Jeżyna leśna - jak się pozbyć?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Myka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 sty 2007, o 15:15
Kontakt:

Jeżyna leśna - jak się pozbyć?

Post »

witajcie!

Jak pozbyc sie jezyny lesnej?
Mieszkamy na skraju lasu, pol posesji mamy lasek, pol ogrod gdzie bawi sie nasz najmlodszy w rodzinie. niestety naszym utrapieniem sa jezyny. wciskaja sie wszedzie gdzie sie da. od listopada mamy z 30 nowych roslin do wyrwania. wyrywamy, wyrywamy i nic to nie daje. mimo iz wydawalo sie nam ze usuwamy calosc lub wiekszosc korzenia to i tak caly czas odrastaja. moj ojciec wspominal, ze na jezyny to jedynie chemia. wolalabym inne metody, ale jeśli innych nie ma to pytanie: jaka chemia?

prosze o wskazowki
z gory dziekuje i pozdrawiam
Monika
Nie mam polskich czcionek ;)
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak pozbyć się jeżyna leśnej

Post »

Najlepiej atomówką na jeżyny. Najlepiej wszystko wypryskać chemia i później spalić napalmem. Szczególnie jeśli ten najmłodszy z rodziny będzie tam później latał.

Widły amerykańskie w dłoń i dokładnie, metr za metrem wykopywać korzenie. To z pewnością pomoże.

Pozdrawiam serdecznie
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj MONIKO, widzę że LEX ma dzisiaj nie najlepszy dzień, no i chyba nigdy z jeżyną nie miał do czynienia.

Jedynym skutecznym sposobem pozbycia się tej rośliny jest od wiosny malowanie jej nowych tworzących się listków nierozcieńczony środkiem chwastobójczym roundapem. Jest to żmudna praca, zajmująca dużo czasu, ale innego sposobu nie widzę.

Musisz sobie kupić butelkę roundapu( nie wiem czy jest o poj, 0.5 l, czy tylko litrowe , mniejsze niż 1/2 l , może Ci środka zabraknąć), do tego kupić szkolne pędzelki ( do farbek) i delikatnie maczając pędzelek w roundapie nanosić go na górne listki jeżyny, wystarczy pomalować 2-3 dobrze już wykształcone górne listki każdego odłogu wystającego z ziemi.

Jestem przekonany że , mimo smarowania wyrastających pędów ,będą one dalej wyrastały, ale już ich będzie coraz mniej, ale trochę Ci czasu zejdzie z tym malowaniem . Musisz pamiętać że roundap niszczy wszystko co jest zielone ( liście), dlatego też musisz uważać na co spadają kropelki z pędzelka, nie mówiąc o tym że ,pewnie nieraz Cię jeżyna ukłuje. Powodzenia w walce.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Zakładając własny ogród musiałam zlikwidować jeżynę na powierzchni 300 m . Nie życzę nikomu tej roboty! Jeżyna rosła tam wiele, wiele lat, więc koszmar był nieprawdopodobny. W tym miejscu potem założony został trawnik. Wpierw całkowicie usunęliśmy pędy, Ziemia została zaorana, więc po orce dokładnie wybieraliśmy korzenie. Oczywiście po wyrównaniu gruntu odczekaliśmy nieco i jeżyna pięknie wyrosła. W ruch poszedł rundup. Potem założyliśmy trawnik. Ewentualne wyrosty są koszone razem z trawą, ale nadal są.... Niestety mamy ciągle import od sąsiada :roll: Straszna walka...

Do Tadeuszowej porady dodam jedno - wpierw usunąć całe cześci nadziemne, poczekać aż będą młode odrosty i dopiero je malować rundupem.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lepszym sposobem na pozbycię się wszystkiago co rośnie jest na kilka miesięcy założyć wybieg dla kur, kaczek.
Dodatkowo będziemy mieć jajka ekologiczne i nawożenie. :D
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Niestety nie w przypadku jeżyn, za kilka miesięcy , czy lat, kury odejdą a wróci jeżyna, niezwykle żywotna jest ta roślina.
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13

Re: Jeżyna leśna - jak się pozbyć?

Post »

Znam tą rośline, ale od strony ataku - kury mają pas do drapania szerokości 2,5 metra i skończyło się zasiedlanie niechcianej roślinności. :D
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 29 lip 2008, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A może po prostu zaakceptować a owoce przeznaczyć na sok lub zjeść prosto z krzaczka?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Nie Barbaro....Nie ma takiej możliwości, aby zaakceptować, bo z działki nic nie zostanie! To dzika jeżyna rozprzestrzenia się okropnie. Nie wyobrażam sobie takiego łanu kłującej dziczyzny na środku podwórka przed domem :twisted:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
skarpeta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 cze 2011, o 20:57

Post »

Witam
Trzy lata temu kupiłam działkę.Trochę zieleni i własnego podwórka bardzo mnie cieszyła.Mój sen o własnym ogródku spędzała mi z oczu jeżyna.Jednak zawsze ją przecinałam,a ta odrastała ze zwiedzioną siłą i możesz mi wierzyć p.Barbaro,ale tylko raz spróbowałam jeżyn i to małą szklaneczkę.Reszta owoców nigdy nie zdąża dojrzeć przed przymrozkami,a do tego straszliwie kuje.Więc jak ją zaakceptować :wit .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”