Woda ze stawu do podlewania

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Agusi2402
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 mar 2009, o 14:01

Woda ze stawu do podlewania

Post »

Witam!
Czy można podlewać warzywa wodą ze stawu rybnego? :?
Bardzo proszę powiedzcie :oops:
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moim zdaniem można ,jest w niej trochę nawozu :lol: Tylko czy nie używasz żadnych środków chemicznych np.przeciw glonom?
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pytanie tylko czy potem warzywa nie bedą pachnieć rybami . Poza tym woda miękka , do podlewania dobra . U mnie w zbiorniku awaryjnym pływają karasie , jeśli dużo pada podlewa sie tą wodą pomidory i ogórki . Ziemia wonieje potem rybami jakiś czas .

kozula
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

ja podlewam moje warzywka w ogródku i w szklarni i mi nie śmierdzą , bardzo dobrze sie nawet maja bo woda ze stawu zawiera glony a przecież nawozy niektóre sa z glonami
Agusi2402
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 mar 2009, o 14:01

Post »

Dziękuję za szybkie odpowiedzi.
Nie używam żadnych chemikaliów :D
Pozdrawiam Aga
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16

Re: Woda ze stawu

Post »

Woda ma składniki chemiczne , każda. Rośliny owadożerne najlepiej podlewać destylowaną. Ma tylko dwa znaczące składniki chemiczne . Wodór i tlen.Stężenie pozostałych jest tak małe ,że można je pominąć.Ze stawu zawsze będzie zawierała azotany , fosforany, węglany i jeszcze trochę innych dóbr. Pozdrawiam ,Piotr.
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
sadrak
50p
50p
Od: 16 mar 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Spróbuję pociągnąć ten wątek aby nie zakładać nowego. Mam obok domu stawy (przepływowe) z których mogę pobierać wodę do podlewania. Zastanawiam się jak efektywnie przefiltrować tę wodę, aby można ją było podpiąć do systemu nawadniania - bawiam się o zapychanie dysz spryskiwaczy. Natomiast filtry które oglądałem (materiałowe, dyskowe, itd.) myślę iż szybko się zapchają. Być może sensem jest kilkustopniowe filtrowanie wody? Czy ktoś ma takie doświadczenia?
farmkam
50p
50p
Od: 18 lut 2011, o 20:58

Post »

A jakie masz dno w stawie, chodzi mi o materiał (żwir,glina,ił) ?? Ja u siebie pomijając metrową warstwę mułu mam żwir i aż grzech było tego nie wykorzystać więc wstawiłem w staw studnie z 4 kręgów w tym dwa zagłębione w owym żwirze, i podczas pompowania napływająca woda musi przecisnąć się przez pokład żwiru tym samym zostawia po drodze większość zanieczyszczeń.Ze studni woda trafia do zbiornika buforowego w którym teoretycznie powinny opaść na dno cięższe osady ale widocznie żwir wszystkie wyłapuje bo prawie nic nie opada. Następnym etapem filtrowania jest filtr dyskowy główny i dodatkowo przed urządzeniami nielubiącymi większych zanieczyszczeń dokładniejszy filtr dyskowy.
Pozdrawiam Kamil
sadrak
50p
50p

Post »

Dno - glina + oczywiście muł, ale pomysł z wbudowaniem kręgu i zasypaniem go żwirem ciekawy. Niestety w stawie woda była spuszczona tylko na jeden dzień ostatnio, a teraz to kto wie kiedy...
farmkam
50p
50p
Od: 18 lut 2011, o 20:58

Post »

Więc jeśli masz gliniaste dno to raczej mój "patent" się nie sprawdzi,poza tym były zbyt kosztowny i kłopotliwy do wykonania. A czym masz tą wodę zanieczyszczoną że obawiasz się o filtry ??
Pozdrawiam Kamil
sadrak
50p
50p

Post »

Niekoniecznie do końca nie trafiony. Myślałem o koszu wypełnionym żwirem w którym byłby umieszczony kosz ssawny. Żwir zapewniałby wstępne filtrowanie. Jeśli chodzi o wodę to myślę o zanieczyszczeniach organicznych (glonach, itp) które mogą zatykać dysze spryskiwaczy wynurzalnych.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Woda ze studni

Post »

Odświeżam temat.
Jaki zastosować filtr do wody tłoczonej ze studni głębinowej, która ma posłużyć do podlewania za pomocą zraszacza ustawionego w ogrodzie? Czytałam na forum o filtrach dyskowych, ale w inny kontekście i nie wiem czy by były odpowiednie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”