Kompost z liści orzecha
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 paź 2011, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kompost z liści orzecha
Chciałbym sie dowiedzieć - jak najlepiej zagospodarować kompost z liści orzecha włoskiego i dzikiego /czarnego/winogrona..jakie rośliny lubia ten rodzaj kompostu..a które go "nie znoszą" ? Ktoś może odpowiedzieć -? 

- Agamit74
- 10p - Początkujący
- Od: 7 paź 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kompost -
Witam. Wydaje mi się, że liście orzecha włoskiego wydzielają jakieś substancje, które mogą być szkodliwe. Wiem, że należy zgrabić je i nie zostawić na zimę. W związku z tym zastanawiam się, czy oby to dobry pomysł, by je umieszczać w kompostowniku????
Pozdrawiam Agnieszka
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Bez przesady z tą "szkodliwością" - liście orzecha trudniej się rozkładają i tyle. Orzech czarny zawiera juglon (i stąd nieporozumienia), ale włoski prawie wcale. Zresztą i tak się to rozłoży wraz z liśćmi.

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
No dobrze..a co ewentualnie z zagospodarowaniem ..pod jakie ewentualnie rośliny może być stosowany ?ryszarda pisze:Chciałbym sie dowiedzieć - jak najlepiej zagospodarować kompost z liści orzecha włoskiego i dzikiego /czarnego/winogrona..jakie rośliny lubia ten rodzaj kompostu..a które go "nie znoszą" ? Ktoś może odpowiedzieć -?
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam. W innych postach o kompoście, było o liściach orzecha włoskiego iż mają dużo garbnika i dlatego nie nadają się za bardzo na kompostowanie, to jak w końcu z tymi liśćmi?Rossynant pisze:Bez przesady z tą "szkodliwością" - liście orzecha trudniej się rozkładają i tyle. Orzech czarny zawiera juglon (i stąd nieporozumienia), ale włoski prawie wcale. Zresztą i tak się to rozłoży wraz z liśćmi.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Garbniki mają działanie bakteriobójcze - po to je rośliny wytwarzają. Takie naturalne konserwanty, zresztą stosuje się je i w lecznictwie, np. te z dębu i orzecha
Dlatego te liście rozkładają się trudniej, zatem dłużej to potrwa (niemniej rozłożą się, same garbniki także) a dodane do kompostu spowolnią proces jego rozkładu. Z tego względu jeśli chce się mieć kompost szybko, lepiej ich nie dodawać, ale przekompostować osobno. Anglicy np. bardzo sobie cenią ziemię liściową z liści dębu i robią osobno - ale też mają dużo dębów.
Z drugiej strony - jeśli ktoś ma te liście i chce je szybciej przekompostować to lepiej dać do kompostu z innymi substancjami, bo same będą długo leżeć...
Również słyszałem że pod niektóre rośliny lepiej tych liści nie dawać (sam nie wiem, liści nie segreguję ;) ), ale tu chodzi raczej o ściółkowanie takimi liśćmi. W kompoście, po całkowitym rozłożeniu garbników i innych specyficznych substancji już nie będzie.

Dlatego te liście rozkładają się trudniej, zatem dłużej to potrwa (niemniej rozłożą się, same garbniki także) a dodane do kompostu spowolnią proces jego rozkładu. Z tego względu jeśli chce się mieć kompost szybko, lepiej ich nie dodawać, ale przekompostować osobno. Anglicy np. bardzo sobie cenią ziemię liściową z liści dębu i robią osobno - ale też mają dużo dębów.
Z drugiej strony - jeśli ktoś ma te liście i chce je szybciej przekompostować to lepiej dać do kompostu z innymi substancjami, bo same będą długo leżeć...
Również słyszałem że pod niektóre rośliny lepiej tych liści nie dawać (sam nie wiem, liści nie segreguję ;) ), ale tu chodzi raczej o ściółkowanie takimi liśćmi. W kompoście, po całkowitym rozłożeniu garbników i innych specyficznych substancji już nie będzie.

- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki za info, tak podejrzewałem, dlatego już przerobione na popiół, a to już ponoć niezły nawóz.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Drzewa liściaste - kasztanowce,dęby ,klony "sypią" dużą ilość liści ,brzydko wygląda okolica - gdy się ich nie zagospodaruje i śnieg jak tej jesieni nie przykrywa..Przypominam sobie takie okresy - gdy nie było czym ściókowac - obory z bydłem.., to właśnie dawane były zamiast słomy liście..,no i później był z tego porządny obornik.., Tylko jak sie nie ma obory..to zagospodarować / nie spalać / te liscie - jest trudniej..i trzeba dość dużo czasu aby przegniły ..Rossynant pisze:Garbniki mają działanie bakteriobójcze - po to je rośliny wytwarzają. Takie naturalne konserwanty, zresztą stosuje się je i w lecznictwie, np. te z dębu i orzecha![]()
Ryszarda sama sobie odpowiedziałaś
Poczytaj jeszcze tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=48624gdy nie było czym ściókowac - obory z bydłem.., to właśnie dawane były zamiast słomy liście..,no i później był z tego porządny obornik