nie chce się aż tak mięsa. Ale jak tylko się ochłodzi, czyli w przyszłym tygodniu zrobię golonki
I podam z piwem
Ewo wszystkie przepisy smakowite.
Zrobiłam też śledzie z cytryną, ale dopiero jutro będą jedzone. Mam nadzieję, że nic nie spaprałam
I podam z piwem
Ewo wszystkie przepisy smakowite.
Zrobiłam też śledzie z cytryną, ale dopiero jutro będą jedzone. Mam nadzieję, że nic nie spaprałam
-
x_P-42
Ave, prześlipiłam Twój wątek i trochę się wściekłam ! Jest noc, ja na permanentnej diecie a Ty wstawiasz takie rzeczy ? Karczki, golonki ...No, jak rany ! Kobito, zlituj się! Takie pyszności
Co do mężów - kilka stron wcześniej była taka dyskusja - moja córka powiedziała mi ostatnio,że chłop powinien być, jak...schabowy : albo z "kapuchą", albo z jajami.
Najlepszy to by był taki, który jest podwójnym schabowym - i z tym i z tamtym 
Co do mężów - kilka stron wcześniej była taka dyskusja - moja córka powiedziała mi ostatnio,że chłop powinien być, jak...schabowy : albo z "kapuchą", albo z jajami.
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Re:
Ewa Janina Sadowska pisze:Ave-proszę poszukaj przepisu na tę żółto-zieloną pomidorową sałatkę.Z zielonych zrobiłam dwa duże słoiki,a taką jeszcze chętnie bym zrobiła.
Ewuniu ja też poproszę o przepis na tę sałatkę.
Melduję posłusznie, że słoiczki spasteryzowane stoją zwarte i gotowe
Bardzo dziękuję.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Ciasto mandarynkowe ? rodzinne

Składniki:

5-6 mandarynek, najlepsze bezpestkowe, Klementynki
5-6 jaj (zastępują częściowo tłuszcz)
20 dkg cukru (1 szklanka)
25 dkg migdałów (zastępują mąkę)
1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
9-16 goździków
Wykonanie:
1. Mandarynki dokładnie myjemy i gotujemy w całości, do miękkości (ok. 30 min). Miękkość spr. widelcem ? powinien wchodzić przez skórkę łatwo, niekiedy skórka pęka.

2. Po ugotowaniu wyjmujemy owoce na sito i studzimy. gdy przestygną odciskamy delikatnie wodę ze skórki. Jeśli mandarynki maja pestki ? usuwamy je.

3. W międzyczasie sparzamy wrzątkiem migdały (zalewamy w naczyniu wrzątkiem na 2-3 minuty, potem odcedzamy). Migdały obieramy ze skóry. To chyna najbardziej pracochłonna część pracy, warto do niej namówić członków rodziny, wszak to ciasto rodzinne?
4. Obrane migdały osuszamy dodatkowo na ściereczce lub ręczniku papierowym i rozdrabniamy (powinny wyglądać jak drobna kaszka).

5. Mandarynki wsadzamy do naczynia w którym będą miksowane (malakser, albo garnek i miksująca końcówka zwykłego miksera). Miksujemy początkowo same mandarynki,

a gdy zostaną wstępnie rozdrobnione dodajemy pozostałe produkty:
całe jaja (wcześniej należy je sparzyć)
rozdrobnione migdały
cukier
proszek do pieczenia

wszystko dokładnie miksujemy. W masie widoczne będą drobniutkie fragmenty skórki mandarynkowej a całość będzie miała dość luźną konsystencję ? ale tak ma być.
6. Blaszkę (tu: 23x23 cm) smarujemy tłuszczem, dno wykładamy papierem do pieczenia (ciasto jest po upieczeniu wilgotne i papier łatwiej jest zdjęć, a ciasto oddzielić od blaszki).

7. Wykładamy ciasto na blaszkę, delikatnie umieszczamy na nim goździki (nie wtykamy ich zbyt głęboko, żeby ciasto ich nie wchłonęło). Po upieczeniu goździki wyjmujemy i oddzielamy papier do pieczenia.

8. Wkładamy do nagrzanego do 190 st C piekarnika. Pieczemy 1 godz,.
Przy termoobiegu obniżamy temp. o 10 st C.
Jeśli wierzch ciasta ciemnieje zbyt szybko można w połowie pieczenia zmniejszyć temperaturę do 170 stC.
Ciasto pozostawiamy do zupełnego wystygnięcia.
A potem? mniam mniam


Składniki:

5-6 mandarynek, najlepsze bezpestkowe, Klementynki
5-6 jaj (zastępują częściowo tłuszcz)
20 dkg cukru (1 szklanka)
25 dkg migdałów (zastępują mąkę)
1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
9-16 goździków
Wykonanie:
1. Mandarynki dokładnie myjemy i gotujemy w całości, do miękkości (ok. 30 min). Miękkość spr. widelcem ? powinien wchodzić przez skórkę łatwo, niekiedy skórka pęka.

2. Po ugotowaniu wyjmujemy owoce na sito i studzimy. gdy przestygną odciskamy delikatnie wodę ze skórki. Jeśli mandarynki maja pestki ? usuwamy je.

3. W międzyczasie sparzamy wrzątkiem migdały (zalewamy w naczyniu wrzątkiem na 2-3 minuty, potem odcedzamy). Migdały obieramy ze skóry. To chyna najbardziej pracochłonna część pracy, warto do niej namówić członków rodziny, wszak to ciasto rodzinne?
4. Obrane migdały osuszamy dodatkowo na ściereczce lub ręczniku papierowym i rozdrabniamy (powinny wyglądać jak drobna kaszka).

5. Mandarynki wsadzamy do naczynia w którym będą miksowane (malakser, albo garnek i miksująca końcówka zwykłego miksera). Miksujemy początkowo same mandarynki,

a gdy zostaną wstępnie rozdrobnione dodajemy pozostałe produkty:
całe jaja (wcześniej należy je sparzyć)
rozdrobnione migdały
cukier
proszek do pieczenia

wszystko dokładnie miksujemy. W masie widoczne będą drobniutkie fragmenty skórki mandarynkowej a całość będzie miała dość luźną konsystencję ? ale tak ma być.
6. Blaszkę (tu: 23x23 cm) smarujemy tłuszczem, dno wykładamy papierem do pieczenia (ciasto jest po upieczeniu wilgotne i papier łatwiej jest zdjęć, a ciasto oddzielić od blaszki).

7. Wykładamy ciasto na blaszkę, delikatnie umieszczamy na nim goździki (nie wtykamy ich zbyt głęboko, żeby ciasto ich nie wchłonęło). Po upieczeniu goździki wyjmujemy i oddzielamy papier do pieczenia.

8. Wkładamy do nagrzanego do 190 st C piekarnika. Pieczemy 1 godz,.
Przy termoobiegu obniżamy temp. o 10 st C.
Jeśli wierzch ciasta ciemnieje zbyt szybko można w połowie pieczenia zmniejszyć temperaturę do 170 stC.
Ciasto pozostawiamy do zupełnego wystygnięcia.
A potem? mniam mniam





