Kompost z liści orzecha

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
ryszarda
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 paź 2011, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Kompost z liści orzecha

Post »

Chciałbym sie dowiedzieć - jak najlepiej zagospodarować kompost z liści orzecha włoskiego i dzikiego /czarnego/winogrona..jakie rośliny lubia ten rodzaj kompostu..a które go "nie znoszą" ? Ktoś może odpowiedzieć -? :heja
Awatar użytkownika
Agamit74
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 paź 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kompost -

Post »

Witam. Wydaje mi się, że liście orzecha włoskiego wydzielają jakieś substancje, które mogą być szkodliwe. Wiem, że należy zgrabić je i nie zostawić na zimę. W związku z tym zastanawiam się, czy oby to dobry pomysł, by je umieszczać w kompostowniku????
Pozdrawiam Agnieszka
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Bez przesady z tą "szkodliwością" - liście orzecha trudniej się rozkładają i tyle. Orzech czarny zawiera juglon (i stąd nieporozumienia), ale włoski prawie wcale. Zresztą i tak się to rozłoży wraz z liśćmi.
:wit
ryszarda
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

ryszarda pisze:Chciałbym sie dowiedzieć - jak najlepiej zagospodarować kompost z liści orzecha włoskiego i dzikiego /czarnego/winogrona..jakie rośliny lubia ten rodzaj kompostu..a które go "nie znoszą" ? Ktoś może odpowiedzieć -? :heja
No dobrze..a co ewentualnie z zagospodarowaniem ..pod jakie ewentualnie rośliny może być stosowany ?
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rossynant pisze:Bez przesady z tą "szkodliwością" - liście orzecha trudniej się rozkładają i tyle. Orzech czarny zawiera juglon (i stąd nieporozumienia), ale włoski prawie wcale. Zresztą i tak się to rozłoży wraz z liśćmi.
Witam. W innych postach o kompoście, było o liściach orzecha włoskiego iż mają dużo garbnika i dlatego nie nadają się za bardzo na kompostowanie, to jak w końcu z tymi liśćmi?
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Rossynant
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Garbniki mają działanie bakteriobójcze - po to je rośliny wytwarzają. Takie naturalne konserwanty, zresztą stosuje się je i w lecznictwie, np. te z dębu i orzecha :lol:
Dlatego te liście rozkładają się trudniej, zatem dłużej to potrwa (niemniej rozłożą się, same garbniki także) a dodane do kompostu spowolnią proces jego rozkładu. Z tego względu jeśli chce się mieć kompost szybko, lepiej ich nie dodawać, ale przekompostować osobno. Anglicy np. bardzo sobie cenią ziemię liściową z liści dębu i robią osobno - ale też mają dużo dębów.
Z drugiej strony - jeśli ktoś ma te liście i chce je szybciej przekompostować to lepiej dać do kompostu z innymi substancjami, bo same będą długo leżeć...
Również słyszałem że pod niektóre rośliny lepiej tych liści nie dawać (sam nie wiem, liści nie segreguję ;) ), ale tu chodzi raczej o ściółkowanie takimi liśćmi. W kompoście, po całkowitym rozłożeniu garbników i innych specyficznych substancji już nie będzie.
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki za info, tak podejrzewałem, dlatego już przerobione na popiół, a to już ponoć niezły nawóz.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
ryszarda
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Rossynant pisze:Garbniki mają działanie bakteriobójcze - po to je rośliny wytwarzają. Takie naturalne konserwanty, zresztą stosuje się je i w lecznictwie, np. te z dębu i orzecha :lol:
Dlatego te liście rozkładają się trudniej, zatem dłużej to potrwa (niemniej rozłożą się, same garbniki także) a dodane do kompostu spowolnią proces jego rozkładu. Z tego względu jeśli chce się mieć kompost szybko, lepiej ich nie dodawać, ale przekompostować osobno. Anglicy np. bardzo sobie cenią ziemię liściową z liści dębu i robią osobno - ale też mają dużo dębów.
Z drugiej strony - jeśli ktoś ma te liście i chce je szybciej przekompostować to lepiej dać do kompostu z innymi substancjami, bo same będą długo leżeć...
Również słyszałem że pod niektóre rośliny lepiej tych liści nie dawać (sam nie wiem, liści nie segreguję ;) ), ale tu chodzi raczej o ściółkowanie takimi liśćmi. W kompoście, po całkowitym rozłożeniu garbników i innych specyficznych substancji już nie będzie.
Drzewa liściaste - kasztanowce,dęby ,klony "sypią" dużą ilość liści ,brzydko wygląda okolica - gdy się ich nie zagospodaruje i śnieg jak tej jesieni nie przykrywa..Przypominam sobie takie okresy - gdy nie było czym ściókowac - obory z bydłem.., to właśnie dawane były zamiast słomy liście..,no i później był z tego porządny obornik.., Tylko jak sie nie ma obory..to zagospodarować / nie spalać / te liscie - jest trudniej..i trzeba dość dużo czasu aby przegniły ..
x-xm-a
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Ryszarda sama sobie odpowiedziałaś
gdy nie było czym ściókowac - obory z bydłem.., to właśnie dawane były zamiast słomy liście..,no i później był z tego porządny obornik
Poczytaj jeszcze tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=48624
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”