Prawidłowe nazewnictwo roślin

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2006, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Prawidłowe nazewnictwo roślin

Post »

Czytając wiele wątków zauważyłam często pojawiające się błędy w opisach roślin. Nie mam tu na myśli oznaczeń gatunków, tylko zasady pisowni. Błędy nagminne są też w sklepach i centrach ogrodniczych...
Być może bardziej zainteresowani zielenią skorzystają.

Posłużymy się konkretnym przykładem: Berberys Thunberga 'Red Rocket' (Berberidaceae)

Berberys to nazwa rodzajowa - czyli RODZAJ: Berberys
Thunberga - to już oznaczenie gatunku czyli GATUNEK: Berberys Thunberga W tym przypadku drugi człon jest z dużej litery ponieważ nazwa pochodzi od nazwiska Thunberg. W pozostałych przypadkach drugi człon piszemy z małej litery np. lawenda wąskolistna, żywotnik wschodni, sosna pospolita itd.
'Red Rocket' - to nazwa odmianowa czyli [ODMIANA: 'Red Rocket'
Przy użyciu tych 3 oznaczeń mamy w pełni fachowe oznaczenie rośliny.
W literaturze przy opisach roślin podana jest jeszcze rodzina czyli w naszym przypadku RODZINA: berberysowate = Berberidaceae

Prawidłowy zapis po łacinie (bo tymi nazwami powinno się posługiwać fachowo, nie ma wtedy mowy o pomyłce):
Berberis thunbergii 'Red Rocket'
Nazwę rodziny, rodzaju i gatunku piszemy zawsze kursywą, nazwę odmianową bez kursywy umieszczoną w apostrofach: 'Odmiana'
Nazwa rodziny i rodzaju po łacinie zawsze z dużej litery.

Czasem pomijamy nazwę gatunkową, ponieważ w wyniku krzyżowania jest już niemożliwa do oznaczenia np, po prostu róża 'Valencia', po łacinie: Rosa 'Valencia'.
Jeśli dany gatunek powstał w wyniku krzyżowania znanych gatunków nazwa łacińska wygląda następująco: Ulmus xhollandica . X wskazuje że gatunek jest krzyżówką , w tym wypadku Ulmus glabra i Ulmus minor
X powinienien być umieszczony bez spacji przed nazwą gatunkową, a nie jak wszędzie jest widoczne ze spacją.
Jeśli roślina powstała z krzyżowania dwóch rodzajów ( rzadki przypadek) wtedy zapis wygląda następująco: xFatshedera lizei czyli roślina powstała ze skrzyżowania Hedra helix i Fatsia japonica

Za nazwą rodzajową (i nie tylko, również za gatunkową i odmianową) często widoczne są skróty np. Berberis L. , oznaczają one skrót od nazwiska autora danej nazwy w tym wypadku Karol Linneusz.
Jest też cała masa podrzędnych grup jak : podgatunek, podrodzaj...ale tym już nie ma co sobie zawracać głowy:)
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Prawidłowe nazewnictwo roślin

Post »

Masz rację,ale większość tu obecnych to raczej ogrodnicy-amatorzy,a fachowym nazewnictwem posługują się architekci zieleni (a i to tylko oficjalnie) :wink:
Kwiaty to resztki Raju.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Będąc amatorką powiem jedno, o wiele bardziej lubię gdy ktoś podaje zarówno nazwy łacińskie jak i polskie.
Niejako "niechcący" utrwalają mi się nazwy łacińskie ale polskie lepiej jednak zapamiętuję.
Jako przykład podam swoją historyjkę.
Kilka lat temu kupiłam ogródek działkowy i poprzedni właściciele polecili mi sadzenie niecierpków w pewnym miejscu.
Pojechałam do OBI, zapytałam czy są niecierpki i dowiedziałam się że owszem.
Obeszłam wszystko ( nie wiedziałam wówczas jak one wyglądają ), ponownie zapytałam czy są i gdzie, na co zobaczyłam machnięcie ręką w stronę, z której przyszłam.
Po kolejnym oglądaniu wszystkich sadzonek, poprosiłam sprzedawcę by pokazał mi gdzie są te niecierpki.
I oczywiście były.
Pod nazwą Impatiens. :;230

Popieram prawidłowe nazewnictwo roślin ale dajcie też jakieś informacje dla początkujących.
To właśnie im najtrudniej znaleźć się w gąszczu rodzajów, gatunków czy odmian.
Prawidłowe nazewnictwo nabiera swej wagi dopiero gdy chodzi o kolekcjonerów, lub o odmiany szczególnie w uprawie.
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Plumi pisze:Masz rację,ale większość tu obecnych to raczej ogrodnicy-amatorzy,a fachowym nazewnictwem posługują się architekci zieleni (a i to tylko oficjalnie) :wink:
Plumi, ja nie wymagam wbijania na pamięć przez amatorów nazw łacińskich ( chociaż łatwiej by było poruszać się po literaturze). Wyjaśniłam tylko zasady pisowni na zasadzie "może ktoś skorzysta" :)

