Stratyfikacja nasion złotokapu,pigwy i rokitnika
- M@ti
- 100p
- Od: 10 lut 2009, o 11:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stratyfikacja nasion złotokapu,pigwy i rokitnika
Witam!
Czy ktoś wie ile czasu trzeba stratyfikować nasiona złotokapu? Zebrałem ostatnio trochę tegorocznych nasion i chciałbym je wysiać, aby kiedyś w przyszłości były z tego krzaczki tylko nie wiem co z tymi nasionkami teraz zrobić, aby ładnie wzeszły. Wiem, że należy je stratyfikować tylko nie wiem przez ile czasu i jak ma ty do końca wyglądać.
Pozdrawiam
Mateusz
Czy ktoś wie ile czasu trzeba stratyfikować nasiona złotokapu? Zebrałem ostatnio trochę tegorocznych nasion i chciałbym je wysiać, aby kiedyś w przyszłości były z tego krzaczki tylko nie wiem co z tymi nasionkami teraz zrobić, aby ładnie wzeszły. Wiem, że należy je stratyfikować tylko nie wiem przez ile czasu i jak ma ty do końca wyglądać.
Pozdrawiam
Mateusz
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
uszkadzanie mechaniczne np. wrzątkiem to skaryfikacja
stratyfikacja to trzymanie jakiś czas w określonej temperaturze
złotokap trzeba stratyfikować w temp. 5 stopni przez 3 miesiące (tak mnie uczyli - jak jest w praktyce - nie wiem)
stratyfikacja to trzymanie jakiś czas w określonej temperaturze
złotokap trzeba stratyfikować w temp. 5 stopni przez 3 miesiące (tak mnie uczyli - jak jest w praktyce - nie wiem)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nasiona złotokapu siałam w kilka tygodni po ich zebraniu, bez żadnej stratyfikacji, bez żadnego moczenia. Większość skiełkowała. One dość szybko tracą zdolność kiełkowania, więc po roku raczej nie ma co liczyć na liczne wschody.
Siewki przezimowały na jasnym, nieogrzewanym strychu. Temperatura tam czasem nocą mogła spadać do zera, ale rzadko. Siewki "dzikich" złotokapów normalnie zimują na dworze - zimy mam lżejsze niż w PL ale jednak zdarza się te -8 czy sporadycznie -10. Z tym, że u mnie zazwyczaj jest dużo śniegu więc mają kołderkę.
Siewki przezimowały na jasnym, nieogrzewanym strychu. Temperatura tam czasem nocą mogła spadać do zera, ale rzadko. Siewki "dzikich" złotokapów normalnie zimują na dworze - zimy mam lżejsze niż w PL ale jednak zdarza się te -8 czy sporadycznie -10. Z tym, że u mnie zazwyczaj jest dużo śniegu więc mają kołderkę.
Kilka lat temu zrobiłem niemalże identycznieTula pisze:Nasiona złotokapu siałam w kilka tygodni po ich zebraniu, bez żadnej stratyfikacji, bez żadnego moczenia. Większość skiełkowała.
...
Siewki przezimowały na jasnym, nieogrzewanym strychu. Temperatura tam czasem nocą mogła spadać do zera, ale rzadko.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 kwie 2014, o 19:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Stratyfikacja nasion pigwy i rokitnika
Witam, może mi ktoś powiedzieć czy da się wyhodować z nasion pigwy i rokitnika młode siewki?
Jeśli tak to mogę prosić o info jak?
Jeśli tak to mogę prosić o info jak?
Re: stratyfikacja nasion pigwy i rokitnika
PIgwę czy pigwowca? Z jednego i drugiego się da, tylko, że z pigwowca łatwiej. Jesienią zebrałem jego owoce, wyjąłem nasionia, a wiosną po prostu je wysiałem przykrywając leciutko ziemią. Nie wiem jakie procent nasion puścił, bo wysiałem ich od groma, a sadzonek też mi od groma wyrosło. Tak samo z rokitnikiem, berberysm, dziką różą, ligustrem, dereniem itp itd.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 kwie 2014, o 19:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aha a nie trzeba do lodówki i itp?
i jak wysoki te sadzonki są? szybko rosną?
i jak wysoki te sadzonki są? szybko rosną?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rokitnik lepiej rozmnażać z sadzonek, wtedy wiadomo czy jest męski czy żeński. W sposób amatorski stratyfikujemy w lodówce, w pojemniku z wilgotmym torfem i piaskiem. Od czasu do czasu mieszamy i dbamy aby nie przeschły.
Rokitnik wymaga dłuższej stratyfikacji więc należy stratyfikować zaraz po zbiorze, pigwie wystarczy 3 miesiące.
Rokitnik wymaga dłuższej stratyfikacji więc należy stratyfikować zaraz po zbiorze, pigwie wystarczy 3 miesiące.
Jak chcesz stratyfikację to wysiej teraz, w listopadzie, czy nawet w styczniu byleby się dało, ziemia nie była zamarznięta. Nie ma co się szczypać, to gatunki świetnie radzące sobie w naszych warunkach. (pigwowca nie mylić z pigwą, bo z nią faktycznie delikatniej trzeba). Siła wzrostu sadzonek zależy od gleby, nasłonecznienia, wilgotności, czy nie mają konkurancji. Mi pigwowiec wysiany wiosną w miejscu dogodnym urósł na 20-30cm. Ten sam w mniej korzystnych warunkach (walka z trawą) 10cm. Co do rokitnik pomidormen ma rację, gdyż po wysianiu będziesz musiał trochę poczekać na identyfikację męsko-żeńską,