Co można zrobić z popiołem po paleniu liści ?
Co można zrobić z popiołem po paleniu liści ?
Witam
tak się zastanawiam czy robicie coś z popiołem po spaleniu liści i innych części roślin po porządkach jesiennych. Czy popiół jest nawozem czy tez nie można go sypać pod rośliny
Proszę o odpowiedź bo będę palić już niedługo.
tak się zastanawiam czy robicie coś z popiołem po spaleniu liści i innych części roślin po porządkach jesiennych. Czy popiół jest nawozem czy tez nie można go sypać pod rośliny
Proszę o odpowiedź bo będę palić już niedługo.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie ten z liści, czyli "biomasy"Arwenka pisze:Kiedyś czytałam że popiół zakwasza ziemię .

Cytat:
Nie zawierający szkodliwych substancji popiół pochodzący ze spalania biomasy nadaje się do wykorzystania w charakterze nawozu mineralnego.
Nie tylko zawartość, lecz także skład popiołu jest inny w przypadku biomasy i inny w przypadku węgla. Podczas gdy główne składniki popiołu z węgla kamiennego to dwutlenek krzemu (SiO2), dwutlenek glinu (AlO2) i trójtlenek żelaza (Fe2O3), w popiele powstającym podczas spalania biomasy poza dwutlenkiem krzemu występują głównie tlenki: wapnia (CaO) i potasu (K2O).
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oczywiście. Po posypaniu zagrab troszkę, żeby nie wyglądały jak krajobraz po wojnie i ew. podlej. Potas dla roślin jak znalazł, praktycznie bez azotu, idealny na jesieńmaakita pisze:Nie, po spalanych liściach możesz spokojnie podsypać rabaty, przecież działa jak nawóz mineralny.

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- bishop
- Kontakt:
Tylko nie syp czasami pod kwasolubne: Rododendrony, azalie, wrzosy, wrzośce, magnolie, hortensje, borówki, pierisy, hebe, żurawiny itp.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Popiol to swietny nawoz, i co najwazniejsze naturaly, i za darmo w Twoim wypadku. Posiada bardzo duzo potasu (zapewne ze szkoly pamietasz ze trzy podstawowe skladniki dla rozwoju roslin to azot, fosfor, i potas). Popiol podwyzsza rowniez pH w ziemi (zasadowosc).
Jak Krzysiek pisze, nie podsypuj jednak popiol pod rosliny ktorych korzenie lubuja sie w ziemiach kwasnych. Do nich naleza wszystkie drzewa iglaste, i drzewka/krzewy wiecznie zielone jak rhododendrony czy azelie.
Natomiast zdecydowana wiekszosc drzew lisciastych ktore gubia liscie na zime, będę zadowolone z popiolu. Zarowno wszystkie trawniki barzo lubia ta slodkosc. Natomiast nie siej go za duzo - popiol jak każdy nawoz - w nadmiarze szkodzi.
Jak Krzysiek pisze, nie podsypuj jednak popiol pod rosliny ktorych korzenie lubuja sie w ziemiach kwasnych. Do nich naleza wszystkie drzewa iglaste, i drzewka/krzewy wiecznie zielone jak rhododendrony czy azelie.
Natomiast zdecydowana wiekszosc drzew lisciastych ktore gubia liscie na zime, będę zadowolone z popiolu. Zarowno wszystkie trawniki barzo lubia ta slodkosc. Natomiast nie siej go za duzo - popiol jak każdy nawoz - w nadmiarze szkodzi.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
Re: Co mozna zrobic z popiołem po paleniu lisci
A czy podobnie działa kompost z liści? Na działce mam b.dużo brzozy,jej liście jesienią są kompostowane z dodatkiem czasami trochę igliwia z sosny i liśćmi z kapusty.Powstaje z tego super próchnica,którą przyznaję okrywam na zimę rośliny/w końcu to liście/,ale nie wiem czy dobrze robię,bo to w końcu nawóz,ktory wiosną rozrzucam lub przekopuję z ziemią wokól roślin,które były nim przykryte.
- bishop
- Kontakt:
Kompostem raczej nie da się przenawozić. Składniki pokarmowe są tam zmagazynowane w formie organicznej i powoli ulegają mineralizacji, co pozwala przyswajać je roślinom. Jednak o ile kompost z liści jest obojętny, o tyle kompost z igieł jast kwaśny. Pewnie niewielki dodatek igieł do liści nie wpłynie niekorzystnie...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Z liści obojętny? Ja czytałam kiedyś, że jest kwaśny ... Uzywam go przy sadzeniu roslin kwasolubnych.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
A może sprawdzić pH popiołu kwasomierzem glebowym i po kłopocie.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Popiół ma odczyn zasadowy, bardzo ładna i czytelna tabelka
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... nie/Nawozy

http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... nie/Nawozy