Większość architektów obok nazw łacińskich to nawet nie stała.. wiele widziałam projektów, i żaden nie był w 100% dobrze oznaczony. Większą wagę przykłada się do kreślenia kółek niż tego co istotne:)

Comcia - w sklepach i centrach powinny być i nazwy polskie i łacińskie, to oczywiste że dla przeciętnego zjadacza chleba niektóre nazwy są nawet nie do odczytania :roll:
AgnieszkaG.
200p
200p
Od: 12 wrz 2008, o 13:24

Post »

Uważam, że poprawna pisownia nazw roślin dotyczy w zasadzie artykułów naukowych, książek, artykułów w gazetach ogrodniczych typu Działkowiec, punktów sprzedaży, projektantów a nie piszących na forum. Forum to forma przyjacielskiej pogawędki, wymiany zdań amatorów a nie naukowa konferencja. Nie wymagałabym od tworzących ludzi forum posługiwania się łaciną, bo jak ktoś chce wymienić sie cebulami czegoś tam lub dowiedzieć sie czegoś o berberysach to i tak znajdzie to na forum i podyskutuje z innymi pisząc po polsku, bez używania kursywy i dbania o to, aby spacja gdzieś tam była czy jej nie było.

Dla mnie bardziej istotne byłyby właśnie te nakreślone kółka, jeśli oczywiście są nakreślone z zachowaniem zasad i dają dobry efekt niż 100% prawidłowo napisany projekt po łacinie. Wystarczy, że wiadomo o jaką roślinę chodzi a czy autor zrobił spację przed x czy nie, czy też napisał cos tam kursywą czy nie to nie jest aż tak istotne w projekcie jak właśnie prawidłowo rozmieszczone rośliny. Oczywiście najlepiej byłoby aby ktoś kto robi projekty robił to do końca prawidłowo, ale nie przedkładajmy formy nad treścią.
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AgnieszkaG. pisze:Wystarczy, że wiadomo o jaką roślinę chodzi a czy autor zrobił spację przed x czy nie, czy też napisał coś tam kursywą czy nie to nie jest aż tak istotne .
A tu właśnie ból, by wiadomo było o jaką roślinę chodzi. Zawodowiec już w ogóle nie patrzy na polskie nazwy, bo takie sobie każdy wymyśla, że hej! A zwłaszcza sprzedawcy. Nijak człowiek nie dojdzie "o którą roślinę chodzi" :?
Nazwy łacińskie używane są międzynarodowo, zgodnie ze standardami. Nie bez powodu standard istnieje. Przynajmniej jest szansa na uniknięcie nieporozumień...
Jak jest tylko nazwa łacińska, to starczy wrzucić w wyszukiwarkę, albo w wikipedię - i wszystko wyjdzie. Także czterdzieści i cztery rozmaite nazwy polskie :;230
:wit
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

AgnieszkaG. pisze:Uważam, że poprawna pisownia nazw roślin dotyczy w zasadzie artykułów naukowych, książek, artykułów w gazetach ogrodniczych typu Działkowiec, punktów sprzedaży, projektantów a nie piszących na forum. Forum to forma przyjacielskiej pogawędki, wymiany zdań amatorów a nie naukowa konferencja. Nie wymagałabym od tworzących ludzi forum posługiwania się łaciną, bo jak ktoś chce wymienić sie cebulami czegoś tam lub dowiedzieć sie czegoś o berberysach to i tak znajdzie to na forum i podyskutuje z innymi pisząc po polsku, bez używania kursywy i dbania o to, aby spacja gdzieś tam była czy jej nie było.
Jak widać czytanie ze zrozumieniem daleko w tyle.. po raz kolejny mówię, że nie wymagam aby forumowicze rozprawiali po łacinie, wyjaśniłam zasady pisowni dla bardziej zainteresowanych niż Agnieszka. Grunt żeby rozróżniać rodzaj od gatunku.
AgnieszkaG. pisze:Dla mnie bardziej istotne byłyby właśnie te nakreślone kółka, jeśli oczywiście są nakreślone z zachowaniem zasad i dają dobry efekt niż 100% prawidłowo napisany projekt po łacinie. Wystarczy, że wiadomo o jaką roślinę chodzi a czy autor zrobił spację przed x czy nie, czy też napisał coś tam kursywą czy nie to nie jest aż tak istotne w projekcie jak właśnie prawidłowo rozmieszczone rośliny. Oczywiście najlepiej byłoby aby ktoś kto robi projekty robił to do końca prawidłowo, ale nie przedkładajmy formy nad treścią.
To nie jest przekładanie formy nad treścią. Żeby wiadomo było o jaką roślinę chodzi musi być pełna nazwa łacińska. Już się naoglądam projektów z kołkiem podpisanym 'Sosna' albo 'Berberys'... Ale jaka/jaki już ktoś nie ogarnął. Kółka nic nie znaczą bez dobrego opisu. Po to są standardy żeby ich przestrzegano, w szczególności osoby zajmujące się zielenią zawodowo. To tak jakby lekarz nie znał "swojej" łaciny. Nie przebrnie przez swoją literaturę fachową. Więc na tym samym poziomie będzie ogrodnik/architekt bez jej znajomości - na pewno mniej szkodliwie, ale jaki z niego fachowiec? Nazw potocznych jest milion pięćset, czasem takie same dla różnych roślin...

