Przy regularnym nawożeniu ziemi należy sprawdzać pH co 2 miesiące. Każdy nawóz z zawartością azotu zakwasza ziemię. Są nawozy np CAN z wapnem nieco łagodzącym skutki azotowego nawożenia.Wincenty pisze:Moim zdaniem kwasowość gleby należy sprawdzić przy zakładaniu trawnika. Odczyn gleby powinien być słabo kwaśny o pH od 5,6-6,5 przy niższym od 5 konieczne jest wapnowanie, które zmieni odczyn i poprawi strukturę gleby. A jeśli chodzi o późniejsze nawożenie to ja stosuję nawóz nazwijmy to wiosenny i ostatnie nawożenie zawsze przypada na przełomie sierpnia i września. Wysiewam wtedy nawóz jesienny pokon. Zawsze nawożę po koszeniu.
Przeczytaj 3 posty wyżej co napisałem porównaj z tabela którą wskazałeśpiobuk1 pisze:Coś zrobiłem nie tak, czy mogłem skasować kawałek czyjegoś posta??? Chodziło mi o inne sformułowanie, nie potrafię zacytować dokładnie a i go teraz nie widzę, dziwne.
Azot jako taki w nawozach występuje w różnych, właściwie czterech, formach i w zależności co to jest tak działa na glebę,.
http://e.sggw.waw.pl/mod/resource/view. ... e&id=20331