Pchełki ziemne (Alticini)
Pchełki ziemne (Alticini)
Witam ponownie. czy są jakieś sposoby na pchełki oprócz środków chemicznych? Rzodkiewka wygląda jak sito; dobierają się też do młodych sadzonek kapustnych. Nie chcę stosować chemii, jeśli można inaczej
.

- wronek89
- Przyjaciel Forum
- Od: 12 mar 2006, o 13:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak wiadomo pchełki najlepiej rozwijają się w czasie suszy.
Oto kilka sposobów:
1. Zraszanie liści zimną wodą w południe.
2. Zrobienie pudełka bez jednej ścianki i posmarowanie go od wewnątrz czymś lepkim. Pudełko takie kładzie się nad rządkiem rzodkiewki, pchełki w popłochu skaczą i sie przylepiają.
3. Prostszą wersją jest wycięcie jednej kartonowej ściany również posmarowanej i przesunięcie tak aby pchełki się przestraszyły ;)
Oto kilka sposobów:
1. Zraszanie liści zimną wodą w południe.
2. Zrobienie pudełka bez jednej ścianki i posmarowanie go od wewnątrz czymś lepkim. Pudełko takie kładzie się nad rządkiem rzodkiewki, pchełki w popłochu skaczą i sie przylepiają.
3. Prostszą wersją jest wycięcie jednej kartonowej ściany również posmarowanej i przesunięcie tak aby pchełki się przestraszyły ;)
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pchełki
Odświeżę temat gdyż problem znowu się pojawił. Czy zna ktoś jakiś skuteczny sposób na pozbycie się pchełek oprócz chemii i taśm klejących.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dziurki w rukoli i rzodkiewce
Pchełka.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
Maryann , dziękuję bardzo za błyskawiczną odpowiedź.A czym/jak tę pchełkę przkonać żeby zmieniła stołówkę ?
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja opryskuje czym-bądź, jak mszyce, byle z krótką karencją. Np. Karate, Mospilan. I pchełka przestaje jeść rzodkiewkę. W ogóle przestaje jeść. I oddychać.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
W tym roku u mnie się nie pojawiła, ale 2 lata wstecz zjadła wszystkie kapustne. Nie chciałam pryskać środkami chemicznymi bo i tak dużo spożywamy z innymi produktami chemicznymi. Naturalne środki działają słabo lub wcale.Gdzieś czytałam o krążkach ale nie próbowałam.
Coś atakuje moje warzywa - pomocy...
Cześć, coś dziwnego atakuje moje warzywa. Zniszczyło już całą rukolę, a teraz nową rzodkiewkę... Objawy indentyczne, pełno jasnych kropek, które przechodzą w dziurki. Co ciekawe, poprzednia rzodkiewka 2 metry dalej nie miała tej przypadłości. Nie wiem, czy to choroba, czy jakieś stworzenia, ale nie udało mi się żadnych odnaleźć na liściach.
Boję się, że to może przerzucić się na inne warzywa...
https://i.imgur.com/x1wrLzR.jpeg

Boję się, że to może przerzucić się na inne warzywa...

https://i.imgur.com/x1wrLzR.jpeg

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Coś atakuje moje warzywa - pomocy...
Pchełka ziemna.
Re: Coś atakuje moje warzywa - pomocy...
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio. / moderator- jokaer
100% ?
Bo naprawdę kilkukrotnie sprawdzałem i nic takiego nie widzę. No chyba że żerują w nocy...
Co byłoby najskuteczniejsze na nie?
100% ?
Bo naprawdę kilkukrotnie sprawdzałem i nic takiego nie widzę. No chyba że żerują w nocy...
Co byłoby najskuteczniejsze na nie?