fioletowaa pisze:
1. Czy Polska szkółka sprzedająca zagraniczne odmiany będzie mi w stanie wystawić jakiś dokument, że roślina jest licencjonowana, a ja taki koszt poniosłam? Natomiast w hurtowni znalazłam informację obok rośliny, że do ceny doliczana jest opłata licencyjna w euro (czyli w tym przypadku jest ok?).
2. Czy mogę wystawiać faktury na osoby prywatne? Nikt nie doczepi się zaraz o kasę fiskalną? Chciałabym najpierw rozpocząć bez kasy, z mniejszym utargiem.
3. Jaki rodzaj rozliczeń z urzędem wybrać jeśli chodzi o dochód (rośliny mają 8% VAT tak?). Natomiast co wliczać do wydatków na firmę? Paliwo, doniczki, materiały biurowe, środki ochrony roślin, faktury za rośliny i co jeszcze?
witaj,
Jeśli chodzi o opłaty licencyjne to podaje Ci link, wprawdzie z innego forum ale tam dość obszernie opisano i przywołano przepisy:
Link usunięto, pomidorzanka.
Jeśli chodzi o kasę fiskalną to odpowiedział Ci Matt55. W przypadku podatku VAT można wybrać zwolnienie (do obrotu 150.000zł), ale należy to przeanalizować czy nie warto wybrać opodatkowania, ponieważ przy sprzedaży roślin VAT należny jest o stawce obniżonej (8%) a od zakupów najczęściej jest VAT naliczony jest 23% = różnica między tymi wielkościami jest do odzyskania z Urzędu skarbowego. Podam przykład:
1. Zakupiono w m-cu rośliny 1000 + 80 (VAT) oraz inne materiały i usługi 2000+460 (VAT) = razem za 3000 netto + 540 VAT
2. sprzedano całość zakupionych roślin za 1200+ 96(VAT)
3. przy rozliczeniu miesięcznym VAT naliczony był 540 zł a należny od sprzedaży 96 zł do zwrotu z urzędu skarbowego jest kwota 444 zł i urząd zwraca. Zakupione materiały i towary masz wtedy tańsze o zwrócony VAT. Opodatkowanie opłaca się tym wszystkim, którzy realizują sprzedaż według niższych stawek podatkowych.
Natomiast w zakresie wyboru opodatkowania podatkiem dochodowym to masz wybór: albo ryczałt od przychodów albo zasady ogólne.
W przypadku ryczałtu od działalności handlowej płacisz 3% od sprzedaży netto jeśli jesteś czynnym podatnikiem VAT lub od sprzedaży brutto, jeśli wybierzesz zwolnienie od VAT; koszty - wydatki są nieistotne, trzeba tylko gromadzić dokumenty zakupowe.Oczywiście przychód jest korygowany o składki ZUS i wyliczony podatek jest pomniejszany o składki zdrowotne.
Przy zasadach ogólnych opodatkowany jest dochód według skali i wynosi 18% od dochodu, wylicza się wówczas przychód minus koszty uzyskania minus składki ZUS i od tego dochodu liczy się 18% a od wyliczonej kwoty odlicza się składki zdrowotne; przy tej metodzie jest jeszcze kwota wolna, ale nie będę wdawać się w szczegóły żeby nie zaciemniać obrazu.
jeśli chodzi o kasę fiskalną to zwolniony jest obrót 20.000 zł, ale przy rozpoczęciu działalności ten limit jest proporcjonalny do okresu w roku i tak: jeśli np. rozpoczniesz 1 kwietnia to limit wyniesie ok. 75% tej kwoty 15.000 zł (20.000 : 12mcy x 9mcy) - urzędy każą to rozliczać na dni, ja dla uproszczenia wyliczyłam za miesiące.
Matt555 - widzę, że sporo się poduczyłeś i chyba dobrze sobie radzisz. A może zechcesz przesłać materiały szkoleniowe Fioletoweej?