Termin waznosci herbicydow/insektycydow
- Lex
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Termin waznosci herbicydow/insektycydow
Witam,
mam herbicyd, który ma termin ważności do końca 09/2010. Kupiłem dość duża dawkę i wiem, ze w tym roku nie wykorzystam wszystkiego. Czy po otwarciu środka ochrony roślin termin jego przydatności jakoś się skraca? Nie mam pojęcia, wiem, ze z niektórymi chemikaliami tak jest, po prostu się utleniają. Chodzi mi o Fusilade Forte oraz Miedzian.
Dziękuje bardzo za odpowiedz
Pozdrawiam serdecznie
Lex
mam herbicyd, który ma termin ważności do końca 09/2010. Kupiłem dość duża dawkę i wiem, ze w tym roku nie wykorzystam wszystkiego. Czy po otwarciu środka ochrony roślin termin jego przydatności jakoś się skraca? Nie mam pojęcia, wiem, ze z niektórymi chemikaliami tak jest, po prostu się utleniają. Chodzi mi o Fusilade Forte oraz Miedzian.
Dziękuje bardzo za odpowiedz
Pozdrawiam serdecznie
Lex
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Lex - oczywiście że nie, pod warunkiem że przechowujesz je w odpowiednich warunkach... dobrze zabezpieczony środek (nawet jeżeli był już otwarty i częściowo wykorzystany) zachowuje swoje właściwości do daty ważności (czy częściej przez okres 2 lub 3 lat - co jest wyraźnie podane na opakowaniu - od daty produkcji). Czasem nawet i dłużej, ale nie polecam korzystania ze środków przeterminowanych.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

Najważniejsze to nie przemrozić środka przez okres zimy. Temp min ok 5 stopni C.
czasami mozna spotkac taką plakietkę na preparacie: "przedłużony termin ważności do...".
to znaczy że termin "uciekał" a producent dał te partie środka do przebadania i otrzymał pozytywną ocenę i opinię IOR-u.
Dla nas jet to o tyle ważne, że mamy "ważny" środek w przypadku ewentualnej reklamacji.
i nikt nie zarzuci że pryskaliśmy przeterminowanym.
pozdrawiam
czasami mozna spotkac taką plakietkę na preparacie: "przedłużony termin ważności do...".
to znaczy że termin "uciekał" a producent dał te partie środka do przebadania i otrzymał pozytywną ocenę i opinię IOR-u.
Dla nas jet to o tyle ważne, że mamy "ważny" środek w przypadku ewentualnej reklamacji.
i nikt nie zarzuci że pryskaliśmy przeterminowanym.
pozdrawiam
Witam.
Jeżeli jest to Miedzian w postaci proszku :WP lub WG,to przy szczelnym zamykaniu środka(kwestia wilgoci i dostępu powietrza)można go spokojnie używać kilka lat.
Co do Fusilade,to jeżeli będzie przeterminowany,nie opryskujmy nim roślin użytkowych,wtedy nawet jeśli nie zadziała to nie zaszkodzi.
Jeżeli jest to Miedzian w postaci proszku :WP lub WG,to przy szczelnym zamykaniu środka(kwestia wilgoci i dostępu powietrza)można go spokojnie używać kilka lat.
Co do Fusilade,to jeżeli będzie przeterminowany,nie opryskujmy nim roślin użytkowych,wtedy nawet jeśli nie zadziała to nie zaszkodzi.
Witam ,zakupiłem dzisiaj środek Mospilan 20 sp z powodu braku mojego wypróbowanego Calypso.Jednak spojrzałem na datę produkcji ,był to 02.2008 obok widnieje napis data ważności 2 lata.Moje pytanie brzmi czy gdy upłynie data ważności kategorycznie jest zabronione używanie tego środka czy gdy mi go trochę zostanie to mogę go nadal użyć.
Witam.
Zgodnie z prawem absolutnie ,nie....tylko co z nim zrobić?(aby być w zgodzie z prawem):wyrzucić nie można,gdzie go dostarczyć?..ile zapłacić za utylizację???
Praktycznie -możesz go używać przez 2-3 lata po terminie,jednak należy sprawnie odmierzać potrzebnbą ilość,aby szybko pozostałość szczelnie zamknąć,można np torebkę zawiniętą gumką,włożyć do małego słoiczka.
Hej.
Zgodnie z prawem absolutnie ,nie....tylko co z nim zrobić?(aby być w zgodzie z prawem):wyrzucić nie można,gdzie go dostarczyć?..ile zapłacić za utylizację???
Praktycznie -możesz go używać przez 2-3 lata po terminie,jednak należy sprawnie odmierzać potrzebnbą ilość,aby szybko pozostałość szczelnie zamknąć,można np torebkę zawiniętą gumką,włożyć do małego słoiczka.
Hej.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Zależy jak go przechowujesz... przepraszam, jeżeli się powtarzam (bo wydaje mi się że identyczne pytanie padło na forum jakiś czas temu), ale w przypadku Mospilanu (i innych środków w proszku np. Miedzianu WP) najlepiej jest resztę środka po otwarciu oryginalnego opakowania umieścić w jeszcze jednym, szczelnym pudełku. Ciekaw jestem w ogóle jak przechowujesz ś.o.r...
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja każdy preparat przesypuję po otwarciu w szczelny słoiczek lub plastikowe opakowanie, podobnie czynię z mospilanem. Z 3 lata temu kupiłem większe opakowanie mospilanu i stosuję do dziś, na szkodniki działa, nie wiem jak z innymi aspektami.. Wolę zużyć do końca dany środek, bo potem faktycznie jest problem - co zrobić z pozostałością.. 

Pozdrawiam, Maciek.
- e-opryski
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 paź 2009, o 20:16
- Kontakt:
Re: Mospilan ,data ważności.
Z mojego punktu widzenia jeśli środek był odpowiednio przechowywany, nie był przemrożony ( chodziaż środki w posatci proszku cięzko przemrozić) to można go spokojnie użyć. Tymbardziej że jest to środek owaobójczy.
Ale wg prawa i przepisów to nawet takiego środk nie można przechowywac nawet dla wlasnego uzytku.
Ale wg prawa i przepisów to nawet takiego środk nie można przechowywac nawet dla wlasnego uzytku.
Prawnie nie ale generalnie środki w proszku jeśli dobrze były przechowywane to działają normalnie jeszcze przez 2-3 lata.
Kiedyś zapomniałem o jednym opakowaniu i zostało na kilka lat, z czystej ciekawości zastosowałem ten środek po 6 latach. Działał bez zarzutu. Także myślę że śmiało możesz stosować
Kiedyś zapomniałem o jednym opakowaniu i zostało na kilka lat, z czystej ciekawości zastosowałem ten środek po 6 latach. Działał bez zarzutu. Także myślę że śmiało możesz stosować
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A był taki wątek, był 
Tutaj:
- Termin waznosci herbicydow/insektycydow
Nasz wyszukiwarka jest super!

Tutaj:
- Termin waznosci herbicydow/insektycydow
Nasz wyszukiwarka jest super!

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."