No właśnie, Rossynant, ująłeś sedno sprawy..
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Jak w pewnym sklepie ogrodniczym moja koleżanka zauważyła taki opis
Żurawka odmiana Heuchera
to zwątpiłam i jestem tylko za tym by w pewnych miejscach opisywać rośliny tylko w języku polskim.
Skoro w szkołach ogrodniczych uczą łaciny to architekci zieleni chyba też powinni znać i uczyć się nazewnictwa łacińskiego roślin?
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak Gosiu, pod warunkiem, że te szkoły ukończyli.... :;230
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Nie szukając daleko.
Tutaj jest przykład "forumowego" nazewnictwa roślin - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=35&t=48343
Jest tam odpowiedź z polską nazwą, lecz jedynie nazwą rodzaju, ponieważ aralia (Aralia L.) to rodzaj z rodziny araliowatych (Araliaceae)a gatunków z tego rodzaju jest kilkadzisiąt (ok 40) np.:

aralia chińska ? Aralia chinensis L.
aralia wysoka ? Aralia elata (Miq.)
aralia szorstka[4], a. szczeciniasta ? Aralia hispida Vent.
aralia bezbronna ? Aralia nudicaulis L.
aralia kolczasta ? Aralia spinosa L.
aralia sercowata[4] ? Aralia cordata Thunb.
aralia groniasta[4] ? Aralia racemosa L.

Prawidłowa odpowiedź to aralia japońska, aralia wysoka, czyli (Aralia elata)

A jeśli kogoś ten temat bardziej zainteresuje, tzn. temat prawidłowego nazewnictwa roślin i co to jest "Binominalny system nazewnictwa roślin" który zresztą obowiązuje do dzisiaj, to zapraszam do ;:132 tutaj
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

To może nie ideał, ale po takiej odpowiedzi można posłużyć się wyszukiwarką i dojść do prawidłowej nazwy. To dużo. Łacina mnie nie boli :D Jednak zdaję sobie sprawę z tego, że większość osób ma problem z nazwaniem rośliny po polsku, a co dopiero mówić o łacinie. Mówię tu o zwykłych ludziach, którzy sadzą rośliny, bo lubią. Zawsze znajdzie się ktoś bez wykształcenia ogrodniczego, a zakręcony. Ten będzie szukał prawidłowych określeń i posługiwał się nimi. Nazwa rodzaju naprowadza na trop :D Dzięki takim wątkom sama się uczę i widzę, jak mało wiem :D Próbuję :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ja też lubię :wink: znać prawidłową i najlepiej pełną nazwę rośliny jaka mam,o jaką pytam etc.
Owszem nie wszystkie pamiętam dokładnie ale dziś to nie problem, korzystam z mojego Fotoleksykonu lub z google i wszystko staje się jasne.
Jeśli uda mi się rozpoznać jakąś roślinę z wątku forumowego "Identyfikacja roślin ..." zawsze staram się podać pełną nazwę polską i po łacinie. Mnie to niewiele kosztuje z reguły a pytającym utrwala poprawną nazwę ,takie mam odczucie.
Nie wszyscy skorzystają z tej łacińskiej ale wielu z nas przyswaja sobie obydwie i to już krok do przodu w kształtowaniu naszej świadomości.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Też uważam, że dobrze jest przyswoić sobie łacińskie nazwy roślin - a chociażby dlatego, że w katalogach i zestawieniach rosliny sortowane są własnie według nazwy łacińskiej, czy też, jak ktoś wspomniał, aby mieć dostęp do większej ilości stron w wyszukiwarce. To naprawdę ułatwia życie.

A z ciekawych rzeczy - pamiętam, jak kiedyś w hipermarkecie ogrodniczym poprosiłam o "tego bluszcza z półki" a pani mnie pouczyła, że to nie żaden bluszcz, tylko hedera :;230
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Na tym forum zarejestrowanych jest kilkadziesiąt jak nie więcej osób dla których włączenie kompa, zalogowanie się na forum to już wielki wyczyn. Wiele osób to zwykli ludzie, a tu gdzie się nie obejrzą to uwagi odniesienie stylu, interpunkcji.
Teraz dochodzą jeszcze błędy w opisach roślin, super,że już wiemy co z dużej co z malej literki a co kursywą, wiedzy nigdy za wiele.
Uwagi pod adresem AgnieszkiG o czytaniu ze zrozumieniem, czy są w tyle czy jeszcze w innym miejscu są mało sympatyczne.
Proponuje zaznaczyć w regulaminie forum tylko dla ludzi z wykształceniem minimum średnim+matura. Zweryfikować wszystkich zarejestrowanych i nie będzie problemu, zostanie się garstka douczonych.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

eeee tam majs.. bez kupującego (czytaj: bez tego, który ma wykształcenie poniżej minimum) sprzedawca nie będzie istnieć :D
Więc wątek ciekawy i w razie czego można podejrzeć co z czym się je a życie życiem, z pozdrowieniami dla miłośników storczusi, dendrusi, olków, rodków.. :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”