Problem z pompą / studnią
Problem z pompą / studnią
Witam,
Mam pompę wkopaną w ziemię, w formie rury wbitej w ziemię, na której zabudowana jest pompa ręczna. Na tej samej rurze jest zawór do którego podłączam do tej pory pompę elektryczną, jak mniemam wirnikową. Problem jest w tym że po podłączeniu pompy wirnikowej i włączeniu jej do sieci elektrycznej, woda nie płynie. Natomiast w momencie gdy używam pompy ręcznej - woda leci. Oczywiście wszystkie zawory są odpowiednio ustawione (przelotowo). Oznacza to że gdy stosuję pompę ręczną, zawór do którego podpinam pompę elektryczną zamykam i gdy stosuję pompę elektryczną zawór ten jest w pozycji otwartej. Próbowałem nawet rozebrać tą pompę elektryczną - wygląda na to że jest to na pewno wirnik z łopatkami i działa bezproblemowo. Jednakże po podpięciu pompy elektrycznej wyraźnie słychać że wypluwa on powietrze, ale woda - nie pojawia się.
Co z tym można zrobić, od czego zacząć? W poprzednim sezonie, i jeszcze wcześniej w tym roku, pompa działała bezproblemowo. proszę o radę. Będę czekał z niecierpliwością i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Mam pompę wkopaną w ziemię, w formie rury wbitej w ziemię, na której zabudowana jest pompa ręczna. Na tej samej rurze jest zawór do którego podłączam do tej pory pompę elektryczną, jak mniemam wirnikową. Problem jest w tym że po podłączeniu pompy wirnikowej i włączeniu jej do sieci elektrycznej, woda nie płynie. Natomiast w momencie gdy używam pompy ręcznej - woda leci. Oczywiście wszystkie zawory są odpowiednio ustawione (przelotowo). Oznacza to że gdy stosuję pompę ręczną, zawór do którego podpinam pompę elektryczną zamykam i gdy stosuję pompę elektryczną zawór ten jest w pozycji otwartej. Próbowałem nawet rozebrać tą pompę elektryczną - wygląda na to że jest to na pewno wirnik z łopatkami i działa bezproblemowo. Jednakże po podpięciu pompy elektrycznej wyraźnie słychać że wypluwa on powietrze, ale woda - nie pojawia się.
Co z tym można zrobić, od czego zacząć? W poprzednim sezonie, i jeszcze wcześniej w tym roku, pompa działała bezproblemowo. proszę o radę. Będę czekał z niecierpliwością i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Re: Problem z pompą / studnią
Sprawdź, czy pompa elektryczna nie przeciąga powietrza przez pompę ręczną. Nie wiem jaka ta ręczna pompa, ale spróbuj zatkać jej wylot.
- krzand
- 100p
- Od: 27 maja 2011, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A co rozumiesz pod pojęciem pompa wirnikowa? Pompy dzielą się na zanurzeniowe(wirnikowe, przeponowe itp.) i te muszą być zanurzone w wodzie. Podobnie pompy pływające. Inny rodzaj, to pompy ssące (hydroforowe, lub eżektorowe) posiadające zawory i te można podłczać do rur ssawnych, sama pompa może być na powierzchni. W Twoim przypadku, pompa może być "zapowietrzona". W takim przypadku należy zalać ją wodą i wtedy dopiero uruchomić.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
To normalna pompa tłokowa, ręczna. Jeżeli zamknę zawór na dole, do którego podłączę pompę elektryczną (wirnikową) to pompa ręczna pracuje dobrze. Odkręcając zawór do którego podłączam pompę wirnikową, niestety nie ciągnie ona wody, chociaż pracuje. Co do definicji pompy wirnikowej - jestem pewien że jest to raczej wirnik, odkręciłem obudowę i na wale silnika obsadzone jest koło, na którym nacięte są łopatki. Stąd wiem że to pompa wirnikowa. Jest jeszcze jeden w tej pompie element którego nie rozumiem za bardzo, pompa ta posiada coś w rodzaju zabezpieczenia, prawdopodobnie zabezpieczenia ssania. Na elemencie który mocuję do zaworu znajduje się wewnątrz grzybek z uszczelką który pracuje na sprężynie. Podejrzewam że wirnik który pracuje w pompie tworzy podciśnienie, otwierając grzybek, a następnie ciągnie on wodę. Ale wody nie ma.
Doradźcie mi, co mogę z tym zrobić, i co jeszcze sprawdzić.
Doradźcie mi, co mogę z tym zrobić, i co jeszcze sprawdzić.
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Janusz aby pompa tego typu pompowała wirnik musi być zalany woda. Nie jest w stanie wytworzyć takiej siły ssącej aby wciągnąć wodę na X wysokość.
Co do tego zabezpieczenia nie jest to czasem zawór ciśnieniowy?
Co do tego zabezpieczenia nie jest to czasem zawór ciśnieniowy?
- krzand
- 100p
- Od: 27 maja 2011, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zgadza się. Wirnik musi być zanurzony w wodzie. A grzybek, to na pewno zawór zwrotny,żeby woda się nie cofała.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
- HYPO
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 lut 2013, o 15:25
- Kontakt:
Witam
Łatwiej było by Ci doradzić jeśli podał byś model pompy tej wirnikowej.
Ja zaczął bym od sprawdzenia pompy. Podłącz rurę ssącą bez pośrednio do pompy i spróbuj zassać wodę z wiadra, (nie zapomnij o zalaniu pompy) jeśli pompa będzie zasysała to znaczy że prawdopodobnie przyczyna leży w nieszczelności na odcinku ssącym lub w okolicach pompy ręcznej.
Warto w tym miejscu dodać że jeśli na przykład masz pompę mhi1300 wirnikową pompy te mają słabe zasysanie mimo mocnego silnika. I jeśli lustro wody w studni opadło metr czy dwa w lato to możesz mieć problem z zasysaniem.
Inna przyczyna to wytarte wirniki od zawartości drobinek piasku w wodzie.
Pompa z zużytymi wirnikami nie da rady zassać tylko będzie pluła wodą.
Łatwiej było by Ci doradzić jeśli podał byś model pompy tej wirnikowej.
Ja zaczął bym od sprawdzenia pompy. Podłącz rurę ssącą bez pośrednio do pompy i spróbuj zassać wodę z wiadra, (nie zapomnij o zalaniu pompy) jeśli pompa będzie zasysała to znaczy że prawdopodobnie przyczyna leży w nieszczelności na odcinku ssącym lub w okolicach pompy ręcznej.
Warto w tym miejscu dodać że jeśli na przykład masz pompę mhi1300 wirnikową pompy te mają słabe zasysanie mimo mocnego silnika. I jeśli lustro wody w studni opadło metr czy dwa w lato to możesz mieć problem z zasysaniem.
Inna przyczyna to wytarte wirniki od zawartości drobinek piasku w wodzie.
Pompa z zużytymi wirnikami nie da rady zassać tylko będzie pluła wodą.
Chętnie zapoznam się z regulaminem forum
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nawet jeśli będzie niedokładnie uszczelniona na dławicy ( oś do pompy),to też nie będzie mogła pompa pompować wody, ale najprawdopodobniej jak podaje HYPO, przyczyna leży na nieszczelności przy pompie ręcznej.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 maja 2013, o 22:49
a gdzie jest ta dławica(oś pompy) ??