Termin waznosci herbicydow/insektycydow

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Termin waznosci herbicydow/insektycydow

Post »

Witam,

mam herbicyd, który ma termin ważności do końca 09/2010. Kupiłem dość duża dawkę i wiem, ze w tym roku nie wykorzystam wszystkiego. Czy po otwarciu środka ochrony roślin termin jego przydatności jakoś się skraca? Nie mam pojęcia, wiem, ze z niektórymi chemikaliami tak jest, po prostu się utleniają. Chodzi mi o Fusilade Forte oraz Miedzian.

Dziękuje bardzo za odpowiedz

Pozdrawiam serdecznie

Lex
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Lex - oczywiście że nie, pod warunkiem że przechowujesz je w odpowiednich warunkach... dobrze zabezpieczony środek (nawet jeżeli był już otwarty i częściowo wykorzystany) zachowuje swoje właściwości do daty ważności (czy częściej przez okres 2 lub 3 lat - co jest wyraźnie podane na opakowaniu - od daty produkcji). Czasem nawet i dłużej, ale nie polecam korzystania ze środków przeterminowanych.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
zbyszR
50p
50p
Od: 30 sie 2007, o 10:00

Post »

Najważniejsze to nie przemrozić środka przez okres zimy. Temp min ok 5 stopni C.
czasami mozna spotkac taką plakietkę na preparacie: "przedłużony termin ważności do...".
to znaczy że termin "uciekał" a producent dał te partie środka do przebadania i otrzymał pozytywną ocenę i opinię IOR-u.
Dla nas jet to o tyle ważne, że mamy "ważny" środek w przypadku ewentualnej reklamacji.
i nikt nie zarzuci że pryskaliśmy przeterminowanym.
pozdrawiam
cx

Post »

Witam.
Jeżeli jest to Miedzian w postaci proszku :WP lub WG,to przy szczelnym zamykaniu środka(kwestia wilgoci i dostępu powietrza)można go spokojnie używać kilka lat.
Co do Fusilade,to jeżeli będzie przeterminowany,nie opryskujmy nim roślin użytkowych,wtedy nawet jeśli nie zadziała to nie zaszkodzi.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Miedzian ma 3 lata ważności. Myślisz, ze przeterminowanym można pryskać również, nawet jeśli był szczelnie zamknięty?
cx

Post »

Witam.
Zgodnie z prawem ?Nie.
Praktycznie?Tak.
Wybór należy do Ciebie.
Awatar użytkownika
lukaszx95
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 16:54

Post »

Witam ,zakupiłem dzisiaj środek Mospilan 20 sp z powodu braku mojego wypróbowanego Calypso.Jednak spojrzałem na datę produkcji ,był to 02.2008 obok widnieje napis data ważności 2 lata.Moje pytanie brzmi czy gdy upłynie data ważności kategorycznie jest zabronione używanie tego środka czy gdy mi go trochę zostanie to mogę go nadal użyć.
cx

Post »

Witam.
Zgodnie z prawem absolutnie ,nie....tylko co z nim zrobić?(aby być w zgodzie z prawem):wyrzucić nie można,gdzie go dostarczyć?..ile zapłacić za utylizację???
Praktycznie -możesz go używać przez 2-3 lata po terminie,jednak należy sprawnie odmierzać potrzebnbą ilość,aby szybko pozostałość szczelnie zamknąć,można np torebkę zawiniętą gumką,włożyć do małego słoiczka.
Hej.
Awatar użytkownika
lukaszx95
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 16:54

Post »

A ten mospilan nie zrobi się szkodliwy dla człowieka po terminie?
cx

Post »

Witam.
Na takie pytanie,nikt 100% pewnej odpowiedzi, ci nie da.Ja uważam,że nie.A jeżeli masz obawy to używaj go do końca terminu ważności i tyle.A co z nim zrobic potem???Nie mam pojęcia co działkowcy,w zgodzie z prawem, mają robić z przeterminowanymi śor.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Zależy jak go przechowujesz... przepraszam, jeżeli się powtarzam (bo wydaje mi się że identyczne pytanie padło na forum jakiś czas temu), ale w przypadku Mospilanu (i innych środków w proszku np. Miedzianu WP) najlepiej jest resztę środka po otwarciu oryginalnego opakowania umieścić w jeszcze jednym, szczelnym pudełku. Ciekaw jestem w ogóle jak przechowujesz ś.o.r...
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja każdy preparat przesypuję po otwarciu w szczelny słoiczek lub plastikowe opakowanie, podobnie czynię z mospilanem. Z 3 lata temu kupiłem większe opakowanie mospilanu i stosuję do dziś, na szkodniki działa, nie wiem jak z innymi aspektami.. Wolę zużyć do końca dany środek, bo potem faktycznie jest problem - co zrobić z pozostałością.. :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
e-opryski
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 paź 2009, o 20:16
Kontakt:

Re: Mospilan ,data ważności.

Post »

Z mojego punktu widzenia jeśli środek był odpowiednio przechowywany, nie był przemrożony ( chodziaż środki w posatci proszku cięzko przemrozić) to można go spokojnie użyć. Tymbardziej że jest to środek owaobójczy.

Ale wg prawa i przepisów to nawet takiego środk nie można przechowywac nawet dla wlasnego uzytku.
Domel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lis 2009, o 20:25

Post »

Prawnie nie ale generalnie środki w proszku jeśli dobrze były przechowywane to działają normalnie jeszcze przez 2-3 lata.
Kiedyś zapomniałem o jednym opakowaniu i zostało na kilka lat, z czystej ciekawości zastosowałem ten środek po 6 latach. Działał bez zarzutu. Także myślę że śmiało możesz stosować
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A był taki wątek, był :)
Tutaj:
- Termin waznosci herbicydow/insektycydow

Nasz wyszukiwarka jest super! :heja
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”