Co robimy we Wrześniu na działkach i w naszych ogrodach ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co robimy we wrześniu na działkach i w naszych ogrodach ?
Co robimy we wrześniu na działkach i w naszych ogrodach ?
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Opryskujemy dwukrotnie co 10 dni pory przeciwko miniarce porówce (Napomyza gymnostoma). Ja wykonałem oprysk preparatem Mospilan 20 SP z dodatkiem środka na przyczepność Superam 10AL. http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1175
Pozdrawiam Andrzej.
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
Wrzesień jest miesiącem intensywnego wzrostu traw, dlatego należy ja kosić raz w tygodniu. Opadle z drzew owoce i liście z widocznymi objawami chorób grzybowych trzeba systematycznie zgrabiać a następnie zakopać lub spalić. Ograniczymy w ten sposób źródło rozprzestrzeniania się infekcji w przyszłym roku.
Ci co mieli robaczywe śliwki powinni na pniach zalożyć opaski z papieru falistego (częścią pofalowaną do spodu), co pozwoli wyłapać schodzące na zimowanie, gąsienice owocówki śliwkóweczki,
Ci co mieli robaczywe śliwki powinni na pniach zalożyć opaski z papieru falistego (częścią pofalowaną do spodu), co pozwoli wyłapać schodzące na zimowanie, gąsienice owocówki śliwkóweczki,
- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co robimy we wrześniu?
- sadzimy piwonie
- wykopujemy rośliny cebulowe i bulwiaste, które nie zimują w gruncie i przechowujemy je przez zimę najlepiej w trocinach w chlodnej piwnicy
- sadzimy jesienne bratki i stokrotki (zakwitną w marcu - kwietniu)
- zaczynamy siać rośliny jednoroczne (zimuja w fazie siewek)
- sadzimy rosliny cebulowe i bulwiaste kwitnące wiosną
- zmieniamy dekorację w donicach na jesienne kompozycje i robimy porządki w donicach
- kończymy nawożenie większości roślin
- sadzimy zielone ozdobne krzewy
- siejemy trawniki
- opryskujemy jabłonki i usuwamy chore egzemplarze
- grillujemy!!
- sadzimy piwonie
- wykopujemy rośliny cebulowe i bulwiaste, które nie zimują w gruncie i przechowujemy je przez zimę najlepiej w trocinach w chlodnej piwnicy
- sadzimy jesienne bratki i stokrotki (zakwitną w marcu - kwietniu)
- sadzimy rosliny cebulowe i bulwiaste kwitnące wiosną
- zmieniamy dekorację w donicach na jesienne kompozycje i robimy porządki w donicach
- kończymy nawożenie większości roślin
- sadzimy zielone ozdobne krzewy
- siejemy trawniki
- opryskujemy jabłonki i usuwamy chore egzemplarze
- grillujemy!!

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
diaga pisze:Co robimy we wrześniu?
Diaga- mogłabyś rozwinąc ten punkt, bo pierwszy raz słyszę?

serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- empuza
Przeczytałam w mądrym piśmie, że kwitnienie, niektórych jednorocznych roślin można przyspieszyć, wysiewając nasionka jesienią poprzedniego roku (najlepiej na przełomie września i października). Roślinki kiełkują wtedy i wschodzą w roku wysiewu i zimują już w fazie siewek.
Na pewno można tak wysiać (sprawdzone!) nasiona smagliczki nadmorskiej, ubiorka (np:miedzy posadzonymi tulipanami czy narcyzami. Wysiane teraz, zakwitna juz w maju. O dwa tygodnie można też przyspieszyć kwitnienie maczka kalifornijskiego i wilca purpurowego.
Na pewno można tak wysiać (sprawdzone!) nasiona smagliczki nadmorskiej, ubiorka (np:miedzy posadzonymi tulipanami czy narcyzami. Wysiane teraz, zakwitna juz w maju. O dwa tygodnie można też przyspieszyć kwitnienie maczka kalifornijskiego i wilca purpurowego.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
- Siedmiokropka
- 100p
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
- empuza
Wysiewa się jeszcze rzodkiewkę odmian wczesnych na jesienny zbiór. Rzodkiewkę wysianą należy w miarę potrzeby przerwać, a przy suchej, słonecznej pogodzie systematycznie ją podlewać.Siedmiokropka pisze:Myślicie,że można jeszcze wysiać rzodkiewkę?Ech, teraz to bym sobie pojadła nowalijek
-
- 200p
- Od: 17 maja 2007, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piwonie już przesadzone - w poprzednim miejscu całkiem zagłuszyły je rododendrony, tuje i bukszpan.
Tulipany kupię i wsadzę lada dzień. Krokusy tudzież, zarówno na rabatkę jak i na trawniczek.
A czy wszystkie lilie zimują w ziemi? mam jakąś (różowo-białą) i nie wiem, co z nią robic?
Tulipany kupię i wsadzę lada dzień. Krokusy tudzież, zarówno na rabatkę jak i na trawniczek.
A czy wszystkie lilie zimują w ziemi? mam jakąś (różowo-białą) i nie wiem, co z nią robic?
Pozdrawiam, Małgosia