Obliczanie wieku drzew
Obliczanie wieku drzew
witam
na początku chciałem sie przywitac bo jestem tu nowy
mam taki problem dostałem w spadku dziłke po dziadku 7500 m2 i są tam sosny które sie same posiały (a jest ich sporo)
bo obok jest las.Nie ukrywam ze chce tą działke sprzedac bo jest kawałek drogi od miejscowosci w której mieszkam , pytałem sie o zezwolenie na wyciecie drzew w gminie to pani powiedziała mi ze jak nie mam projektu domu albo jakiegos konkretnego celu to moge nie dostac zezwolenia .Sosny rosna dosc gesto znalazłem na forum temat o obliczaniu wieku sosny ale jest on z przed 3 lat
wiem ze teraz mozna wyciąc drzewo bez zezwolenia do 10 lat ale czy coś sie zmieniło w określaniu wieku sosny czy dalej
sie przyjmuje ten wzór:
Zmierz obwód pnia sosny na wysokości ok 130cm
Jeśli są to drzewa wolno stojące - nie zagłuszające się nawzajem to przyjmij wzór
Wiek sosny= obwód pnia / 2,5 cm
Jeśli drzewka rosną blisko siebie przyjmij wzór
Wiek sosny= obwód pnia / 1,25 cm
prosze o wskazówki i za wszelkie sensowne rady jestem bardzo wdzieczny
pozdrawiam
ps.jezeli temat jest w złym miejscu to prosze o przeniesienie go
dziekuje
na początku chciałem sie przywitac bo jestem tu nowy
mam taki problem dostałem w spadku dziłke po dziadku 7500 m2 i są tam sosny które sie same posiały (a jest ich sporo)
bo obok jest las.Nie ukrywam ze chce tą działke sprzedac bo jest kawałek drogi od miejscowosci w której mieszkam , pytałem sie o zezwolenie na wyciecie drzew w gminie to pani powiedziała mi ze jak nie mam projektu domu albo jakiegos konkretnego celu to moge nie dostac zezwolenia .Sosny rosna dosc gesto znalazłem na forum temat o obliczaniu wieku sosny ale jest on z przed 3 lat
wiem ze teraz mozna wyciąc drzewo bez zezwolenia do 10 lat ale czy coś sie zmieniło w określaniu wieku sosny czy dalej
sie przyjmuje ten wzór:
Zmierz obwód pnia sosny na wysokości ok 130cm
Jeśli są to drzewa wolno stojące - nie zagłuszające się nawzajem to przyjmij wzór
Wiek sosny= obwód pnia / 2,5 cm
Jeśli drzewka rosną blisko siebie przyjmij wzór
Wiek sosny= obwód pnia / 1,25 cm
prosze o wskazówki i za wszelkie sensowne rady jestem bardzo wdzieczny
pozdrawiam
ps.jezeli temat jest w złym miejscu to prosze o przeniesienie go
dziekuje
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: OBLICZANIE WIEKU SOSNY SAMOSIEJKI
Witam,
Polecam skorzystanie z tabeli wiekowej drzew opracowanej przez prof. dr Longina Majdeckiego:
http://szlak.streemo.pl/Community/64023 ... drzew.html
Inna, szybka metoda oszacowania wieku sosny to jest policzenie ilości okółków z pędami bocznymi i dodać do tej liczby 2 lata -wynikiem jest wiek samosiejki.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Polecam skorzystanie z tabeli wiekowej drzew opracowanej przez prof. dr Longina Majdeckiego:
http://szlak.streemo.pl/Community/64023 ... drzew.html
Inna, szybka metoda oszacowania wieku sosny to jest policzenie ilości okółków z pędami bocznymi i dodać do tej liczby 2 lata -wynikiem jest wiek samosiejki.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
ogladałem juz ta metode prof. dr Longina Majdeckiego tylko ze tam wiek drzewa zaczyna sie od 20 lat
Proszę o poprawną pisownię, pomid.
Proszę o poprawną pisownię, pomid.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tabela owszem rozpoczyna się od wieku 20 lat - dobrze jednak o niej wiedzieć ponieważ prędzej czy później zawsze się przydaje osobom posiadającym działki / ogrody. Dla młodszych drzewek doradziłem dlatego zastosowanie przybliżonej metody obliczana okółków samosiejek
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin

Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
http://www.gridw.pl/globe/rpb/pliki/r1/ ... DRZEWA.pdf
Jeśli ktoś będzie zainteresowany to jutro mogę wrzucić wersję z drzewami 10 lat. Wykorzystuje to w mojej pracy.
Jeśli ktoś będzie zainteresowany to jutro mogę wrzucić wersję z drzewami 10 lat. Wykorzystuje to w mojej pracy.
Re: Obliczanie wieku sosny samosiejki
I te obliczenia do lat 10 uwzględniają charakter gruntu, zasobność w wodę i gęstość wzrostu ? by tylko wg masy drzewa dochodzić ? Imho, bardzo łatwo o wielką pomyłkę.
W wieku do lat 10 w przypadku sosny i swierku najpewniej po okółkach. Inne drzewa też poteżnie potrafią się różnić początkowych przyrostem zależnie od terenu na jakim przyszło im żyć.
W wieku do lat 10 w przypadku sosny i swierku najpewniej po okółkach. Inne drzewa też poteżnie potrafią się różnić początkowych przyrostem zależnie od terenu na jakim przyszło im żyć.
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Obliczanie wieku sosny samosiejki
Sprawdzalność tabeli Majdeckiego jest stosunkowo dobra. Szczególnie, że wiele przypadków potwierdziło się z nawiertami świdra Presslera.
Oczywiście należy pamiętać, że nie w każdych warunkach drzewo rośnie tak samo szybko.
Oczywiście należy pamiętać, że nie w każdych warunkach drzewo rośnie tak samo szybko.