Wilgotność powietrza w tunelu
Wilgotność powietrza w tunelu
Witam
Jak można zwiększyć domowym sposobem wilgotność powietrza w tunelu foliowym? Zakupiłem sobie wilgotnościomierz powietrza ponieważ słabo zaczęły zawiązywać mi się pomidorki i pomyślałem że może jest nie odpowiednia wilgotność powietrza. Okazało się że w południe wilgotność w tunelu mam w granicach 38% co jest zdecydowanie za mało bo powinna być w granicach od 50 -70 %. Okna i drzwi w tunelu mam otwarte ponieważ jak zamknę to mam temperaturę w granicach 40 stopni ale wilgotność jest około 50 % natomiast jak pootwieram okna i drzwi to temperatura spada ale też spada wilgotność i znów nie dobrze. Jak temu zaradzić?
Pozdrawiam
Jak można zwiększyć domowym sposobem wilgotność powietrza w tunelu foliowym? Zakupiłem sobie wilgotnościomierz powietrza ponieważ słabo zaczęły zawiązywać mi się pomidorki i pomyślałem że może jest nie odpowiednia wilgotność powietrza. Okazało się że w południe wilgotność w tunelu mam w granicach 38% co jest zdecydowanie za mało bo powinna być w granicach od 50 -70 %. Okna i drzwi w tunelu mam otwarte ponieważ jak zamknę to mam temperaturę w granicach 40 stopni ale wilgotność jest około 50 % natomiast jak pootwieram okna i drzwi to temperatura spada ale też spada wilgotność i znów nie dobrze. Jak temu zaradzić?
Pozdrawiam
Re: Jak zwiększyć wilgotność powietrza w tunelu?
Na brainstorming to:
1.Polewać podłogę wodą.
2.Włączyć odkurzacz Rainbow
3.Zbudować w środku oczko wodne z fontanną
4.Sprawdzić dlaczego wilgotność w tunelu jest niższa niż w atmosferze
5.Mocno podlewać trawniki wokół tunelu
Ad4. Jeżeli stukasz z Polski, to kupić nowy wilgotnościomierz.
1.Polewać podłogę wodą.
2.Włączyć odkurzacz Rainbow
3.Zbudować w środku oczko wodne z fontanną
4.Sprawdzić dlaczego wilgotność w tunelu jest niższa niż w atmosferze
5.Mocno podlewać trawniki wokół tunelu
Ad4. Jeżeli stukasz z Polski, to kupić nowy wilgotnościomierz.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Im bardziej jest suche powietrze ,to większe jest pobieranie składników pokarmowych i przez to pomidory szybciej rosną . Tylko utrzymać temperaturę w miarę stałą około20 do 28 , a jeśli jest za wysoka to ścieniować folię ,a nawet polać wodą dróżki.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
To muszę zaopatrzyć się w wapno i zabielić teraz tunel z zewnątrz, żeby utrzymywać odpowiednią temperaturę w gorące dni.
Witam,
Marcin, trochę sobie wczoraj pożartowałem, nie gniewaj się.
Nie martw się tą wilgotnością 38%, bo jeżeli jest to nieprofesjonalny miernik, to błąd może sięgać 20% wskazywanej wielkości. Wystaw go na zewnątrz i sprawdź jakie tam są wskazania. Powinno być prawie zawsze powyżej 60 %, sporadycznie może zejść do 50 .
Ja miałem podobne problemy z poziomem pH gleby (tzn. miernik mi głupoty pokazywał). Niestety przyrządy pomiarowe kupowane w marketach to są gadżety. Niezależnie od ceny. Te drogie, są po prostu ładniejsze od tańszych.
Pozdrawiam,
Krzysiek.
Marcin, trochę sobie wczoraj pożartowałem, nie gniewaj się.
Nie martw się tą wilgotnością 38%, bo jeżeli jest to nieprofesjonalny miernik, to błąd może sięgać 20% wskazywanej wielkości. Wystaw go na zewnątrz i sprawdź jakie tam są wskazania. Powinno być prawie zawsze powyżej 60 %, sporadycznie może zejść do 50 .
Ja miałem podobne problemy z poziomem pH gleby (tzn. miernik mi głupoty pokazywał). Niestety przyrządy pomiarowe kupowane w marketach to są gadżety. Niezależnie od ceny. Te drogie, są po prostu ładniejsze od tańszych.
Pozdrawiam,
Krzysiek.
Ok Krzysiek rozumiem.
Fakt że jest to tani wilgotnościomierz ale jakiś pogląd zawsze jest, no teraz np. pokazuje 55% w tunelu a z nocy jak rano otwierałem okna w tunelu to była wilgotność 92%.
Pozdrawiam
Fakt że jest to tani wilgotnościomierz ale jakiś pogląd zawsze jest, no teraz np. pokazuje 55% w tunelu a z nocy jak rano otwierałem okna w tunelu to była wilgotność 92%.
Pozdrawiam
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marcinu, ważna jest temperatura w tunelu jeżeli chodzi o wiązanie w tunelu, wiadomo- teraz przyszła fala upałow a to nie jest dobre. Druga sprawa to zapylenie, stosujesz coś? Ja stosuję.
Zacząłem stosować Betokson, bo w ogóle nie chciały mi się zawiązywać pomidorki a teraz troszkę zaczęło się poprawiać.
-
Jasne, to inna robota przy pomidorze, efekty widać szybko.
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To prawda, tylko ze nie bedzie nasionek. Przerabialam to w zeszlym roku, wiec teraz zostawiam sobie po jednym krzaczku z kazdej odmiany z ktorej chce miec nasionka na zapylanie "potrzasane"
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
To prawda ale po co mi nasionka jak to jest odmiana F1 to w ogóle nie zbieram nasion.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Chodzi mi o odmiany ustalone.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
To dobry pomysł z tym 1 krzakiem.Rybka pisze:To prawda, tylko ze nie bedzie nasionek. Przerabialam to w zeszlym roku, wiec teraz zostawiam sobie po jednym krzaczku z kazdej odmiany z ktorej chce miec nasionka na zapylanie "potrzasane"
Ja pstrykam w kwiatostany bo też chcę zebrać nasiona ale rzadko sypie się pyłek. Gdybym nie zastosowala Beoksonu to kto wie czy nie miałabym strat w owocach, po prostu kwiat przekwitnie i opadnie.
-
- 200p
- Od: 20 cze 2011, o 19:21
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: duza wilgotnosc
Zły przewiew i zbyt obfite podlewanie.