http://vod.tvp.pl/audycje/wiedza/dzika- ... ela/992254
Zgodzę się z prowadzącymi w tym programie, że ogrody w Polsce stają się bardzo surowe i mało gościnne dla owadów. Głownie teraz architekci, ogrodnicy preferują rośliny mało wymagające i ozdobne przez cały rok, np. iglaki oraz pięknie idealny trawnik jak z reklamy centrum ogrodniczego. Ja jestem raczej zwolennikiem przywabiania różnych owadów i mam niezwykłą frajdę kiedy w swoim ogrodzie zobaczę różne gatunki. Widok niesamowity szkoda tylko, ze człowiek nie ma wtedy aparatu. W tamtym roku na moich dyptamach (krzew mojżeszowy) policzyłem 11 gąsienic pazia królowej. Frajda niesamowita, nawet jeśli przypłaciłem to tym, ze te gąsienice wyżarły prawie wszystkie niedojrzałe nasienniki dyptamu.

W tym roku planuje trawnik wzbogacić o stokrotkę łąkową. Co roku sieje aksamitkę wąskolistną, która wabi trzmiele i pszczoły. Powrócę również do innych roślin jednorocznych np. cyni, lwiej paszczy, gazani, astrów jesiennych (półpełnych), po to własnie aby zwabić jeszcze więcej owadów zapylających. Oprócz tego w ogrodzie mam kilkuletnie jagody kamczackie, które wczesną wiosną kwitną i zwabiają bardzo dużo trzmieli jest dosłownie jedno wielkie brzęczenie i można zaobserwować kilka gatunków tych owadów. Do roślin, które posiadam i są uwielbiane przez owady zaliczę jeszcze: parzydło leśne, budleje, krwawnice pospolitą, tojeść rozesłaną, ostróżkę, tawułę japońską, goździki,lawendę, hyzop.
Myślę, ze po tym filmie znaczna część osób postara się w swoich ogrodach stworzyć tzw. wysepki kwiatów zwabiających trzmiele i pszczoły albo wzbogaci o takie rośliny swoje rabaty. Napiszcie jakie macie rośliny, które zwabiają te owady, może planujecie takie stworzyć enklawy owadzie. Może akurat w tym wątku będą pojawiać się zdjęcia owadów tych niesamowitych, ciekawych, które zawitały do naszych ogrodów.